Blitz
Data: 1-15 noiembrie 2022
● Dacia a devansat Fiat, Citroen, Opel și Seat pe piața auto din Europa, în primele nouă luni. În primele nouă luni ale acestui an, piața auto din România a înregistrat un avans de 7,9%, până la 95 276 autoturisme, în timp ce în Europa, vânzările de autoturisme au scăzut cu 9,7%, până la 8,271 milioane de unități, iar în UE s-au diminuat cu 9,9% până la 6,784 milioane de exemplare, potrivit datelor publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). În perioada analizată, marca Dacia a înregistrat o creștere a vânzărilor de 14,3%, în timp ce majoritatea mărcilor au consemnat scăderi. 321 461 automobile marca Dacia au fost înmatriculate în Europa în primele nouă luni din 2022, devansând înmatriculările unor mărci precum Fiat, Citroen, Opel sau Seat.
● Cantitatea medie de deșeuri de ambalaje din plastic generată de o persoană în UE, 34,6 kg. Fiecare persoană din UE a generat, în medie, 34,6 kg de deșeuri de ambalaje din plastic în 2020, din această cantitate doar 13 kg (38%) fiind reciclate, potrivit datelor publicate de Eurostat. În rândul statelor membre, cele mai bune performanțe se înregistrează în Țările de Jos, Lituania, Slovacia, Spania, Bulgaria și Cipru, unde mai mult de jumătate din deșeurile de ambalaje din plastic sunt reciclate. La polul opus, mai pu in de o treime din deșeurile de ambalaje din plastic sunt reciclate în Malta, Franța, Danemarca, Ungaria, Irlanda, România, Polonia și Austria. Potrivit Eurostat, în anul 2019, în România 31,1% din deșeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate. Între 2010 și 2020, volumul mediu al deșeurilor de ambalaje din plastic generate de fiecare locuitor a crescut cu 23% (6,5 kg), volumul deșeurilor de ambalaje din plastic reciclate a sporit cu 32% (3,2 kg), iar cantitatea de deșeuri de ambalaje din plastic care nu a fost reciclată a crescut cu 3,4 kg.
● Ungaria a inaugurat cel mai mare terminal feroviar intermodal din Europa. Ungaria a inaugurat zilele trecute terminalul feroviar intermodal East-West Gate (EWG), la Fenyeslitke, în apropierea graniței cu Ucraina, a cărui construcție a costat 30 miliarde de forinți (73 milioane de euro). Terminalul va juca un rol important în facilitarea exporturilor de grâne din Ucraina spre rutele comerciale din Adriatica. Potrivit oficialităților maghiare, terminalul intermodal feroviar, cel mai mare și mai modern din Europa, a fost finalizat în timp record și utilizând soluții digitale. Acesta va permite încărcarea simultană, rapidă și în siguranță a patru trenuri cu lungimea de 740 metri. EWG va fi primul terminal intermodal bazat pe tehnologie verde și care folosește propria rețea 5G pentru comunicații interne și operarea dispozitivelor tehnologice. Instalația va fi alimentată cu energie verde, în acord cu strategia UE privind transportul feroviar și clima. Un parc solar de înaltă performanță și un sistem de pompare a căldurii vor furniza energie electrică, iar în zona terminalului vor fi utilizate numai echipamente de tracțiune și mașini electrice.
Alte articole


