IEA: consumul mondial de energie va spori cu 37% pana in 2040
Data: 16 - 30 noiembrie 2014
Lumea va consuma mai multa energie in 2040 decat in prezent, insa evolutia cererii va fi afectata de cresterea preturilor si de imbunatatirea eficientei energetice, a prognozat Agentia Internationala a Energiei (IEA), transmite AFP. Potrivit scenariului de baza al IEA, cererea mondiala de energie ar urma sa creasca cu 37% pana in 2040, insa ritmul de crestere anual se va reduce ca urmare a masurilor de imbunatatire a eficientei energetice de la peste 2% in ultimele doua decenii la 1% pe an dupa 2025. Energiile regenerabile vor lua amploare rapid, astfel ca in 2040 petrolul ar urma sa asigure un sfert din oferta mondiala de energie, o proportie similara urmand sa revina energiilor regenerabile, gazelor si carbunelui. „Pe masura ce sistemul energetic mondial creste si se transforma, continua sa apara semne de stres. Insa energiile regenerabile ar urma sa continue sa creasca si putem vedem acum punctul in care vor deveni principala sursa de productie a energiei electrice la nivel mondial“, a declarat directorul general al IEA, Maria van der Hoeven.
In total, consumul mondial de titei ar urma sa creasca pana la 104 milioane de barili pe zi in 2040, cu 14 milioane barili pe zi mai mult comparativ cu 2013. Insa IEA sustine ca repartizarea geografica a cererii va fi bulversata pe fondul avansului economiilor emergente. Consumul va stagna in majoritatea tarilor europene, in Japonia, Coreea de Sud si America de Nord si va creste in restul Asiei, care va fi responsabila pentru 60% din cererea mondiala, in Africa Sub-Sahariana, Orientul Mijlociu si America Latina. „?arile asiatice vor importa in 2040 doua treimi din petrolul tranzactionat la nivel international“, sustine IEA, adaugand ca la inceputul anilor 2030 China va devansa SUA in calitate de cel mai mare consumator mondial de „aur negru“.
Potrivit Raportului IEA, cererea mondiala pentru gaze naturale se va majora cu peste 50%, acesta fiind singurul combustibil fosil care va continua sa creasca la acel moment. In schimb, cererea de carbune va creste cu 15% pana in 2040, insa ritmul de crestere va incetini dupa 2020. (Sursa: Agerpres)