Acordul de investitii pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 la CNE Cernavoda a fost prelungit
Data: 16 - 30 noiembrie 2012
Durata de valabilitate a acordului de investitii privind realizarea reactoarelor 3 si 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda a fost prelungita dupa 1 ianuarie 2013 (cand urma sa expire), pentru a atrage noi investitori in scopul constructiei celor doua unitati, potrivit unui Memorandum aprobat de Guvern. Documentul mai prevede posibilitatea ca Nuclearelectrica sa rascumpere actiunile detinute de ceilalti doi actionari de la compania de proiect EnergoNuclear. Reamintim ca EnergoNuclear este controlata in proportie de 84,65% de stat, prin Societatea Nationala Nuclearelectrica (SNN). Ceilalti actionari sunt grupul italian de utilitati Enel, care detine 9,15% din titluri, si ArcelorMittal Romania, care are o participatie de 6,2%. Potrivit reprezentantilor Executivului, „acordul va continua prin cooperare intre Nuclearelectrica, Enel si Arcelor Mittal in cadrul EnergoNuclear pentru o perioada de pana la cel tarziu 31 decembrie 2013. In eventualitatea in care, in urma renegocierii acordului de investitii, SNN nu ajunge la o intelegere cu ceilalti doi actionari existenti, Memorandumul propune sa se procedeze la continuarea derularii proiectului in cadrul SC EnergoNuclear SA, prin rascumpararea de catre SNN la, cel mult, valoarea nominala a actiunilor detinute de cei doi parteneri straini, astfel incat SC EnergoNuclear sa devina o filiala integral detinuta si controlata de SNN“.
Reamintim ca proiectul constructiei celor doua reactoare nucleare, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau estimate sa inceapa in 2010. Initial, din compania de proiect faceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian). Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie. In primavara, intr-o incercare de atragere a investitorilor, au fost achizitionate caietele de sarcini de catre doua companii: una din China (China Nuclear Power Engineering) si una din Coreea de Sud (Korea Nuclear). In cele din urma, actiunea de atragere a investitorilor a fost amanata, motivul fiind realizarea unui studiu de fezabilitate care sa vina cu o evaluare de pret mai aproape de realitate.
Recent, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Rodin Traicu, a afirmat ca Guvernul vrea sa recheme in proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez. La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca Executivul va ceda pachetul majoritar de actiuni la grupurile 3 si 4 ale CNE Cernavoda acelui investitor care va asigura finantarea proiectului de constructie a celor doua unitati, subliniind ca este dispus la o astfel de decizie politica.
Precizam ca un studiu comandat de Comisia Nationala de Prognoza si dat recent publicitatii releva ca punerea in functiune a reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda este incerta inainte de anul 2020, din cauza neclaritatilor legate de capacitatea Romaniei de a finanta investitia si a structurii actionariatului. „Structura parteneriatului, precum si capacitatea partii romane de a-si acoperi financiar cota de actiuni constituie elemente de incertitudine care plaseaza momentul punerii in functiune dupa anul 2020“, se arata in studiu.