Dreptul de autor asupra programelor pentru calculator (Urmare din numarul trecut)
Data: 16-30 noiembrie 2003
Licenta probeaza ca folosirea programului pentru calculator se realizeaza de catre persoana in cauza cu acordul autorului programului respectiv.
Pentru a dovedi ca persoana in cauza este cea care a obtinut licenta, aceasta trebuie sa fie insotita de factura de achizitionare sau alte documente justificative.
Lipsa licentei echivaleaza cu lipsa acordului autorului si se sanctioneaza potrivit legii. Astfel, in conformitate cu art. 142 din Legea nr. 8/1996, "constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la trei ani sau cu amenda de la 700.000 lei la 7 milioane lei, daca nu constituie infractiune mai grava, fapta persoanei care, fara a avea consimtamantul titularului drepturilor recunoscute:
a) reproduce integral sau partial o opera;
b) difuzeaza o opera;
c) importa in vederea comercializarii pe teritoriul Romaniei, copii de pe o opera."
Reproducerea este definita de art. 14 alin. 1 din legea nr. 8/1996 ca fiind "realizarea uneia sau mai multor copii ale unei opere, in orice forma materiala, (...), precum si stocarea permanenta sau temporara a acesteia cu mijloace electronice." Prin difuzare se intelege "distribuirea catre public a originalului ori a copiilor unei opere, prin vanzare, inchiriere, imprumut sau prin orice alt mod de transmitere cu titlu oneros sau cu titlu gratuit."
Potrivit art. 144 din lege, in cazul reproducerii sau importului neautorizat de programe de calculator, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, respectiv a titularilor de drepturi.
Titularii drepturilor incalcate pot solicita instantelor de judecata recunoasterea drepturilor lor, constatarea incalcarii acestora si pot pretinde repararea prejudiciului in conformitate cu normele legale.
In cazul incalcarii unor drepturi recunoscute si protejate prin legea nr. 8/1996, titularii acestora pot cere instantei de judecata sa dispuna, de indata, luarea unor masuri pentru prevenirea producerii unor pagube iminente sau pentru asigurarea repararii acestora, dupa caz.
De asemenea, titularii drepturilor incalcate pot cere instantei de judecata sa dispuna aplicarea oricareia dintre urmatoarele masuri:
a) remiterea, pentru acoperirea prejudiciilor suferite, a incasarilor realizate prin actul ilicit sau, daca prejudiciile nu pot fi reparate in acest mod, remiterea bunurilor rezultate din fapta ilicita, in vederea valorificarii acestora, pana la acoperirea integrala a prejudiciilor cauzate;
b) distrugerea echipamentelor si a mijloacelor aflate in proprietatea faptuitorului, a caror destinatie unica sau principala a fost aceea de producere a actului ilicit;
c) scoaterea din circuitul comercial prin confiscarea si distrugerea copiilor efectuate ilegal;
d) publicarea in mijloacele de comunicare in masa a hotararii instantei de judecata, pe cheltuiala celui care a savarsit fapta.
Actiunile si cererile in justitie precum si caile de atac aferente acestora, care au ca obiect raporturi regementate de Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, sunt scutite de taxa de timbru.
In vederea combaterii pirateriei si asigurarii legalitatii circulatiei programelor de calculator, persoanele fizice sau juridice care le produc in vederea comercializarii, le distribuie, le comercializeaza sau inchiriaza au obligatia de a le inregistra la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor.
Sunt exceptati de la aceasta obligatie producatorii de programe pentru calculator, titulari ai drepturilor de autor asupra acestor programe, in cazul in care ei insisi produc, distribuie, comercializeaza, reproduc sau inchiriaza programele pentru calculator asupra carora detin drepturile de autor.
In termen de 30 de zile de la inceperea activitatii de producere, distribuire, comercializare, reproducere sau inchiriere, persoanele in cauza vor depune la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, in vederea inscrierii in Registrul programelor pentru calculator (RPC), urmatoarele:
a) cerere-tip;
b) certificatul de inregistrare sau certificatul de inmatriculare insotit de certificatul de inregistrare fiscala in cazul persoanei juridice sau actul de identitate al persoanei fizice, insotit de autorizatia eliberata potrivit legii nr. 507/2002 – in copie;
c) actele constitutive ale persoanei juridice – in copie.
Persoana fizica sau juridica care produce programe pentru calculator pe teritoriul Romaniei are obligatia sa comunice Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, pentru fiecare program pentru calculator, si urmatoarele:
a) inscrisul doveditor al titularitatii drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator sau declaratie pe propria raspundere privitoare la faptul ca este autorul programelor pentru calculator;
b) modelul licentei acordate pe teritoriul Romaniei utilizatorilor de programe pentru calculator;
c) un exemplar al programului pentru calculator in forma in care acesta este produs;
d) informatii referitoare la modul de acordare a licentei si modelul licentei acordate pe teritoriul altor state utilizatorilor de programe pentru calculator.
Persoanele fizice sau juridice care importa programe pentru calculator in vederea distribuirii sau comercializarii pe teritoriul Romaniei au obligatia sa comunice Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, pentru fiecare program pentru calculator, si urmatoarele:
a) inscrisul doveditor al acordului titularului dreptului de autor, pentru activitatile de distribuire si comercializare;
b) informatii referitoare la modul de acordare a licentei si modelul licentei acordate pe teritoriul Romaniei utilizatorilor de programe pentru calculator, daca aceste programe pentru calculator nu sunt produse pe teritoriul Romaniei.
Neindeplinirea acestor obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000.000 lei la 40.000.000 lei. In cazul persoanelor juridice limitele amenzii se majoreaza de 5 ori.
Constatarea si sanctionarea contraventiei se fac de catre organele de specialitate ale Ministerului de Interne sau de personalul imputernicit prin decizie a directorului general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor.
Reprezentantii autorizati ai titularilor drepturilor de autor vor putea insoti organele abilitate sa constate si sa sanctioneze contraventiile, la cererea lor.
Titularii dreptului de autor ori ai drepturilor conexe dreptului de autor, care au domiciliul ori sediul social in Romania sau care au filiale, sucursale ori reprezentanti pe teritoriul Romaniei, au dreptul de a fi informati, la cererea lor, de catre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, cu privire la faptele care au adus atingere drepturilor lor, in termen de 15 zile de la incheierea proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor.
Alte articole

