Investitii strategice cu fonduri europene
Data: 16 - 30 noiembrie 2014
S-au dat publicitatii datele esentiale ale Acordului de parteneriat Romania - Uniunea Europeana pentru perioada 2014 - 2020. Domeniul central este definit in Acord prin orientarea unei parti considerabile a investitiilor, respectiv peste 23 miliarde de euro, pentru cresterea competitivitatii, modernizarea infrastructurii, valorificarea superioara a resurselor, in primul rand a celor energetice. Potrivit acestei orientari, s-au stabilit si obiectivele tematice care deschid noi perspective si activitatilor ingineresti.
Este cat se poate de semnificativ ca primul obiectiv tematic vizeaza „consolidarea cercetarii, a dezvoltarii tehnologice si a inovarii“. Fondurile alocate in acest scop urmaresc imbunatatirea conditiilor de cercetare si dezvoltare, astfel incat investitiile publice si private din domeniu sa ajunga la sfarsitul intervalului la 2% din PIB.
Cel de-al doilea obiectiv tematic este formulat astfel: „Imbunatatirea accesului, a utilizarii si a calitatii tehnologiilor informatice si de comunicare“. Se are in vedere, in principal, consolidarea mediului de afaceri digital pentru crearea unor piete mai dinamice si mai competitive.
In stransa legatura cu obiectivele tematice mentionate inainte se afla „investitiile in educatie, formare si perfectionare profesionala pentru competente si invatare pe tot parcursul vietii“. In aceasta privinta, este mentionata drept tinta consolidarea competentelor si abilitatilor tinerei generatii si a adultilor in vederea adaptarii continue la interesele si potentialul individual, precum si la nevoile pietei muncii. Obiectivul tematic la care ne vom referi in continuare, si anume „cresterea capacitatii institutionale a autoritatilor publice si a partilor interesate si o administratie publica eficienta“ urmareste imbunatatirea substantiala a politicilor din domeniul sanatatii si educatiei, reprezentand un punct-cheie in ansamblul strategiilor indreptate spre asigurarea unei cresteri economice inteligente, sustenabile si incluzive.
Nu mai putin important este si obiectivul tematic privind „promovarea unor sisteme de transport durabile si eliminarea blocajelor din infrastructurile retelelor majore“. In aceasta privinta, sunt de mentionat mai ales masurile menite sa asigure conectivitatea tipurilor de transport cu pietele internationale de profil.
Cum se vede, asigurarea de fonduri consistente pentru atingerea acestor obiective tematice creeaza un camp larg de actiune pentru intreaga comunitate inginereasca din tara noastra, vizand toate specializarile.