Declaratia FMOI de la Cartagina privind Divizarea Informationala*
Data: 16-30 noiembrie 2003
Congresul Mondial privind Divizarea Informationala
Tunis, 16 octombrie 2003
Noi, reprezentantii comunitatii ingineresti si tehnologice, reuniti la Tunis in perioada 14 - 16 octombrie 2003 de catre Federatia Mondiala a Organizatiilor Ingineresti in cadrul actiunilor pregatitoare ale Summit-ului Mondial privind Societatea Informationala, cu participarea activa a reprezentantilor din
- guvernele Tunisiei si Elvetiei,
- Uniunea Internationala de Telecomunicatii,
- UNESCO, Banca Mondiala, Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Africa si Asia de Vest, Organizatia Internationala a Satelitilor, Parcul Tehnic din Trieste, Fundatia Mondiala a Inovarii,
am convenit asupra urmatoarelor principii:
* Tehnologiile Informatiei si Comunicatiilor (TIC) ofera un potential enorm de a genera si distribui bogatie si bunastare si contribuie la atingerea telurilor de dezvoltare ale Natiunilor Unite pentru actualul mileniu si la indeplinirea Planului de actiune al Summit-ului Mondial pentru Dezvoltarea Durabila.
* Este esential ca decalajul intre "info bogati" si "info saraci" sa fie eliminat. Decalajul informational conduce la ad@ncirea decalajului economic si accentueaza excluziunea si marginalizarea.
* Ne exprimam profunda ingrijorare privind cresterea disparitatilor in ceea ce priveste accesul la retele. Disparitatile depasesc divizarea Nord - Sud, ele exista in interiorul tarilor, intre generatii si intre diferitele clase sociale.
* Suntem convinsi de importanta potentiala a Summit-ului Mondial privind Societatea Informationala, ca un forum de dezbatere a problemelor si de elaborare a unor solutii viabile prin angajarea unui parteneriat intre sectoarele public/privat.
* Subliniem capacitatea dovedita a inovarii si a cercetarii-dezvoltarii de a gasi solutii la problemele generate de noua Societate Informationala.
* Dezvoltarea tehnologiei nu trebuie sa se ghideze numai dupa profit; stiinta, ingineria si tehnologia trebuie sa slujeasca nevoile oamenilor.
* Afirmam hotar@rea noastra de a contribui activ ca parteneri la reducerea divizarii informationale. Inginerii se afla in primele r@nduri, rolul lor fundamental este de a adapta stiinta in beneficiul oamenilor, in particular al celor saraci.
* Afirmam viziunea noastra privind Societatea Informationala: o societate care este deschisa si care promoveaza integrarea persoanelor, difuzarea cunostintelor si impartirea echitabila a informatiei; o societate care promoveaza dezvoltarea fiintei umane ca pe o valoare esentiala si care respecta diversitatea culturala si lingvistica.
* Chemam guvernele sa consimta sa aloce resurse pentru crearea unui mecanism de finantare a accesului la retele ieftine, de mare viteza, care sa permita accesul la cunostinte si tehnologii ce raspund nevoilor fundamentale ale oamenilor pentru apa, hrana, energie si sanatate. Din aceasta perspectiva, salutam crearea Fondului Mondial al Solidaritatii, adoptata de catre cea de a 57-a Sesiune a Adunarii Generale a Natiunilor Unite (nr. A/RES 57/265).
*) |n documentul oficial, termenul tradus prin "divizare informationala" este "la fracture numérique" (varianta in limba franceza), respectiv "the digital divide" (varianta in limba engleza)- nota redactiei.
Alte articole
