Calea ferata. „Lectiile“ din vara pentru toate anotimpurile
Data: 16 - 30 noiembrie 2012
Lunile iunie, iulie si august din acest an au fost caracterizate prin temperaturi excesive si lipsa de umiditate pe intreg teritoriul Romaniei si o buna parte a Europei. In aceasta perioada, cei care au calatorit cu trenurile de persoane pe reteaua de linii CFR au avut surprize neplacute in timpul zilei, inregistrandu-se intarzieri in circulatia trenurilor, mergand de la cateva zeci de minute pana la cateva sute. Aceste intarzieri au provocat totala nemultumire a calatorilor care, in aceste conditii, au pierdut legaturile cu alte trenuri, cu cursele unor avioane, pe relatii cu alte tari, cum ar fi Spania, Italia, SUA.
In acest timp, birourile de informatii din statii comunicau celor interesati si cauza intarzierilor nedorite: dilatarea sinelor din cauza caldurii excesive. Aceasta explicatie a fost reluata cu regularitate si transmisa non-stop de posturile de televiziune. Sursa acestor informatii eronate nu putea fi decat la personalul statiilor, care nu se stie daca a cerut confirmari scrise de la factorii de raspundere in masura sa dea aceste verdicte, adica de la specialistii in infrastructura.
Care este, insa, realitatea?
Se stie ca liniile principale CFR si chiar o buna parte din cele secundare au sinele sudate cap la cap, in proportie de peste 85%, nefiind lasate sa se dilate liber, constituind asa-zisa „cale fara joante“. Acest tip de suprastructura moderna a fost introdus la CFR cu peste 50 de ani in urma, fiind precedat de serioase studii teoretice si experimentale, atat in strainatate, cat si in tara noastra. Cercetarile au fost directionate in doua domenii:
- realizarea unor procedee de sudare a sinelor cat mai sigure si cu un cost cat mai redus;
- comportarea caii fara joante in diferite conditii de temperatura si de exploatare.
As aminti ca primele tronsoane de sine sudate au fost introduse pe reteaua CFR inca din 1960, dar studiile si cercetarile in acest domeniu nou, cu numeroase aspecte teoretice si practice, au durat cateva decenii, chiar in cadrul UIC-ERRI. In aceasta activitate, la noi, au fost antrenate insemnate personalitati din invatamantul universitar si s-au cheltuit sume importante in cadrul experimentarilor de la standul de incercari de la Pipera si la numeroase sectoare experimentale de pe retea.
Pentru asigurarea stabilitatii liniei sudate la posibilitatea serpuirii in timpul verii s-a stabilit intervalul de temperatura optim in care sa fie fixate definitiv sinele pe traverse.
Daca in primul deceniu (1960 - 1970) acest interval a fost intre +12oC si +22oC, dupa anul 1972 a fost stabilit intre +17oC si +27oC. Acest spor de 5oC a conferit caii fara joante un grad sporit de siguranta in timpul temperaturilor ridicate si posibilitatea efectuarii unor lucrari de intretinere in respectiva perioada. Toate conditiile in care se executa si se exploateaza liniile sudate sunt prevazute in Instructia nr. 341, pentru alcatuirea, intretinerea si supravegherea caii fara joante, editia 1980. In aceasta instructie, la art. 20.2, este prevazuta revizia suplimentara a caii pe toata durata cat temperatura in sina se mentine la +40oC si mai mult, cu mentionarea expresa a zonelor care trebuie urmarite in mod deosebit.
Practica exploatarii liniilor sudate la noi a confirmat aceste masuri ca sigure, neexistand situatii semnificative de serpuiri ale liniilor, spre deosebire de alte administratii care au avut astfel de probleme.
Introducerea pe scara larga a sinelor sudate cap la cap si eliminarea joantelor a constituit un moment important de modernizare a retelei, dupa modelele tarilor cu administratii performante (Japonia, Franta, Germania, fosta URSS etc.).
Mai trebuie amintit ca noi am beneficiat de aplicarea unui procedeu de sudura a sinelor cap la cap prin contact electric si presiune dintre cele mai sigure, datorita utilizarii instalatiilor de tip TAURUS, concepute de academicianul Corneliu Miclosi, care - in epoca - erau dintre cele mai performante din Europa. Sudurile executate prin procedeul aluminotermic au fost aplicate cu precadere in tarile Europei Centrale; acestea s-au dovedit in timp inferioare celor aplicate de noi.
Datele experimentarilor din Romania, ca si din alte tari, au confirmat ca rezistenta la oboseala este net superioara sinelor sudate prin procedeul aluminotermic, astfel:
Tipul sinei
Rezistenta la oboseala
Sina normala (nesudata)
26,0 daN/mm2
Sina sudata aluminotermic
13,5 daN/mm2
Sina sudata electric prin topire intermediara
22,0 daN/mm2
In concluzie, nu sinele sudate trebuie acuzate pentru intarzierile trenurilor, ci alte elemente ale caii, si anume starea precara a infrastructurii caii ferate, care se degradeaza continuu, din cauza neefectuarii la timp a lucrarilor de intretinere si reabilitare (RK). Pana in 2010 existau peste 5700 km de linii restante la RK, iar in anii 2008 - 2009 nu s-a reparat niciun kilometru. In aceeasi situatie necorespunzatoare se afla si celelalte componente principale (podurile, tunelurile, terasamentele, instalatiile de centralizare si electrificare, cladirile etc.), din cauza reducerii continue a finantarii lucrarilor de la bugetul de stat, in paralel cu micsorarea veniturilor caii ferate.
In mod special trebuie sa provoace ingrijorari starea necorespunzatoare a sinelor care prezinta uzuri si un grad sporit de oboseala, cu o mare vechime in exploatare, ca si modul de fixare prin dibluri de lemn a sinelor pe traversele de beton.
Unitatile de intretinere (sectii si districte) sunt depasite de situatie din pricina reducerii drastice a fortei de munca. Chiar la lucrarile cele mai simple, precum inlocuirea unei sine sau a unei parti dintr-un aparat de cale, trebuie comasate mai multe districte!
Se stie ca migrarea traficului de persoane si marfuri catre sectorul rutier s-a produs in conditiile unei concurente la care calea ferata n-a gasit sprijinul necesar. De aici se poate pune intrebarea: ce e de facut, cum se poate iesi din aceasta fundatura? La ora actuala se vorbeste insistent despre schimbarea managementului cu unul mai performant. Daca se stie de aceasta solutie „miraculoasa“, de ce n-a fost aplicata in ultimul deceniu? Semnale privind starea generala a caii ferate sunt cunoscute de cativa ani si chiar decenii!
Alte articole



