Agricultura ecologica - o vocatie la romani
Data: 15-30 noiembrie 2004
Marile probleme cu care se confrunta omenirea in prezent si care tind sa devina acute, o data cu proliferarea populatiei globului, sunt: hrana (agricultura), apa (potabila si industriala) si energia (pentru toate domeniile activitatii umane).
Astazi, la o populatie de 6,5 miliarde de oameni, peste 1,1 miliarde sunt subnutriti si au greutatea corporala redusa. Intr-un raport al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) se arata ca nu este vorba de o situatie trecatoare, ci de una cronica, care afecteaza viata celor infometati si submineaza procesele de dezvoltare economica. Peste un miliard de oameni sunt lipsiti de apa strict necesara pentru organism. Agricultura consuma pentru irigatii aproximativ 85% din apele dulci de suprafata, iar consumul de apa menajera si industriala, in marile aglomerari urbane, se face din panzele freatice, din care se pompeaza spre suprafata cantitati mai mari decat sunt inlocuite prin fenomenele meteorologice (ploi, zapezi).
In domeniul energiei criza se accentueaza zilnic, atat din motive politice, dar si prin epuizarea rapida a zacamintelor de petrol si gaze.
Pentru asigurarea alimentatiei populatiei, agricultura are nevoie de apa pentru irigatii si de energie pentru utilaje si pompari de apa in sistemele de irigatii.
Cresterea productiei agricole s-a bazat in secolul trecut pe ingrasaminte chimice, care in mare parte contineau substante periculoase pentru corpul uman.
In aceasta situatie globala, descrisa sumar, Uniunea Europeana isi propune sa treaca la o agricultura ecologica, bazata pe produse curate care sa ajute la dezvoltarea si mentinerea sanatatii populatiei, cu utilizarea unor ingrasaminte naturale, prin efectuarea muncilor agricole cu utilaje actionate de motoare ecologice, care sa functioneze cu combustibili nepoluanti si multe altele. Trebuie mentionat ca aceasta actiune este intr-un stadiu de inceput atat in tarile membre, cat si in cele care se pregatesc sa adere la UE.
Politica agricola comuna (P.A.C.) este unul dintre domeniile cele mai bine reglementate ale uniunii si in acest sens au fost elaborate aproximativ 6000 de acte ale institutiilor europene care reglementeaza direct sau indirect P.A.C. Reglementata juridic prin Tratatul de la Roma, art. 32-38, are ca scop mentinerea si dezvoltarea unui sistem agricol modern, care sa asigure un nivel de viata echitabil populatiei rurale si o aprovizionare la preturi corecte a consumatorilor, cu garantarea liberei circulatii a marfurilor pe teritoriul Comunitatii Europene.
In cadrul negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, Capitolul 7 - AGRICULTURA este cel mai vast. Acquis-ul european corespunzator acestui capitol consta in cea mai mare parte din regulamente. Documentul cap.7, cu referire la agricultura, a fost adoptat de Guvernul Romaniei in sedinta din 6 decembrie 2001. Negocierile pentru domeniul sanitar-veterinar si fitosanitar au fost dechise la sfarsitul anului 2002 si in 2003 Guvernul Romaniei a aprobat documentul si l-a transmis oficial Consiliului UE in luna aprilie. Din concluziile Raportului de tara pe 2003 desprindem faptul ca Romania a continuat sa inregistreze progrese in transpunerea acquis-ului, desi structura exploatatiilor agricole ramane in mare parte nefavorabila. Sunt inca necesare eforturi mari pentru atingerea conformitatii depline pana la data aderarii, pentru siguranta alimentara si protectia consumatorilor.
In Romania agricultura ecologica s-a practicat de sute de ani. In a doua jumatate a secolului XX, cand agricultura era dirijata de stat, ca de altfel toate domeniile de activitate, au ramas suprafete mari de teren in zonele deluroase in proprietatea micilor gospodarii agricole independente, a caror productie se realiza fara ingrasaminte chimice sau pesticide daunatoare, in special la legume si fructe. Dupa retrocedarea terenurilor agricole catre proprietari, majoritatea agricultorilor au preferat o agricultura ecologica. Marile asociatii agricole romanesti realizeaza produse ecologice si exista o piata interna si externa pentru acestea.
In prezent se desfasoara o larga campanie de cercetare in institutele de specialitate din Romania pentru dezvoltarea agriculturii ecologice. Pentru fiecare produs agricol ecologic se face o certificare, de catre agentii de specialitate, care controleaza spatiile de depozitare, autocamioanele si remorcile care transporta produse ecologice. Utilizarea substantelor pentru combaterea bolilor, buruienilor si daunatorilor este reglementata strict si monitorizata. Ca rezultat al cercetarii se recomanda pentru ingrijirea solurilor COMPOSTUL, un ingrasamant organic rezultat in urma fermentarii controlate a unui amestec de deseuri organice (frunze verzi si uscate, crengi, buruieni, resturi de fructe, balegar, deseuri ale industriei alimentare si altele).
Piata produselor ecologice din carne, lactate, oua este in crestere. Acestea provin de la animale hranite ecologic, crescute in aer liber, carora nu li se injecteaza hormoni sau alte medicamente pentru ingrasare sau stimularea productiei.
Produsele ecologice romanesti au inceput sa patrunda timid, dar sigur, pe piata europeana.
(Din dezbaterile privind agricultura ecologica - IndAgra/2004)
Alte articole


