Conferinta Internationala de Energie si Mediu CIEM 2011
Data: 16 - 30 noiembrie 2011
In zilele de 3 si 4 noiembrie a avut loc a 5-a Conferinta Internationala de Energie si Mediu CIEM 2011, cu tema Energie pentru o Dezvoltare Durabila. Conferinta a fost organizata de Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB), Institutul de Studii si Proiectari Energetice si Comitetul National Roman pentru Consiliul Mondial al Energiei, in colaborare cu principalele companii romanesti, agentii si asociatii din sectoarele energetic si de mediu. Evenimentul s-a desfasurat sub auspiciile Academiei Oamenilor de Stiinta.
Programul manifestarii stiintifice a inclus nu mai putin de 111 lucrari care au fost repartizate in 9 sectiuni, multe dintre ele desfasurandu-se in paralel (Energii regenerabile, Eficienta energetica, Retele inteligente, Tehnologii curate pentru combustibili fosili, Impact asupra mediului, Hidraulica si managementul apei, Echipamente de putere si sisteme de control, Inginerie nucleara, Sisteme de putere). La acestea s-au adaugat doua mese rotunde (Captarea si stocarea dioxidului de carbon si, respectiv, Protectia infrastructurilor critice).
Manifestarea s-a bucurat de o numeroasa participare a specialistilor atat din tara, cat si de peste hotare. Inca de la deschidere, audienta a beneficiat de participarea activa a prof. dr. ing. Ecaterina Andronescu, rectorul UPB, prof. dr. ing. Adrian Badea, prorector al UPB, prof. general Vasile Candea, presedintele Academiei Oamenilor de Stiinta, acad. Gleb Dragan, Slav Slavov, coordonatorul pentru Europa si Asia Centrala al Consiliului Mondial al Energiei, dr. Derek Taylor, director Fundatia Bellona, prof. Dan Gheorghiu, director general ISPE, George Balan, director general executiv al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei, pentru a aminti numai o parte dintre personalitatile prezente.
Dezbaterile pe sectiuni au fost de un inalt nivel academic si au abordat teme de o deosebita actualitate in domeniile respective deoarece au beneficiat de participarea specialistilor implicati. Un exemplu in acest sens l-a constituit masa rotunda internationala despre CCS, eveniment desfasurat sub auspiciile Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), si care face parte dintr-o serie de activitati de diseminare din cadrul Programului National de Captare si Stocare - Orizont 2020. Masa rotunda a fost organizata de GeoEcoMar, in parteneriat cu ISPE si cu Universitatea Politehnica din Bucuresti.
Cu prilejul evenimentului au fost dezbatute, intre altele, urmatoarele subiecte: Foaia de parcurs europeana asupra CCS, Concepte de avangarda pentru tehnologia de captare a CO2, Provocari pentru proiectarea infrastructurii de transport terestru, Solutii noi pentru tehnologia de stocare a CO2, Riscurile implementarii tehnologiei CCS. Au fost invitati sa faca prezentari reprezentanti ai urmatoarelor organizatii: Fundatia Bellona, Alstom Carbon Capture, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Universitatea Politehnica din Bucuresti, GeoEcoMar, Romgaz.
Lucrarile prezentate in cadrul manifestarii vor fi publicate in Buletinul Stiintific al Universitatii Politehnica din Bucuresti si Buletinul Informativ Mesagerul Energetic al Asociatiei CNR-CME (in limbile romana si engleza), iar sinteza acestora va aparea in publicatiile partenerilor media ai evenimentului, devenind, astfel, accesibile atat specialistilor, cat si publicului larg.