ENERGETICA NUCLEARA - FACTOR IMPORTANT IN DEZVOLTAREA DURABILA A INDUSTRIEI ROMANESTI
Data: 16-30 noiembrie 2003
Romania se anscrie an grupul celor 30 de tari care formeaza avangarda utilizarii energiei nucleare pe scara industriala. Sistemul sau energetic bazat pe combustibilul nuclear a fost proiectat din 1970 si pus in constructie in 1980. Domnul Ron Cullen, reprezentant in Romania al Atomic Energy of Canada Limited, remarca: "Consider ca programul nuclear proiectat de inginerii romani in urma cu 20 de ani a fost bine gandit si eficient".
Specialistii romani in energetica nucleara - cercetare, proiectare, executie si exploatare a sistemului - sunt recunoscuti pe plan mondial si solicitati sa colaboreze cu cei mai reputati specialisti in domeniu.
Romania este printre putinele tari care dispun de o centrala nuclearo-electrica, de zacaminte radioactive, de o uzina de fabricare a combustibilului nuclear si de o uzina de apa grea, substanta cheie an functionarea CNE-urilor bazate pe tehnologia CANDU.
Pentru constientizarea importantei utilizarii energiei nuclearo-electrice si a contributiei pe care aceasta o aduce dezvoltarii durabile a economiei nationale, in ziua de 15 octombrie a.c., la Clubul Parlamentarilor din incinta Parlamentului Romaniei a avut loc o conferinta cu tema "Energia nucleara relanseaza industria romaneasca".
Au participat si si-au spus punctul de vedere in aceasta problema specialisti de marca din tara si strainatate implicati in problemele energetice.Din discutiile care au avut loc se pot trage o serie de concluzii.
In cadrul Programului National Energetic se prevede dezvoltarea unor noi capacitati de productie energetica si retehnologizarea celor existente, pentru a se face fata cerintelor pietei in crestere.
Dezvoltarea sectorului energetic bazat pe combustibili nucleari constituie o optiune si va contribui la dezvoltarea eficienta a economiei nationale. Sistemul energetic reprezinta infrastructura strategica, fiind de utilitate publica si avand un puternic impact social.
Tehnologia de productie a energiei nuclear-electrice este curata, nepoluanta, ecologica, in raport cu cea produsa de combustibili fosili (petrol, gaze, carbuni), nu emite gaze asociate producerii schimbarilor climaterice, poluarii fotochimice a aerului si ploilor acide. Un fapt de o deosebita importanta al constituie pretul de productie pe kW/ora, mult mai redus decat cel realizat de centralele electrice clasice. Energia nucleara, fapt dovedit de functionarea andelungata a CNE - sistem CANDU, ar costitui o excelenta siguranta an exploatare. Problema depozitarii deseurilor nucleare este in prezent rezolvata, iar ideea ca existenta CNE-urilor reprezinta un pericol privind proliferarea armelor atomice este falsa.
In Italia, dupa incidentul de la CNE-Cernobal din 1987, a avut loc un referendum pentru anlaturarea productiei de electricitate prin CNE. Atunci a fost oprita functionarea celor 4 CNE cu o putere instalata de 1800 MW si s-a antrerupt construirea a inca doua CNE. Aceste fapte au condus la pierderi de peste 110 miliarde EURO an finantele italiene, Italia an prezent fiind singurul stat puternic industrializat ale carui tarife la energia electrica sunt dictate de importuri. Franta, principalul exportator de energie pentru Italia, si-a dezvoltat CNE-urile.
Romania, pentru functionarea centralelor conventionale, importa anual 7 milioane tone de petrol si peste 4 miliarde de mc gaze, cu o crestere an 2005 de 40% si pana an 2015 cu peste 50%. Prin realizarea CNE, prevazuta an Planul National Energetic, se estimeaza pentru viitor o economie la importul de combustibili energetici (petrol si gaze) de 0,5 miliarde EURO/an.
In prezent, CNE - Cernavoda, an exploatare comerciala din 2 decembrie 1996, asigura 10% din energia electrica produsa an Romania, utilizand apa grea de productie indigena de la Turnu Severin si combustibil nuclear produs de FCN - Pitesti.
Unitatea CNE 2 Cernavoda, in curs de realizare, va fi pusa in functiune in anul 2006, finantarea de aproximativ 700 milioane USD fiind asigurata de un consortiu de banci condus de Société Générale, din care face parte si BRD. Unitatile CNE 3, 4, 5, care se gasesc in diferite stadii de construire, sunt in conservare si se prevede finalizarea lor intr-un interval de timp inca neprecizat.
Alte articole


