Standardizarea, in preocuparea AGIR
Data: 16 - 30 noiembrie 2011
In conditiile actuale, este de neconceput orice demers ingineresc fara apelul la standarde si, implicit, la standardizare. Este o activitate ale carei origini se identifica in insusi procesul industrializarii bazat pe metode moderne, de inalta eficienta.
Cum era normal, intr-o perioada de avant economic necunoscut pana atunci, la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX apar primele activitati legate de standardizare - initiate de organizatiile profesionale ingineresti din tara noastra. Societatea Politehnica - infiintata in 1881, deci acum 130 de ani - a fost cea care a desfasurat astfel de activitati de avangarda. Mai tarziu, Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR), infiintata in 1918 la Iasi - care isi propunea refacerea tarii dupa Primul Razboi Mondial - a desfasurat o activitate intensa de dezvoltare a standardizarii.
Pe langa participarea la congrese internationale unde erau dezbatute teme esentiale ale standardizarii, Societatea Politehnica si AGIR s-au implicat, alaturi de autoritati ale statului profilate pe domeniile industriei si comertului, in organizarea si dezvoltarea activitatii de standardizare pe plan national. Si alte organizatii profesionale ingineresti s-au preocupat de aceasta activitate. Astfel, la 4 ianuarie 1927, s-a constituit Comitetul Electrotehnic Roman, condus initial de profesorul Dragomir Hurmuzescu iar, din 1928, de profesorului Vasilescu Karpen. Ambii - in anul 1927 - au fost alesi vicepresedinti ai Comisiei Electrotehnice Internationale, cand Romania a devenit cel de-al 26-lea membru al acestei Comisii.
Documente atesta ca, in aprilie 1929, s-a infiintat Comisiunea Normalizarii Industriei Romanesti, iar primele standarde cu caracter national au fost realizate si adoptate in anii 1937 si 1938 in cadrul AGIR. De la aceasta Comisiune ne-a ramas proiectul primei metodologii de standardizare.
Dupa Al Doilea Razboi Mondial, in conditiile interne si internationale cunoscute, s-a trecut la o economie centralizata, monopol al statului, ca urmare a nationalizarii principalelor mijloace de productie, la 11 iunie 1948, si la desfiintarea pietei libere. In pofida situatiei grele, complicate, in care se afla tara, in februarie 1948 s-a creat Centrul Roman de Normalizare AGIR (CR-NOR-AGIR) care a elaborat - in tara noastra - primele standarde pe baza stiintifica. S-au realizat 98 de proiecte de standarde care au aparut in 1948, publicate in cinci numere ale Buletinului de Normalizare AGIR si din care mai detinem un numar.
Activitatea acestui Centru n-a durat mult pentru ca situatia care a aparut prin noua structura economica a determinat organizarea activitatii de standardizare reglementata prin Decretul 334 din noiembrie 1948. Potrivit acestui decret, activitatea de standardizare era preluata de la Centrul Roman de Normalizare AGIR (CR-NOR-AGIR) aflat in sfera societatii civile si trecut la Comisia de Standardizare din subordinea Consiliului de Ministri.
Urmeaza mai multe reorganizari, in care asociatiile ingineresti nu mai sunt implicate decat prin specialistii care lucreaza in aceste institutii ca salariati. In 1970, se infiinteaza Institutul Roman de Standardizare, care a functionat pana in 1998 - cand a fost creata Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO) - o asociatie de drept privat, cu scop lucrativ, recunoscuta ca Organism National de Standardizare si la care AGIR este membru fondator.
Cum se stie, standardele constituie un instrument pentru dezvoltarea tehnicii si tehnologiei, pentru diseminarea inovatiilor in statele dezvoltate, dar si in cele in curs de dezvoltare, facilitand o extindere rapida a pietelor pentru schimburile comerciale internationale. In epoca globalizarii, economia prezentului si a viitorului se bazeaza pe performanta si calitate, de unde rezulta si rolul capital al standardelor.
Conferinta Nationala in Domeniul Standardizarii - editia a-V-a - cu tema Standardele internationale, garantia increderii oriunde in lume, care a avut loc de curand, a luat in considerare conditiile economice in care traim, reconfirmand rolul pe care-l au standardele in economia nationala si mondiala, rol consolidat de-a lungul timpului.
Oamenii de aleasa tinuta, specialistii valorosi din Asociatia de Standardizare din Romania au o vasta experienta in domeniu, competenta si inalt profesionalism, marturie constituind realizarile lor remarcabile la elaborarea si aplicarea corecta a standardelor, in sustinerea si adoptarea conceptului european si international de standardizare.
In numele Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania si al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania - am adresat participantilor la importanta conferinta felicitari pentru rezultatele obtinute si urarea de a imbogati si dezvolta bilantul prestigios al activitatii de standardizare, pentru progresul si prosperitatea tarii.