La aniversarea prof. univ. dr. ing. EurIng Tiberiu Stefan Manescu
Data: 1-15 noiembrire 2017 2017
În urmă cu 70 de ani, s-a născut, la Reşiţa, Tiberiu Ştefan Mănescu, ţinutul bănăţean în care şi-a trăit copilăria, adolescenţa şi tinereţea oferindu-i cele mai favorabile condiţii de formare profesinală şi de manifestare activă în viaţa publică. A absolvit Liceul Mixt nr. 1 din Reşiţa, promoţia 1965, a urmat cursurile Universităţii Politehnica Timişoara, Facultatea de Mecanică, obţinând, în 1970, diploma de inginer, specialitatea TCM. În anul 1982 şi-a susţinut teza de doctorat intitulată Contribuţii la calculul de rezistenţă al vanei fluture biplane, devenind doctor inginer, specialitatea uzura, încercarea şi rezistenţa materialelor. Şi-a început activitatea profesională ca inginer stagiar la UCM Reşiţa, secţia Motoare Diesel (1970 - 1973), parcurgând treptele de inginer de producţie, şef de atelier şi şef birou tehnologic.
(Imaginea din articol)
În 1973 a fost transferat la Institutul de Subingineri Reşiţa, care a devenit, în 1990, Facultatea de Inginerie Reşiţa, iar ulterior, în 1992, Universitatea Eftimie Murgu (UEM) Reşiţa, unde a desfăşurat o bogată activitate didactică. În 1993 a devenit profesor universitar, predând - până în prezent - cursuri de mecanică, rezistenţa materialelor şi organe de maşini. A fost, succesiv, secretar ştiinţific al Facultăţii de Inginerie (1992 - 2000), cancelar general (2000 - 2004), secretar ştiinţific al Senatului Universităţii (2004 - 2008).
În calitate de autor, autor principal sau coautor a publicat 22 monografii şi manuale universitare, 227 de lucrări ştiinţifice la sesiuni naţionale şi internaţionale, în reviste de specialitate din ţară şi străinătate. Este autor a două brevete de inventator şi patru certificate de inovator, iar în perioada 1975 - 2013 a rezolvat, prin contract, 38 de teme de cercetare pe plan naţional şi comunitar, având de 13 ori calitatea de manager de proiect.
Bogata sa activitate a fost menţionată, în anul 2002, prin nominalizarea în Dicţionarul Personalităţilor WHO S WHO din România.
Totodată, a desfăşurat o bogată activitate în calitate de membru în Comisia Naţională ARTENS - România şi preşedinte al Filialei Caraş-Severin, membru fondator şi vicepreşedinte al Sucursalei AGIR Caraş-Severin, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România şi al Filialei ASTR Timişoara. Este unul dintre fondatorii Şcolii Doctorale la UEM Reşiţa (2004) şi al cercului studenţesc de Rezistenţa materialelor.
În semn de recunoaştere a activităţii sale ştiinţifice şi civice, i s-a conferit, în 2007, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Reşiţa.
Cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani, toţi cei care îl cunosc şi îl apreciază îi adresează un sincer
La Mulţi Ani!