In memoriam Prof. univ. dr. ing. Lucian Nicolae Vintan
Data: 1-15 noiembrie 2019
Cu adâncă durere, anunțăm dispariția dintre noi a domnului profesor universitar doctor inginer Lucian Nicolae VINȚAN, membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România.
S-a născut la 27 august 1962, în Cisnădie, judeţul Sibiu.
A absolvit Institutului Politehnic Traian Vuia din Timișoara în anul 1987, unde a obținut și titlul de doctor inginer (în 1997). A devenit profesor universitar în anul 2000, iar din 2001 a fost primul conducător de doctorat în domeniul Calculatoare și tehnologia informației la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
Activitatea didactică a desfăşurat-o în cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, Facultatea de Inginerie, Departamentul de Calculatoare şi Inginerie Electrică, disciplinele: „Sisteme cu microprocesoare", „Simularea și optimizarea arhitecturilor de calcul", „Arhitecturi avansate", „Research Methods în Advanced Computing Architectures".
Profesorul Lucian Nicolae Vințan a condus Centrul de cercetare pentru arhitecturi avansate de procesare a informaţiei și a fost unul dintre pionierii introducerii unor metode de învățare automată, logici fuzzy, teoria informației, rețele Petri, metode de optimizare etc., în cercetarea sistemelor de calcul.
În anul 1999, el a propus, în premieră mondială, conceptul de predictor neuronal pentru instrucțiunile de ramificație (branches), ulterior implementat - în microprocesoarele avansate.
A fost un specialist recunoscut la nivel național și internațional în domeniul arhitecturii sistemelor de calcul.
A adus multe contribuții la predicția dinamică a valorilor centrată pe contextul CPU, predicția ramificațiilor pe două niveluri folosind rețele neuronale și la dezvoltarea unei metodologii de identificare a branch-urilor dificil predictibile.
A fost fondatorul Şcolii de Calculatoare din Sibiu și apoi inițiatorul școlii doctorale din Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. A pregătit multe generații de studenți și a călăuzit drumul multor doctoranzi în domeniul calculatoarelor, care au devenit specialiști recunoscuți ai domeniului.
Activitatea sa a fost recunoscută prin titularizarea la Academia de Știinţe Tehnice din România, acordarea Premiului Tudor Tănăsescu de către Academia Română, acordarea titlului onorific de Visiting Research Fellow la Universitatea din Hertfordshire, Marea Britanie, și multe alte premii și distincții.
Întreaga comunitate științifică din România a pierdut o personalitate de mare valoare, iar noi, cu toții, am pierdut un bun coleg, un Om deosebit, un prieten.
Va rămâne mereu în memoria celor care l-au cunoscut.
Dumnezeu să-l odihnească !