ROMEXPO - INDAGRA - AGIR, un trio remarcabil in slujba calitatii produselor agroalimentare
Data: 16-30 noiembrie 2019
ROMEXPO şi-a câştigat o binemeritată reputaţie inclusiv prin conceperea şi organizarea, împreună cu Camerele de Comerţ şi Industrie ale României, a evenimentului de referință internațională INDAGRA, târg de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei.
Ediţia din acest an a reunit, timp de cinci zile (30 octombrie - 3 noiembrie a.c.), peste 540 de companii din 25 de țări, care au prezentat cele mai noi şi mai valoroase produse, echipamente, soluții și servicii din domeniu. Totodată, s-a evidenţiat preocuparea ROMEXPO pentru organizarea de conferințe consacrate problematicii de actualitate şi de perspectivă în domeniul agroalimentar. În acest sens, menţionăm prima conferință Ferma de familie, creatoare de valoare adăugată în România, precum şi a doua Conferință Națională de Gastronomie.
Devenită o manifestare tradițională care și-a extins an de an aria de preocupări și activități, INDAGRA a devenit puntea principală de colaborare între ROMEXPO și Asociația Generală a Inginerilor din România.
Prezenţa Asociaţiei a fost marcată prin standul Editurii AGIR, care a expus cărți dedicate sectorului agronomic, mai ales din seria „Inginerie alimentară" (Alimente modificate genetic, Analiza senzorială a produselor agroalimentare - Volumele 1, 2, 3 și 4, Peștele - aliment funcțional etc.), dar și alte creații valoroase ale unor autori români (Tratatul de inginerie alimentară - Vol. 2, Tratat de știința alimentației și cunoașterea alimentelor - Vol. 1. Bazele alimentației și sănătatea, Valorificarea laptelui de capră ș.a.) și din Republica Moldova (Utilaj tehnologic de industrie alimentară, Tehnologia făinii și a crupelor, Principiile nutriției umane). Librăria AGIR menține de peste 20 de ani o colaborare fructuoasă cu Editura TEHNICA - INFO din Chișinău, gestionată de Universitatea Tehnică a Moldovei, prezentă la INDAGRA prin lucrările menționate anterior.
În cadrul expoziției, Asociația a organizat conferința Știința alimentelor și știința vinului reflectate în publicațiile AGIR, susținută de prof. univ. dr. ing. Constantin CROITORU, membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești (ASAS) și secretar științific al Secției de Industrie Alimentară a ASAS. Vorbitorul, care la final a răspuns întrebărilor adresate de public, a promovat propriul concept inovativ care guvernează calitatea alimentelor, bazat pe coeziunea și interdependența dintre axele alimentație - sănătate (care gestionează compoziția nutrițională și inocuitatea alimentelor) și alimentație - plăcere (care gestionează însușirile senzoriale și cele estetice în cazul alimentelor ambalate), aflate într-un permanent echilibru dinamic; pe baza acestui concept propriu, vorbitorul a generat cele două proiecte de unic autor menționate (Analiza senzorială a produselor agroalimentare și Tratat de știința alimentației și cunoașterea alimentelor), care se vor îmbogăți cu noi volume în anii următori.
În pregătirea evenimentului național INDAGRA 2020, Asociaţia Generală a Inginerilor din România, inclusiv Editura și Librăria AGIR, prin contribuţiile membrilor, se va implica în continuare în promovarea progresului în domeniul agroalimentar, ca, de altfel, în toate domeniile ştiinţifico-tehnice.