Ziua Cercetatorului si Proiectantului din Romania Cercetarea, dezvoltarea si inovarea - suport pentru competitivitate economica si dezvoltare sociala
Data: 16-30 noiembrie 2019
Ziua Cercetătorului şi Proiectantului din România este sărbătorită la 19 noiembrie, dată la care, în anul 1912, s-a născut savantul american de origine română George Emil Palade (1912 - 2008), unul dintre creatorii biologiei celulare moderne. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 764/1994, în semn de omagiu faţă de activitatea savantului, laureat, în 1974, împreună cu profesorul Albert Claude de la Universitatea Liberă din Bruxelles şi cu profesorul Christian de Duve de la Universitatea Rockefeller din New York, al Premiului Nobel pentru medicină, pentru „descoperirile lor privind organizarea structurală şi funcţională a celulei".
Anul acesta, ziua a fost marcată printr-un simpozion cu tema „Cercetarea, dezvoltarea și inovarea - suport pentru competitivitate economică și dezvoltare socială", organizat de Ministerul Educației și Cercetării, Academia Română, Patronatul Român din Cercetare și Proiectare și Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare și Proiectare din România. Evenimentul a fost găzduit de Amfiteatrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare - INMA.
Lucrările simpozionului au fost deschise și moderate de dr. ing. Ion Stănciulescu, președintele Patronatului, care a subliniat importanța acestei zile și cadrul în care se desfășoară ea. Mesajul Academiei Române a fost prezentat de dr. Tudor Sireteanu, membru corespondent, care a vorbit despre rolul important al inginerului în societate, adăugând că, de-a lungul timpului, în România au existat peste 900 000 de ingineri. Din partea Academiei de Științe Agricole şi Silvice a vorbit prof. univ. dr. ing. Valeriu Tabără, care a subliniat că fără cercetare autohtonă nu există progres, dar că nu există încă o strategie națională nici în acest domeniu. Este necesară promovarea valorilor tinere.
Mihai Mihăiță, preşedintele Asociaţiei Generale a Inginerilor din România şi al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România a prezentat mesajul celor două entităţi, subliniind necesitatea elaborării unor soluții strategice de durată în cercetare, deoarece aceasta are un mare potențial în țara noastră și reprezintă o șansă reală pentru noi. În încheierea mesajului, preşedintele AGIR şi al ASTR a spus că nu doreşte să confere mesajului o notă patetică, „însă faptul că întreaga omenire se află la răscruce, la un punct de inflexiune marcat de mari pericole, nu ne poate lăsa indiferenți, iar creațiile noastre pot și trebuie să fie nu numai instrumente de contracarare a pericolelor, ci și cel mai important vector al progresului economic și social, al procesului complex de dezvoltare durabilă. Aceste considerente ne obligă la analize lucide privind stadiul actual și perspectivele cercetării științifice și proiectării din țara noastră.
În consecință, Ziua Cercetătorului și Proiectantului este un prilej cum nu se poate mai potrivit pentru afirmarea publică a crezurilor, a idealurilor, dar și a recunoștinței noastre față de toți cei care ne apropie de viitorul pe care ni-l dorim și este posibil de construit.
Mulțumesc și astăzi Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru sprijinul primit în desfășurarea activității noastre de promovare a științei și tehnicii, de editare a literaturii tehnico-ştiinţifice de cercetare".
În cadrul simpozionului a fost lansat volumul „Dreptul brevetului", tratat elaborat de Alexandru Cristian Ștrenc, Bucura Ionescu și Gheorghe Gheorghiu și publicat de Editura Universul Juridic în acest an.