In memoriam Prof. univ. dr. ing. Octavian Vasile Pruteanu (7.07.1933 - 10.10.2021)
Data: 1-15 noiembrie 2021
Omul, Savantul, Pedagogul Octavian Vasile Pruteanu ne-a părăsit, pentru totdeauna, cu marele regret al tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat.
S-a născut la 7 iulie 1933, în satul Slobozia Corni, din Comuna Tălpigi, județul Galați. A absolvit la Bârlad liceul, după care a urmat cursurile Institutului Politehnic din Iași, absolvind Facultatea de Mecanică în anul 1957. Fiind repartizat la Uzina Rulmenți Bârlad a muncit cu abnegație ca maistru de schimb, șef de secție și, mai apoi, șef al Serviciului de Control Tehnic de Calitate.
Cunoscându-l încă din anii studenției, cu înclinații spre cercetare, în 1966 șeful Catedrei Tehnologia Construcțiilor de Mașini, prof. Constantin Picoș, l-a invitat ca asistent, apoi doctorand, urmând ca în anul 1975 să susțină teza de doctorat. Între anii 1972 - 1973 a beneficiat de o bursă la Universitatea Manchester din Anglia.
În anul 1973 a fost ales șef al catedrei de Tehnologia Construcțiilor de Mașini, funcție pe care a deținut-o până în 2003, când a ieșit la pensie. În perioada 1996 - 2002 a avut 11 specializări în Italia, Spania, SUA, Portugalia, Grecia, Germania, Franța.
De-a lungul întregii cariere de profesor a publicat 13 monografii, peste 250 de lucrări științifice, a fost autor a 15 brevete de invenții și 7 inovații, director de proiect la peste 45 de teme de cercetare științifică și 9 granturi la nivel național câștigate prin competiție. A coordonat lucrările științifice a 33 de doctoranzi.
După 1990, a încurajat permanent dezvoltarea relațiilor internaționale de mobilități cu universități de prestigiu din Europa și SUA.
Cariera universitară a fost recunoscută atât de mediul academic la nivel național, cât și internațional, prin decernarea titlului de Doctor Honoris Causa la trei universități (Chișinău, Donețk - Ucraina, Galați), iar în 2004 i s-a decernat medalia „Meritul pentru învățământ, clasa a doua" de către Președintele României.
Ca martor ocular, în mod deosebit, doresc să menționez aportul prof. O. V. Pruteanu la inițierea și consolidarea colaborării cu Universitatea Tehnică a Moldovei. Universitatea noastră a trecut la predarea cursurilor în limba română în 1990, iar lipsa definitivă de manuale era o mare problemă.
În mai 1991, când s-a desfășurat al II-lea Pod de Flori, câțiva colegi din Chișinău am fost invitați de prof. O. V. Pruteanu la Iași. Pe parcursul câtorva ore am purtat discuții foarte interesante și utile, iar în încheiere am semnat un Protocol de Colaborare între cele două catedre similare, care a fost promovat pe parcursul mai multor ani cu mare succes. Am editat în comun, la Chișinău, peste 40 de manuale, iar manualul „Proiectarea tehnologiilor de prelucrare mecanică prin așchiere" (coordonator prof. O. V. Pruteanu) a fost editat la Chișinău în două volume, cu un tiraj de 12 mii de exemplare, care s-a bucurat de un mare succes în Țară și la Chișinău, iar în 1994 manualul a fost înaintat la Premiul de Stat al Republicii Moldova. La sugestia prof. O. V. Pruteanu, în 1998 am fondat împreună Conferința Internațională „Tehnologii Moderne, Calitate, Restructurare" (TMCR), cu participare internațională, care se desfășoară până în prezent, în anii pari la Iași, în anii impari la Chișinău.
Noi, cei de la Chișinău, am beneficiat anual de stagii de perfecționare la Iași, iar profesorii de la Iași au fost invitați pentru a preda cursuri universitare în Capitala Moldovei.
Pentru imensul ajutor acordat UTM, în anul 2002 prof. O. V. Pruteanu i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa.
Pe site-ul UTM, rectorul universității din Chișinău, prof. V. Bostan, în numele colectivului profesoral, a postat un mesaj de doliu care se încheie, citez: „Bunătatea sufletească, calmul, înțelepciunea, respectul și dragostea pentru colegii de pe ambele maluri ale Prutului, care l-au caracterizat pe profesorul O. V. Pruteanu, vor rămâne veșnic în memoria noastră".
Alte articole




