Blitz
Data: 16-30 noiembrie 2018 2018
● Echipele României, şapte medalii la Turneul Internaţional de Informatică Shumen 2018. Echipele de seniori şi juniori ale României au obţinut şapte medalii la ediţia a X-a a Turneului Internaţional de Informatică Shumen (Bulgaria): trei de argint şi patru de bronz. Medaliile de argint au fost cucerite de Maria-Alexa Tudose (clasa a X-a/Colegiul Naţional Ion Luca Caragiale din Ploieşti), Theodor-Pierre Moroianu (clasa a XI-a/Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Flaviu-Cristian Verde (clasa a VII-a/Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu din Bucureşti). Cei patru laureaţi cu bronz sunt Tiberiu Ioan Muşat (clasa a IX-a), Matei Tinca (clasa a IX-a) şi Luca Mihnea Metehău (clasa a VII-a), toţi elevi ai Colegiului Naţional de Informatică Tudor Vianu din Bucureşti, şi Eduard Valentin Dumitrescu (clasa a VIII-a/Colegiul Naţional Ştefan cel Mare din Suceava). Din echipa de juniori a făcut parte şi Alexandru Raul Todoran (clasa a VI-a/Colegiul Naţional Aurel Vlaicu din Orăştie). La competiţie au participat peste 60 de concurenţi din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Elveţia, Moldova, Polonia, România şi Serbia.
● Laborator Siemens la UPT. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) a inaugurat un laborator modern de „Automate Programabile şi Sisteme SCADA", în cadrul Departamentului de Inginerie Electrică de la Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică, dotat și amenajat cu sprijinul companiilor Siemens Romania și Electric Sys SRL. Noul laborator va fi utilizat pentru punerea în practică a noţiunilor teoretice învăţate de circa 150 de studenţi de la ciclurile de licenţă şi master. Cele şase standuri complete de lucru conţin echipamente dedicate sistemelor de automatizări industriale, inclusiv elementele de soft aferente. „Este un laborator care le va folosi studenților noștri, dar va folosi și pentru partea de cercetare, astfel încât să asigurăm o forță de muncă cât mai calificată", a menționat rectorul UPT, Viorel-Aurel Șerban.
● România, locul 56 în topul mondial al capacităţii de a dezvolta, reţine şi atrage talentele. România a urcat cinci poziţii în topul mondial al capacităţii de a dezvolta, reţine şi atrage talentele, ajungând pe locul 56 din 63 de ţări analizate de institutul elveţian IMD World Competitiveness Center. Elveţia se plasează, din nou, pe primul loc, iar în primele 10 poziţii există o singură ţară din afara Europei Occidentale, respectiv Canada, ocupanta locului 6. SUA se clasează pe locul 12, urmată de Singapore, care este cea mai bine clasată ţară asiatică din top. În Europa de Est, Estonia performează cel mai bine, clasându-se pe locul 28, urmată de Slovenia (locul 30), Letonia (35), Lituania (36), Cehia (37) şi Polonia (38). România este devansată de ţări precum Kazahstan (locul 40), Rusia (46), Ucraina (48), Ungaria (49), dar se situează în faţa Bulgariei (locul 57), Braziliei (58) şi Slovaciei (59).
Alte articole


