In proiect, noi reglementari privind asociatiile si fundatiile
Data: 1-15 noiembrie 2023
Executivul a aprobat un proiect de Lege pentru modificarea și completarea OG nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații, proiect care urmează să fie trimis Parlamentului, pentru dezbatere și adoptare. Proiectul de Lege prevede, între altele, următoarele aspecte:
♦ Registru UNIC al asociațiilor și fundațiilor, modern, care să conțină informații adecvate, corecte și actualizate. Noul sistem va permite accesul în orice moment la informații despre orice asociație și fundație înregistrată în România. Potrivit unui comunicat al Guvernului, finanțarea va fi asigurată prin PNRR și înlocuiește vechile sisteme electronice depășite și limitate. Proiectul Ministerului Justiției „Upgrade tehnologic al Registrului electronic al asociațiilor fundațiilor, federațiilor și registrele asociate potrivit legii (precum cel al Beneficiarilor Reali), transferul datelor din registrele actuale în noua aplicație și constituirea unei baze de date electronice" are o valoare de peste 5,2 milioane lei.
Din totalul de 137 963 ONG-uri înregistrate în prezent, 114 714 sunt asociații, iar restul fundații, federații, uniuni, ONG-uri de utilitate publică sau persoane juridice străine. Numărul ONG-urilor de utilitate publică este de 194. (...)
♦ Fără cenzori/comisii de cenzori pentru ONG-uri. La propunerea societății civile, se elimină obligația numirii unui cenzor/comisii de cenzori. Numai asociațiile al căror activ patrimonial depășește 16 milioane lei vor mai avea obligația numirii unei comisii de cenzori.
♦ Statutul de utilitate publică. Se are în vedere o schimbare de concepție în ceea ce privește acordarea statutului de utilitate publică: îndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru acordarea statutului de utilitate publică conduce la acordarea acestui statut și formalizarea acestei decizii prin hotărâre a Guvernului, inițiată de autoritatea administrației publice centrale în a cărei sferă de competentă își desfășoară activitatea, împreună cu Secretariatul General al Guvernului. „Acordarea acestui statut nu se va mai putea refuza din considerente de oportunitate, aspect indicat și de CEDO în Hotărârea Cegolea", menționează reprezentanții Executivului. Totodată, se va elimina necesitatea depunerii de documente (hârtii) la care statul are acces pentru obținerea statutului de utilitate publică. Vor fi depuse doar acele documente la care autoritatea nu are acces prin Registru.