Ziua Cercetatorului si Proiectantului din Romania
Data: 16 - 30 noiembrie 2014
Ziua Cercetatorului si Proiectantului din Romania a fost sarbatorita, la 19 noiembrie a.c., prin organizarea unui seminar la sediul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii destinate Agriculturii si Industriei Alimentare (INMA). Evenimentul a avut tema Cercetarea, dezvoltarea si inovarea - suport pentru dezvoltarea economica si sociala sustenabila, fiind organizat de Ministerul Educatiei Nationale, Academia Romana, Patronatul Roman din Cercetare si Proiectare, Federatia Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare si Proiectare din Romania. Reamintim ca aniversarea dateaza din 1994, cand s-a decis, printr-o hotarare de guvern, ca ziua de 19 noiembrie sa fie Ziua Cercetatorului si Proiectantului, in semn de omagiu fata de activitatea savantului american de origine romana George Emil Palade (nascut la 19 noiembrie 1912), laureat al Premiului Nobel pentru Medicina pe anul 1974.
La eveniment au participat reprezentanti ai Guvernului, ai organizatiilor de cercetare, ai patronatelor si sindicatelor, precum si ai mediului academic si privat.
La manifestare a luat cuvantul si presedintele Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR) si presedinte al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR), prof. as. dr. ing. EurIng DHC Mihai Mihaita, a carui interventie o redam in continuare:
„Inainte de toate doresc sa transmit un mesaj colegial, de solidaritate si angajare comuna cu cercetatorii si proiectantii din tara noastra.
De doua decenii, an de an, avem privilegiul sa participam la manifestarile dedicate Zilei Cercetatorului si Proiectantului din Romania. Spun privilegiu, deoarece nimic nu poate egala statutul de participant activ la evenimente menite sa jaloneze domeniul atat de fascinant al creativitatii stiintifico-tehnice. Spre deosebire de postura de martor, cea de participant iti confera nu numai dreptul, ci si datoria de a te pronunta in cunostinta de cauza asupra problematicii dezbatute cu prilejuri atat de importante cum ar fi marcarea zilei nationale a profesiilor deschizatoare de drumuri noi in stiinta, tehnica si cultura.
Din aceasta perspectiva, in numele Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania si Academiei de Stiinte Tehnice din Romania apreciez importanta conceptuala si de actiune a temei propuse pentru marcarea Zilei Cercetatorului si Proiectantului din acest an Cercetarea, dezvoltarea si inovarea - suport pentru dezvoltarea economica si sociala sustenabila. Este o tema generoasa care vizeaza, incontestabil, o problema esentiala si definitorie a realitatilor contemporane si care va stimula dezbateri fructuoase, infruntari de idei, benefice pentru toti participantii.
Daca ne referim la Raportul intitulat Viitorul nostru comun, adoptat la istorica reuniune mondiala din 1992, de la Rio de Janeiro, se impune sa ne reamintim ca dezvoltarea durabila inseamna un tip de evolutie care imbina, armonios si echilibrat, cresterea economica, ecologia, protectia sociala. Putem spune ca este un concept integrator, ce se doreste salvator, centrat pe om, pe satisfacerea cerintelor sale.
In acest spirit este conceputa si Strategia Nationala de Cercetare Dezvoltare 2014 - 2020, lansata recent de Ministerul Educatiei Nationale, bogata sursa de inspiratie pentru actiuni convergente in vederea implinirii obiectivelor noastre comune.
La complexul de probleme cu care ne confruntam trebuie dat un raspuns nu doar logic si moral, ci si realist. Astfel, se impune sa iesim din cercul vicios al preocuparilor si solutiilor pe termen scurt, sub presiunea comandamentului imediat de a minimiza costurile, date fiind resursele financiare foarte limitate. Gandirea si actiunea noastra trebuie sa fie concepute pe perioade lungi, iar solutiile cu adevarat sustenabile nu pot fi decat cele strategice, de durata. In context, trebuie sa tinem seama de rolul covarsitor ce revine educatiei si cercetarii in formarea unor oameni capabili sa absoarba logica interdependentei multiple pentru a intelege si a-si asuma masurile de reforma ce se intreprind pe plan politic, economic si social.
Este importanta informarea opiniei publice si a decidentilor politici despre potentialul imens si real al Romaniei de a se inscrie pe traiectoria castigatoare, a progresului reflectat in bunastarea binemeritata a cetatenilor de azi si de maine.
In lumea complexa de azi, nu se mai poate face politica serioasa fara aportul fundamental al stiintei si fara sprijinul constient al unei populatii informate. Ne aflam in situatia de a opta intre incercarea de a tine pasul cu cerintele cuprinse in programul de dezvoltare durabila a Romaniei pana in anul 2030, aprobat in anul 2008 - despre care nu se mai vorbeste - si ramanerea in urma imperativelor globale, cu consecintele de rigoare.
O schimbare majora a conceptiilor si politicilor care sa favorizeze dezvoltarea social economica sustenabila in pas cu vremea este, asadar, un deziderat major care se cuvine sa fie sustinut puternic de comunitatea stiintifica. Implicarea cercetatorilor si proiectantilor, a noastra, a tuturor, este vitala. Secretul eficientei este munca, munca staruitoare, aceea care poate invinge orice, dar numai atunci cand exista conditii corespunzatoare, stimulente, incurajari si aprecieri fundamentate.
In consecinta, Ziua Cercetatorului si Proiectantului este un prilej cum nu se poate mai potrivit pentru afirmarea publica a crezurilor, a idealurilor, dar si a recunostintei noastre fata de toti cei care ne apropie de viitorul pe care ni-l dorim si este posibil de construit.
Multumesc si astazi Departamentului Cercetarii din Ministerul Educatiei Nationale pentru sprijinul primit in desfasurarea activitatii noastre de promovare a stiintei si tehnicii, de editare a literaturii tehnico-stiintifice de cercetare. Multumesc, de asemenea, celorlalte institutii de cercetare si din industrie cu care am colaborat si colaboram.
Contati pe dorinta noastra de implicare in activitatile de cercetare, dezvoltare si inovare. Transmit acest mesaj, cu convingerea ca impartasim aceleasi crezuri, aceleasi valori sub semnul unui interes suprem, interesul national. Avem obligatia morala fata de tara, de prezentul si viitorul ei, sa gasim solutii de progres si dezvoltare.
La multi ani!“