Prof. univ. dr. ing. DHC Abdellatif Miraoui, Discurs de receptie la primirea titlului de membru de onoare al ASTR
Data: 1 – 15 noiembrie 2016 2016
La 31 octombrie a.c., prof. univ. dr. ing. DHC Abdellatif Miraoui, din Maroc, a susţinut Discursul de recepţie la primirea titlului de membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice din România (ASTR). Evenimentul s-a desfăşurat la sediul central al AGIR din București, în fața unei alese audiențe. Prezentarea noului membru de onoare a fost făcută de preşedintele ASTR, Mihai Mihăiţă.
Profesorul Miraoui este preşedintele AUF (Agence Universitaire de la Francophonie), preşedinte (rector) al Universităţii Regale Cadi Ayyad din Marrakech (Maroc) şi profesor universitar (clasa Excepţională) la Universitatea de Tehnologie din Belfort Montbéliard (UTBM) - Franţa. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, profesor de onoare la Universitatea Transilvania din Braşov, expert al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice din România şi evaluator extern al ARACIS. De asemenea, este membru senior IEEE - SUA, expert AERES la nivel european în legătură cu evaluarea cercetării ştiinţifice şi a învăţământului superior şi membru al Comitetului Naţional al Universităţilor din Franţa. Este o personalitate recunoscută pentru dinamismul său, prin capacitatea de a organiza congrese şi colocvii internaţionale, de a colabora la realizarea unor tratate, monografii, cursuri universitare (inclusiv cu parteneri din România). Are un Curriculum Vitae de excepţie, precum şi o colaborare excepţională şi de durată cu universităţi şi parteneri din România, care justifică pe deplin alegerea prof. univ. dr. ing. DHC Abdellatif Miraoui ca membru de onoare al ASTR.
În Discursul de recepție (susținut în limba franceză), profesorul Miraoui a descris organizarea și activitățile pe care le desfășoară cele două instituții pe care le reprezintă, Universitatea Cadi Ayyad și AUF şi a expus, apoi, o serie de considerații personale legate de conceptul modern de Smart Universities. Vorbitorul consideră că, până de curând, universitățile din lumea întreagă aveau doar misiunea de a transmite cunoștințe și de a contribui la dezvoltarea, evoluția culturală a societății. Astăzi, însă, ele trebuie să contribuie și la dezvoltarea economică a societății, să se asigure că absolvenții găsesc locuri de muncă, să propage cunoștinţe legate de modul de existență și de viață al acestora. Economia mondială se află într-un proces de transformare profundă, iar exigențele impuse universităților cresc. În toate țările industrializate predomină volatilitatea, incertitudinea, complexitatea și ambiguitatea, context în care agenții economici sunt obligați să se adapteze continuu, iar resursele lor umane sunt chemate să modifice strategiile și modelele de acțiune. Aceste resurse umane trebuie să dezvolte noi aptitudini centrate pe aspecte sociale și emoționale. Forumul Economic Mondial 2016 a considerat că cele mai importante 10 competențe în vederea orizontului 2020 sunt următoarele: rezolvarea de probleme complexe, gândirea critică, creativitatea, gestionarea personalului, ușurința de a colabora cu ceilalți, inteligența emoțională, capacitatea de apreciere și de a lua decizii, orientarea, negocierea și flexibilitatea cognitivă. Sistemul educativ tradiţional are capacități, dar și limite; se dezvoltă continuu educația pentru toți și pentru întreaga viață, iar digitalizarea pătrunde în toate domeniile vieții. În acest context este imperios necesară modificarea concepțiilor care stau la baza educației universitare.
Cuvântul de răspuns a fost susţinut de prof. univ. dr. ing. DHC Radu Munteanu, vicepreședinte al ASTR.
Alte articole



