Galati: Salonul Inovarii si Cercetarii Ugal Invent, editia a IV-a
Data: 16-30 noiembrie 2019
Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi (UDJG) a organizat recent, prin Platforma interdisciplinară ReForm, ediţia a IV-a a Salonului Inovării şi Cercetării Ugal Invent 2019. Anul acesta s-au înscris cercetători din universităţile şi institutele de cercetare din România şi Republica Moldova, care au adus la sediul central din str. Domnească nr. 47 cele mai noi descoperiri din inginerie, fizică, chimie, matematică. În cifre, Ugal Invent 2019 a însemnat 157 de participanţi de la 26 de instituţii, dintre care 9 sunt universităţi din ţară şi de peste hotare. Parteneri în organizarea evenimentului au fost: Academia de Ştiințe Tehnice din România, Universitatea Tehnică a Moldovei, Institutul Național de Inventică - Iași, Forumul Inventatorilor Români, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci şi Primăria Municipiului Galaţi.
Premiile Ugal Invent 2019
Medalia de aur şi Marele trofeu Ugal Invent au mers anul acesta către Marius Arghirescu, de la OSIM, care a inventat drona cu propulsie ionică. Aparatul de zbor e în forma literei delta, dotat cu o bobină Tesla de înaltă tensiune şi două reţele electroconductive din plasă metalică, ce atrag electrostatic ionii pozitivi generaţi la nivelul clopotului. Alte 17 invenţii au primit medalie de aur şi Trofeul Ugal Invent. Printre ele se numără: un aliaj cu înaltă biocompatibilitate pentru implanturi dentare, brevetat de o echipă interdisciplinară de la Universitatea Dunărea de Jos şi Universitatea Carol Davila, dar şi proiectul de realizare a unor matriţe pentru injecţia termoplasticului, prin imprimare 3D, aparţinând unei echipe de la Centrul de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor de la UDJG. Tot aur au obţinut şi cercetătorii de la SIA, care au inventat o folie biodegradabilă, pe bază de sânge animal, pentru ambalarea alimentelor, dar şi o echipă de la Inginerie care a descoperit materiale noi ce pot fi folosite la imprimarea 3D. Pe primul loc s-au mai situat invenţiile: sistemul cu jacuzzi pentru termalism cu hidro/aeromasaj, setul de plasturi cu Bio-Cip pentru reechilibrare energetică, caloriferul electric cu inducţie, minirobotul pe şenile destinat aplicaţiilor speciale în teatrele de operaţii, procedeul de obţinere a semifabricatelor din carnea tocată, pâinea cu quinoa, cânepă şi chia, un difuzor de aer utilizat în epurarea apelor uzate şi blocheţii ecologici din beton cu conţinut de sticlă reciclată, realizaţi de o firmă din Tulcea.
41 de invenţii au urcat pe podium pe locurile II şi III (22 de medalii de argint şi 19 de bronz). Printre cele care au luat argintul se numără: procedeul de fabricare a vinului roşu sec, cu un conţinut avansat de substanţe biologic active, apa de gură ecologică, sistemul informatic pentru trasabilitatea produselor pescăreşti, braga bio, snacks-urile de legume pe bază de năut şi zară, precum şi bio-materialele cu densitate scăzută pe bază de spumă şi fibre celulozice cu proprietăţi de izolare fonică. Bronzul a ajuns la idei precum: sorgul zaharat - o alternativă la agricultura României, valorificarea apei epurate în agricultură sau utilizarea nămolului provenit de la staţiile de epurare a apelor uzate municipale.
Profesorul Emil Ceangă, membru titular al ASTR, a acordat următoarele diplome din partea AGIR şi ASTR pentru cei care au primit medalia de aur Ugal Invent:
▪ Medalie de Aur şi Diploma AGIR pentru lucrarea „Aliaj cu înaltă biocompatibilitate pentru implanturi dentare" (autori Vlad Gabriel Vasilescu, Elisabeta Vasilescu, Ion Patrascu, Universitatea Dunărea de Jos din Galați);
▪ Medalie de Aur şi Diploma ASTR pentru lucrarea „Procedeu de obținere a filmelor subțiri din titanat de bariu și stronțiu dopat cu cupru prin metoda RF-Sputtering" (autori Arcadie Sobetkii, Mihai Vișan, Roxana Piticescu, Cristina Florentina Ruști, Adrian Motoc, Marcel Ionică, Dumitru Ulieru, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Metale Neferoase și Rare - IMNR, SC MGM STAR CONSTRUCT SRL).
Laserul de la Măgurele, văzut de la Galaţi
„După cercetare, nu avem o altă prioritate decât să vorbim cu tinerii", au spus-o, în cor, cercetătorii de la Măgurele, care au venit la Ugal Invent pentru a le oferi tinerilor din Galaţi, în premieră, o imagine a proiectului Extreme Light Infrastructure (ELI) - Nuclear Physics, adică a celui mai mare laser din lume, aflat în România. „Ne-am concentrat să le arătăm elevilor şi studenţilor ce reprezintă cel mai mare laser din lume din punctul de vedere al cunoaşterii umane, care este utilitatea pentru societatea românească şi care sunt domeniile în care sperăm să obţinem rezultate. Le-am arătat cum ar putea ei să interacţioneze cu această realizare a şcolii româneşti de fizică şi unde şi-ar putea găsi locul ca viitori absolvenţi", a declarat drd. Dragoş Şeuleanu, CEO la Măgurele High Tech Cluster. „Am invitat şi specialişti de la spitalele gălăţene, pentru că cei de la ELI vin cu nişte propuneri concrete pe domeniul medicinei nucleare, am invitat, de asemenea, în afară de studenţi, masteranzi, doctoranzi şi elevi, pentru că pe viitor plănuim să facem vizite cu liceenii şi nu numai la Măgurele", a spus prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, directorul ReForm şi preşedintele Salonului Inovării și Cercetării Ugal Invent.
Ugal Invent a fost organizat sub patronajul ministerului de resort şi al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România şi sprijină inovarea la nivel național și internațional, reprezentând o oportunitate oferită specialiştilor de a-și face cunoscută cercetarea atât în mediul industrial, cât și publicului larg.