In Toscana, prima centrala din lume care integreaza energie termala si biomasa
Data: 16 - 30 noiembrie 2014
Enel Green Power a inceput lucrarile de constructie la centrala geotermala Cornia 2 in Castelnuovo Val di Cecina, Toscana, pentru a realiza prima centrala din lume care utilizeaza biomasa pentru a incalzi vaporul geotermal, cu scopul de a creste eficienta energetica si productia de electricitate a ciclului geotermal. Centrala geotermala existenta va fi suplimentata cu o centrala mica, alimentata cu biomasa forestiera virgina obtinuta local, la o raza de 70 km de la centrala: datorita biomasei, vaporul care intra in centrala va fi incalzit pentru a creste temperatura initiala la 370o C - 380o C de la 150o C - 160o C, astfel sporind capacitatea neta pentru generarea de energie, multumita atat entalpiei mai mari a vaporului, cat si eficientei sporite a ciclului datorita umiditatii mai mici in faza de generare.
Potrivit constructorilor, aceasta centrala reprezinta o inovatie tehnologica importanta, fara impact asupra mediului, intrucat suplimenteaza un site industrial existent, mentine regenerabilitatea totala a resursei si a ciclului si, de fapt, combina doua surse regenerabile pentru o forma de generare care deschide noi perspective la nivel international.
In acest caz, 5 MW de capacitate din biomasa vor fi adaugati centralei geotermale, care in prezent are 13 MW. Productia anuala de electricitate a centralei geotermale va fi marita cu circa 37 GWh. EGP investeste peste 15 milioane de euro in proiect, iar constructia va fi finalizata in prima jumatate din 2015. Proiectul pe biomasa va evita in total emisia in atmosfera a 17 mii tone de CO2 aditionali pe an. De asemenea, va avea un impact major asupra locurilor de munca, prin crearea directa si indirecta a 35 - 40 de locuri de munca in obtinerea de biomasa locala. Alte beneficii pot rezulta din utilizarea eficienta a produselor derivate agricole si agro-industriale, de la mentinerea optima a resurselor forestiere, cu impact in prevenirea riscului hidrologic, de la dezvoltarea sustenabila a recoltei energetice si de la productia unei cantitati semnificative de caldura de cogenerare. „Datorita experientei de un secol in energia geotermala, Toscana se afla deja in viitor. Tehnologiile hibride sunt noua frontiera in energia regenerabila, iar aceasta facilitate, care ofera o abordare inovatoare in integrarea biomasei si energiei geotermale, este un model replicat care poate deschide noi perspective pentru dezvoltarea energiei, economiei si locurilor de munca pentru comunitatile locale“, a declarat Francesco Venturini, CEO al Enel Green Power.