Ing. dipl. Aurel Daraban a plecat dintre noi
Data: 15-30 noiembrie 2004
Constanta si industria navala romaneasca sunt in doliu
La traditionala reuniune de final de an, la care isi dau intalnirea cei care au condus destinele Santierului Naval Constanta, va ramane un loc liber de acum inainte. Aurel Daraban, omul a carui viata se confunda cu istoria moderna a industriei navale romanesti, a trecut in Lumea Umbrelor, dupa o lunga si grea suferinta.
S-a nascut la 27 septembrie 1939 in Tecuci, intr-o familie de cadre didactice. A urmat cursurile primare gimnaziale si liceale in orasul natal si Scoala Tehnica de Exploatare Auto din Bucuresti. Dupa abslvirea, in 1966, a Institutului Politehnic Galati, a lucrat ca inginer mecanic in Santierul Naval Constanta. Pe parcursul a 32 de ani de activitate in cadrul celui mai mare santier naval al tarii, Aurel Daraban a urcat toate treptele ierarhiei profesionale, ocupand functiile de sef de atelier, sef de serviciu, sef de sectie, director de fabrica, inginer sef, pentru ca, incepand din 1995 pana in 1998, sa se afle la „carma“ santierului, in calitate de director general.
In cei 32 de ani de activitate in sectorul naval, a participat activ la realizarea programului de dezvoltare si modernizare a SNC si la constructia unei flote de peste 3.000.000 tdw. Impreuna cu colegii sai a facut ca Romania sa intre in clubul select al constructorilor de nave de mare tonaj, livrand seria lunga de nave de 55.000 tdw, 65.000 tdw, 85.000 tdw, 150.000 tdw, 165.000 tdw si 172.000 tdw.
Dupa 1989, intr-o perioada dramatica pentru industria navala romaneasca, Aurel Daraban a contribuit la reorientarea spre export a productiei SNC si la apararea patrimoniului companiei de cei care doreau sa o dezmembreze. El a fost unul dintre militantii pentru privatizarea si salvarea de la faliment a santierului naval.
In activitatea de productie a demonstrat creativitate, fiind autorul a numeroase inventii brevetate si inovatii; a publicat articole din domeniul naval in presa de specialitate din tara si din strainatate.
A actionat pentru organizarea breslei ingineresti si a constructorilor navali, fiind ales vicepresedinte al Filialei Constanta a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania si presedinte al Asociatiei Nationale a Constructorilor de Nave (1997 - 1998).
Personalitate marcanta, Aurel Daraban s-a impus si pe plan politic. In perioada 1995 - 1998 a detinut presedintia Organizatiei Judetene a PDSR (1995 - 1998) si, apoi, cea de vicepresedinte (1998 - 2001).
Recunoscut ca o personalitate in domeniul profesional si politic, Aurel Daraban a fost nominalizat in Enciclopedia personalitatilor „Who’s who“ 2002.
Disparitia lui Aurel Daraban este o grea pierdere pentru familie, pentru lumea navalistilor, pentru cei care l-au cunoscut, pentru Constanta. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!