Pina in ianuarie 2012, televiziunea analogica va fi eliminata
Data: 16-30 noiembrie 2009
Pina la 1 ianuarie 2012, transmiterea programelor TV in format analogic va inceta, potrivit Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national. În acest scop, vor fi atribuite sase multiplexuri la nivel national, doua dintre acestea trebuind sa fie acordate pina la finalul acestui an. Procesul de tranzitie este impus de obligatiile asumate de Romania in calitate de stat membru al UE.
Un multiplex digital terestru este un grup de programe si servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrica terestra, utilizind modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard, avind acoperire nationala sau regionala, prin folosirea unuia sau mai multor canale/frecvente radioelectrice. Celelalte patru multiplexuri digitale vor fi acordate pina la 1 iulie 2010, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune dupa 1 ianuarie 2012.
Fiecare multiplex va permite retransmisia a cel putin sapte posturi de televiziune Standard Definition (SD) cu parametri tehnici de transmisie identici pentru fiecare post, sau o combinatie de posturi Standard Definition si High Definition (HD), precum si serviciu multimedia. Comparativ cu SD, imaginea HD se caracterizeaza printr-o rezolutie mai buna. În pixeli, SD inseamna 640x480, in timp ce HD ajunge la 1920x1080 de puncte.
Conversia televiziunii terestre de la transmiterea analogica la cea digitala trebuie sa ia in considerare o serie de factori esentiali, legati de structura si caracteristicile populatiei, cit si de mediile si modalitatile de acces la serviciile de televiziune. Astfel, 70 la suta dintre gospodariile din Romania traiesc sub nivelul salariului mediu pe economie, iar dintre cele 1 445 000 de gospodarii care au acces la servicii de televiziune numai prin intermediul antenei terestre, aproximativ 38 la suta se gasesc in mediul urban si 62 la suta in cel rural.
Tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala cuprinde mai multe etape. Cel tirziu pina la 31 decembrie 2010 va trebui asigurata o acoperire de minimum 60 la suta din populatie si 50 la suta din teritoriu, urmind ca, pina la 31 decembrie 2011 sa fie realizata acoperirea pentru 90 la suta din populatie si 80 la suta din teritoriu, pentru ca la 1 ianuarie 2012 sa poata inceta orice transmisie analogica.