Noutati editoriale Carmen Ionescu Golovanov Masurarea marimilor electrice in sistemul electroenergetic Editura Academiei Romane si Editura AGIR, Bucuresti, 2009
Data: 16-30 noiembrie 2009
Lucrarea are un caracter monografic si se inscrie intr-un cadru tematic de actualitate deosebita. În contextul grijii provocate de deficitul general de energie, preocuparile pentru gestiunea judicioasa a energiei si, in consecinta, pentru masurarea ei cu exactitate sunt de inteles. Autoarea lucrarii, prof. dr. ing. Carmen IONESCU GOLOVANOV, este unul dintre specialistii principali in domeniu, facind parte dintr-o scoala de gindire si de investigatie stiintifica de specialitate recunoscuta atit in tara noastra, cit si peste hotare.
Cartea publicata recent de cele doua edituri de prestigiu, Editura Academiei Romane si Editura AGIR, este deosebit de ampla, materialul fiind cuprins, in forma actuala, in circa 1100 de pagini. Textul este organizat in 14 capitole, care pot fi grupate in patru parti:
? Prima parte (introducerea si capitolele 1 si 2), in care sunt prezentate elemente conceptuale, ca marimile de masurat, unitatile de masura, metodele de masurare, mijloacele tehnologice – aparate si sisteme de masurare, precum si definirea proceselor de masurare si unele aspecte privind reglementarile legale in metrologia sistemelor electroenergetice.
? A doua parte (capitolele 3 – 6), care se ocupa de o tematica de fond: analiza marimilor sinusoidale si nesinusoidale, inclusiv termenii specifici si aspectele metrologice, analiza spectrala, procedurile digitale de masurare – inclusiv teorema de esantionare a lui Claude Shannon, factorul de putere. În aceeasi parte a lucrarii cred ca trebuie introdusa analiza calitatii proceselor de masurare (al treilea capitol).
? Partea a treia, formata in principal din capitolele 8, 9 si 10, trateaza problema calitatii energiei electrice, regimul deformant si efectele sale asupra calitatii energiei, regimul nesimetric. Remarc faptul ca autoarea lucrarii s-a ocupat indeaproape de regimul nesimetric, obtinind un brevet de inventie pe aceasta tema. Tot aici putem asocia capitolul 7, consacrat studiului traductoarelor de curent si de tensiune electrica; acest capitol ar reprezenta, dupa parerea mea, o trecere catre cea de-a patra parte a cartii.
? Partea a patra este formata din capitolele 11, 12, 13 si 14, in care sunt prezentate problemele masurarii puterii si energiei electrice, unele aspecte generale ale procesului de masurare – inclusiv incertitudinile specifice si procedurilor de tarifare. În sfirsit, capitolul 14 se ocupa de tematica poluarii si a raporturilor acesteia cu procesul de masurare.
Bibliografia citata este ampla si actuala.
Nivelul teoretic general al lucrarii este superior, materialul analitic continut fiind foarte intins, cu demonstratii formale corecte si concludente. Totodata este acordata atentia necesara aspectelor practice, industriale. Echilibrul pastrat intre aceste doua abordari poate fi ilustrat prin continutul paragrafului 12.9, in care sunt prezentate bazele teoretice ale efectului Hall si aplicatiile acestuia in procesele de masurare. Remarc, de asemenea, reflectarea in continutul lucrarii a perfectionarii tehnologice a metodelor si aparaturii de masurare, prin folosirea tehnicilor numerice, a dispozitivelor micro-electronice etc.
Una dintre contributiile aduse de lucrarea prezentata consta in grija pentru cadrul definitoriu, in nivelul inalt la care sunt prezentate problemele de terminologie, in explicarea in fond a termenilor folositi.
Apreciind insemnatatea tematica, nivelul stiintific superior, volumul ridicat de informatie continut in lucrare si forma de prezentare, recomand aceasta carte tuturor specialistilor din domeniul electric.