Semnal editorial
Data: 15-30 noiembrie 2010
Ionel Staretu
Sisteme de prehensiune
Editura Lux Libris, Brasov, 2010, 52 lei (Libraria AGIR)
Lucrarea abordeaza problematica complexa a sistemelor de prehensiune, cu referiri succinte la cele naturale si cu prezentarea detaliata a aspectelor specifice ce caracterizeaza sistemele artificiale de prehensiune, considerate ca sisteme mecatronice. Sunt prezentate principalele aspecte structurale si functionale ale miinii umane, considerat ca cel mai evoluat sistem de prehensiune. Sistemele artificiale de prehensiune cuprind sistemele de prehensiune fabricate de om pentru protezarea miinii umane sau pentru roboti.
Dupa o prezentare suficient de detaliata a modelarii matematice a contactelor mecanice sunt formulate conditiile prehensiunii mecanice statice si dinamice. În continuare, sunt evidentiate principalele particularitati ale sistemelor artificiale de prehensiune mecanice, cu accent pe sinteza structurala, cinematica si statica si analiza sistemelor de prehensiune mecanice cu bacuri, particularitatilor constructive si functionale ale sistemelor de prehensiune mecanice antropomorfe, inclusiv cu o prezentare succinta a prehensiunii virtuale si a sitemelor de prehensiune mecanice tentaculare. In legatura cu prehensoarele mecanice, este prezentata o metoda originala de sinteza structurala creativa a prehensoarelor mecanice cu bacuri, care, cu anumite particularizari, se poate aplica si la celelalte categorii de prehensoare mecanice.
In acelasi context, sunt aratate principalele aspecte ale compleantei si micromanipularii din perspectiva montajului robotizat.
Pentru sistemele de prehensiune cu vacuum, sitemele de prehensiune magnetice si unele sisteme de prehensiune speciale sunt aratate principalele caracteristici constructive si functionale pe baza unor exemple sugestive. Privind motoarele de actionare a sistemelor artificiale de prehensiune sunt descrise principalele tipuri utilizabile insotite de exemple concludente de folosire. În ceea ce priveste comanda sistemelor artificiale de prehensiune, sunt aratate principalele functii ale sistemelor de comanda pentru prehensoare si sunt descrise solutiile considerate cele mai adecvate.
Sunt enuntate principiile proiectarii, compararii si alegerii sistemului de prehensiune optim, cu descrierea unor metodici de proiectare si prezentarea unor calcule specifice si a utilizarii softurilor moderne CAD. În finalul lucrarii, se fac aprecieri generale privind perspectivele perfectionarii si utilizarii sistemelor de prehensiune.
Cartea este, in mare parte, rezultatul contributiilor personale ale autorului in domeniul sistemelor de prehensiune, unele concretizate in brevete de inventie, si este destinata expertilor din domeniile roboticii, protezarii miinii umane, ca si studentilor in Robotica, Mecanica Fina, Electronica Apli-cata, Inginerie Medicala si, evident, Mecatronica.
Lucrarea, bogat si sugestiv ilustrata, este structurata in urmatoarele capitole:
1. Consideratii preliminare; 2. Prehensiunea si sistemul de prehensiune; 3. Sisteme naturale de prehensiune; 4. Sisteme artificiale de prehensiune; 5. Sisteme artificiale de prehensiune mecanice; 6. Sisteme artificiale de prehensiune cu vacuum; 7. Sisteme artificiale de prehensiune magnetice; 8. Sisteme artificiale de prehensiune speciale; 9. Actionarea sistemelor artificiale de prehensiune; 10. Traductoare si senzori specifici sistemelor artificiale de prehensiune; 11. Comanda sistemelor artificiale de prehensiune; 12. Caracteristicile pieselor prehensate, livrarea si preluarea pieselor; 13. Principiile proiectarii, compararii si alegerii sistemului de prehensiune optim; 14. Perspectivele perfectionarii si utilizarii sistemelor de prehensiune.