A plecat dintre noi prof. univ. dr. doc. ing. Gheorghe Dorel Zugravescu, membru corespondent al Academiei Romane
Data: 16-30 noiembrie 2019
Ştiinţa şi cercetarea din România, Academia de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR), Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) au pierdut un valoros inginer geofizician, care, prin profesionalismul lui, a făcut cunoscută geodinamica instrumentală românească în toată lumea. Gheorghe Dorel Zugrăvescu a văzut lumina zilei la data de 25 noiembrie 1930, la Râmnicu Vâlcea. A absolvit Institutul de Mine Bucureşti, Facultatea de Geofizică (1954). A deţinut titlurile de doctor în ştiinţe, specialitatea geofizică, la Universitatea din Bucureşti (1985) şi doctor în ştiinţe, specializarea medicină alternativă (1987).
A fost, de asemenea: membru corespondent al Academiei Române (1991); Doctor Honoris Causa al Universităţii din Petroşani (2001); membru fondator şi preşedinte al Secţiei Ştiinţe Geonomice al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (1996), membru fondator al ASTR (1997); profesor asociat (1977) la Catedra de Geofizică a Universităţii din Bucureşti; conducător de doctorat (1990), specialist în Fizica Globului; director onorific al Institutului de Geodinamică Sabba S. Ştefănescu, redactor-şef al Revue Roumaine de Géophysique şi Studii şi Cercetări de Geofizică, preşedinte al Comitetului Naţional Român de Geodezie şi Geofizică; membru fondator al Laboratorului Internaţional Virtual de Geodinamică (2001); şef al Catedrei UNESCO de Geodinamică din Bucureşti (2004).
Gheorghe Dorel Zugrăvescu a introdus în România geodinamica instrumentală şi a realizat, singur sau în colaborări, inclusiv internaţionale cu cercetători din Franţa, Germania, Japonia, senzori şi aparatură complexă destinată urmăririi deformărilor globului terestru. A realizat profile, poligoane şi observatoare de geodinamică, echipate cu aparatură de construcţie proprie şi a montat aparatura de geodinamică, inclusiv de construcţie proprie, şi în observatoare din străinătate (Reunion, Republica Moldova). A organizat, sub egida UNESCO, Catedra de geodinamică UNESCO - Bucureşti (2004). A participat, în calitate de responsabil sau coparticipant, la trei proiecte internaţionale. A elaborat şi publicat peste 200 de lucrări ştiințifice în reviste de specialitate sau volume ale unor manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale publicate inclusiv în Buletinul Institutului de Geodinamică Sabba S. Ştefănescu.
Activitatea profesional-ştiinţifică a acad. Dorel Zugrăvescu a fost onorată cu o serie de distincţii şi premii, precum: Premiul Gheorghe Murgoci al Academiei Române (1965), Medalia Meritul Ştiinţific (1966), Premiul Sabba S. Ştefănescu al Societăţii Române de Geofizică (1994), Diploma de Excelenţă acordată de Academia Română şi ANSTI (2000), Ordinul Naţional Pentru Merit, în grad de Ofiţer (2000), Premiul Radu Botezatu al AOSR (2001), Premiul de Excelenţă şi Membru de onoare al Fundaţiei Ion Basgan (2002), Star of România - Forumul dezvoltării durabile România (2003), Diploma de Excelență acordată de Academia Română (2004).
Despre acad. Dorel Zugrăvescu, dr. ing. Ion Basgan remarca, acum câțiva ani: „Când mi-l evoc pe distinsul şi nobilul meu prieten Dorel Zugrăvescu, am în minte Un Om, o viaţă! Dar trăită nu oricum, ci una dedicată cunoaşterii şi izbânzii asupra secretelor naturii şi legilor ei. O viaţă prin intermediul căreia Pământul a început să se destăinuie în faţa Universului, dar şi în faţa lui Dumnezeu şi, nu în ultimul rând, nouă, oamenilor".
Pentru a condensa în câteva rânduri atributele asociate personalității profesorului Dorel Zugrăvescu, dincolo de cunoștințele de specialitate, putem evoca cele remarcate de Mihai Mihăiţă, preşedintele Academiei de Științe Tehnice din România: „Legătura mea cu Dorel Zugrăvescu a fost, la început, «virtuală» în termenii actuali. Fiind preşedinte al AGIR, veneam în contact cu persoane care-l cunoşteau şi îmi vorbeau despre realizările lui şi, mai ales, despre laboratorul său de la Mănăstirea Căldăruşani. Aveam să-l cunosc în scurt timp. Ne-am întâlnit la AGIR şi chiar din primele clipe m-a impresionat foarte plăcut discuţia deschisă, prietenească şi disponibilitatea de colaborare. M-am simţit atras de personalitatea, de spiritul său dinamic, căutător de nou. Am colaborat în cadrul unor proiecte, precum şi în alte activităţi comune. Relaţiile s-au permanentizat, ajungând la stadiul de prietenie. Cum să nu te împrieteneşti cu un om deosebit de generos cum este el? Nu l-am auzit niciodată refuzând pe cineva la nevoie. Ba mai mult, se oferea şi se oferă să-l ajute. Este omul făcut să facă bine. Întotdeauna atent cu cei din jur, lumea se simte bine în preajma lui. Este un «magnet» viu care atrage şi dinamizează oamenii. A fost tot timpul un formator de specialişti. Aşa îmi explic succesele sale în cercetare, în învăţământ şi oriunde s-a implicat să realizeze ceva, pentru că el niciodată nu pregetă să se implice".
Acad. Dorel Zugrăvescu îşi fundamenta îndelung, cu multe argumente, punctele de vedere şi, deşi părea vă vorbea mult, trebuie spus cu convingere că făcea, de asemenea, mult.
Dorel Zugrăvescu a fost nu doar un profesionist desăvârşit, ci şi un familist de cursă lungă, cu o căsnicie exemplară. Plecarea sa dintre noi lasă un gol, dar şi amintirea unui om despre care s-a vorbit şi se va vorbi numai de bine.