Campanie CE: „Lumea pe care o vrei. Cu clima care iti place“
Data: 16 - 30 noiembrie 2012
Comisarul european pentru politici climatice, Connie Hedegaard, a lansat, in luna octombrie a.c., o campanie paneuropeana de comunicare, in colaborare cu peste 70 de organizatii din intreaga Europa. Avand sloganul Lumea pe care o vrei. Cu clima care iti place, campania vizeaza aducerea solutiilor practice in centrul dezbaterilor pe tema schimbarilor climatice si demonstrarea faptului ca actiunile in domeniul climatic pot sa creasca bunastarea si sa aduca beneficii economice cetatenilor europeni.
In Europa exista numeroase exemple de solutii climatice inteligente si inovatoare care reduc poluarea cu CO2 si imbunatatesc, totodata, calitatea vietii oamenilor. De exemplu, in gara centrala din Stockholm se converteste caldura corporala a navetistilor in energie termica pentru o cladire de birouri din apropiere, reducandu-se atat emisiile, cat si factura la energie cu 20 - 25%. In Danemarca, datorita energiei solare, scoala Gedved din Horsens economiseste 30 000 euro pe an la factura de energie. Banii economisiti se cheltuiesc pentru imbunatatirea educatiei.
Axata pe un site care va fi disponibil in curand in toate cele 23 de limbi oficiale ale UE, campania recent lansata este conceputa ca o platforma de participare unde persoanele, intreprinderile, universitatile si gruparile locale vor putea sa incarce, sa promoveze si sa dezbata solutii pentru reducerea emisiilor de carbon si sa participe la un concurs paneuropean al carui scop este identificarea celei mai bune si originale solutii. Campania se va desfasura pana la sfarsitul anului 2013 si urmareste valorificarea solutiilor rentabile existente pentru atingerea obiectivului UE de reducere cu 80 - 95% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050. Aceasta reprezinta o continuare a comunicarii Comisiei din martie 2011, intitulata Foaie de parcurs pentru trecerea la o economie cu emisii scazute de carbon, care stabileste modalitatile de realizare a unor reduceri drastice, dar rentabile ale emisiilor in principalele sectoare economice. Din foaia de parcurs reiese ca realizarea unei economii cu emisii reduse de carbon va spori investitiile in tehnologii si in infrastructuri ecologice precum retelele electrice inteligente si va determina reducerea substantiala a pretului importurilor de petrol si gaze. Reamintim ca, pe termen mediu, pana in 2020, UE vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20%, imbunatatirea eficientei energetice cu 20% si cresterea la 20% a ponderii energiei din surse regenerabile in mixul energetic. In prezent, emisiile UE sunt mai mari cu 17% fata de cele din 1990.
Alte articole




