Publicistica profesionala si profesionalizarea inginerilor
Data: 16 - 30 noiembrie 2011
Sunt convins ca cititorii nostri isi dau perfect de bine seama ce sentimente traieste un coleg de-al domniilor lor cand scrie pentru numarul 500 al unei publicatii pe care a initiat-o si la care a colaborat incepand cu primul numar. Insasi nasterea unei publicatii a inginerilor pentru ingineri, cu un profil distinct, de neconfundat, in peisajul extrem de divers si derutant al presei postdecembriste a reprezentat un act temerar. Noi, cei care am fost implicati, doream, desigur, viata cat mai lunga publicatiei pe care o initiam, insa faptul ca a aparut neintrerupt de-a lungul a aproape 22 de ani constituie un succes de necontestat. Nu doresc sa evoc dificultatile pe care le presupune aparitia unei publicatii sustinute editorial si financiar de o componenta a societatii civile, organizata pe o baza non-profit, chiar daca are forta si prestigiul Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR). Satisfactia noastra, a celor care am desfasurat o activitate de pionierat in acest scop, este prea mare pentru a umbri aparitia numarului 500 cu rememorarea unor fapte si date care reflecta, in realitate, mai toate tarele unei societati inca destructurata, inca debusolata din cauza unei prea indelungate si contorsionate tranzitii.
In primul numar al Curierului AGIR, predecesorul Universului ingineresc, am semnat un articol dintr-un serial dedicat istoriei Societatii Politehnice, articol care continea si indemnul regelui Carol I prilejuit de darea in folosinta a primei linii de cale ferata construita de inginerii romani, un indemn de a actiona, de a lupta „pentru propasirea ingineriei in tara noastra“. Este idealul in urma caruia a actionat si actioneaza Univers ingineresc. O confirma toate cele 500 de numere intr-o maniera neechivoca.
Publicatia AGIR s-a integrat, de la inceput, nu numai in randurile presei cu profil profesional, ci si in ale celei care n-a folosit libertatea cuvantului cucerita cu atatea jertfe, in decembrie 1989, pentru tot felul de interese reprobabile, inclusiv politicianiste. S-a situat consecvent pe linia echilibrului, a echidistantei, fara insa a manifesta un neutralism sterp atunci cand a fost vorba despre interesul public, despre interesul national. Ori de cate ori a fost necesar, pe fluxul evenimentelor interne si internationale, Univers ingineresc a luat pozitie clara, potrivit orientarilor principiale ale AGIR, sustinand cauzele drepte ale natiunii romane atat de vitregita de interese straine ei, delimitandu-se net de orice act care a contravenit drepturilor fundamentale ale omului, valorilor perene ale umanitatii. Este sensul dat notiunii de presa militanta in spirit cu adevarat democratic, umanist.
La fiecare suta de numere am incercat, in numele AGIR si in nume personal, sa exprim ceea ce au simtit si simt cititorii Universului ingineresc, astfel incat cei care au facut posibil sa apara publicatia noastra sa fie incurajati in eforturile lor care se afla, cu consecventa, in slujba intereselor comunitatii noastre profesionale in consonanta cu interesul national. Suntem recunoscatori colaboratorilor publicatiei, specialistilor de marca din cele mai diverse domenii ale ingineriei pentru ca au informat despre progresele stiintei si tehnicii romanesti, pentru ca s-au pronuntat convingator in favoarea unor idei si initiative valoroase, pentru ca au promovat civilitatea in spatiul public. Suntem recunoscatori cititorilor pentru aprecierile si sugestiile lor, pentru ca au fost si sunt alaturi de noi in demersuri sustinute, consecvente in vederea rezolvarii cu succes a problemelor care stau in fata comunitatii noastre profesionale, in fata economiei nationale, in fata societatii romanesti, in ansamblul ei. Dat fiind interesul pe care articolele si informatiile aparute in Univers ingineresc il prezinta, se impun si masuri pentru extinderea cercului de cititori, nu numai in randurile inginerilor, ci si ale altor segmente socio-profesionale. In acest fel, va fi mai bine cunoscuta nu numai activitatea AGIR, ci se vor crea noi punti de comunicare, de initiere a unor actiuni comune in sprijinul unor initiative menite sa contribuie la rezolvarea problemelor cu care se confrunta Romania in prezent si in viitor. De altfel, exista si o experienta valoroasa, care atesta efectul benefic al colaborarii AGIR cu alte organizatii profesionale de nivel national, starile de fapt, mai ales cele din economie, din viata sociala, impunand, in prezent, mai mult decat oricand, unirea eforturilor in vederea atingerii unor obiective de cel mai larg interes pentru intreaga populatie a tarii.
Cu experienta profesionala, daruirea si talentul celor care lucreaza in redactia Universului ingineresc, avem toate temeiurile sa fim convinsi ca va fi dusa mai departe si imbogatita continuu o extrem de valoroasa traditie. Cu aceasta convingere, uram publicatiei noastre LA MULTI ANI! si cat mai multe numere reusite. La numarul 500, inca o urare traditionala: sa fie intr-un ceas bun!