In memoriam Prof. univ. em. dr. ing. Mircea Petrescu
Data: 16-30 noiembrie 2020
Cu adâncă durere, anunțăm dispariția dintre noi a prof. univ. em. dr. ing. Mircea Petrescu, membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România, membru de onoare al Academiei Române.
S-a născut în anul 1933, în Florești, Prahova. A absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații din Institutul Politehnic din Bucureşti (1957), în 1963 a devenit doctor inginer în domeniul Electronică și Telecomunicații, iar în 1969 a inițiat școala doctorală în Catedra de calculatoare. În decursul anilor a îndrumat peste 60 de cercetători care au obținut titlul de doctor.
A publicat peste 150 de lucrări ştiinţifice de specialitate și a participat la realizarea multor contracte de cercetare care au condus la introducerea în fabricație a unor echipamente de tehnică de calcul.
Din 1967, a fost şeful Catedrei de tuburi electronice și tranzistoare. A iniţiat introducerea specializării Calculatoare la Institutul Politehnic din Bucureşti şi, apoi, a organizat Catedra de calculatoare a Institutului, fiind primul şef al acestei catedre în anii 1969 - 1973. A fost prorector al Institutului Politehnic din București în perioada 1973 - 1978 și a revenit la conducerea Catedrei în anii 1985 - 1990. În 1970 a organizat Centrul de calcul al Institutului Politehnic din Bucureşti și l-a condus ca director până în 2001. A participat la achiziţia primelor sisteme de calcul ale Catedrei, calculatorul HP 2116 B cu bandă perforată, IBM 1130 cu cartele, urmate de FELIX 256, 1024 care au constituit infrastructura de bază a Centrului de Calcul din Universitate.
Profesorul Mircea Petrescu a fost implicat în elaborarea primului program naţional de introducere a calculatoarelor în România, adoptat în 1967, în urma căruia s-a construit platforma tehnologică Pipera cu intrepriderile ICE, IIRUC, FEPER ș.a., s-au înființat Institutele de Cercetare ICI și ITC, iar în centrele universitare din România s-a introdus specialitatea Calculatoare.
A participat, în anii 1993 - 1996, la elaborarea Strategiei Naţionale de Informatizare, fiind preşedintele Comisiei Naţionale de Informatică a României.
În decurs de peste 50 de ani, cât a activat în Departamentul de Calculatoare, a predat cursurile: Teoria circuitelor electrice liniare şi neliniare, Dispozitive și circuite electronice, Circuite electronice integrate, Tehnica impulsurilor, Circuite numerice, Teoria comutaţiei și sinteza logică, Analiza asistată de calculator a circuitelor integrate, Programare, Informatică generală, Baze de date. Profesorul Mircea Petrescu a introdus pentru prima oară în ţara noastră disciplina „Baze de date", esenţială pentru pătrunderea informaticii în numeroase domenii de activitate. În 1984 a conceput și implementat, împreună cu echipa de baze de date, sistemul de gestiune de baze de date RECOL care se distingea prin noutatea arhitecturii lui. În cadrul colaborării cu Universitatea din Grenoble (Franţa), a pus în funcțiune, pentru prima dată în România, sistemul de gestiune baze de date SOCRATE, precursor al sistemelor de tip ERP.
Una dintre realizările importante ale profesorului Mircea Petrescu este cea legată de analiza asistată de calculator a circuitelor integrate prin introducerea sistemului de programe SPICE, inclusiv în învăţământul tehnic superior.
A iniţiat și a participat la cercetări care au condus la punerea în fabricaţie a unui cuplor acustic (primul de la noi din ţară), a unui terminal inteligent (Telerom P), a unor sisteme pentru prelucrări grafice (Digraph, GT 300), produse pe scară industrială de întreprinderi din Bucureşti și Cluj-Napoca. Pentru unele dintre aceste lucrări a fost distins cu Premiul Traian Vuia al Academiei Române, în anul 1983.
De remarcat, colaborările sale cu mari personalităţi din domeniul electronicii și informaticii, profesorii Lotfi Zadeh și Donald Pederson de la Universitatea Berkeley din California - unde a activat ca visiting professor - cu profesorul Hugo DeMan de la Universitatea catolică din Louvain, cu profesorul Louis Bolliet de la Universitatea din Grenoble, cu profesorii Helmuth Waldschmidt și Herbert Schmidt de la Universitatea Tehnică din Darmstadt etc. De asemenea, a luat parte la iniţierea unui program amplu de activităţi cu tema Matematica pentru industrie, la invitaţia Universităţii Aristotel din Salonic (Grecia), a profesorului George Bleris, program aflat sub auspiciile Uniunii Europene. Totodată, a dezvoltat legături profesionale strânse cu colegii din facultăţile și catedrele de specialitate din alte universităţi ale ţării noastre: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti ș.a.
În palmaresul său s-au înscris desemnarea, în calitate de profesor onorific al Politehnicii din Timişoara, şi acordarea titlului de DHC - Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Craiova, Timişoara, Suceava şi Ploieşti.
A fost membru fondator al Academiei de Ştiințe Tehnice din România, iar din 2006, membru de onoare al Academiei Române.
În întreaga sa activitate s-a remarcat şi ca un pedagog deosebit, cunoscător al oamenilor, un om de spirit. De aceea, a avut şi mulți discipoli, fiind un mentor adevărat care i-a format și le-a călăuzit drumul în viață. Trecea ușor de la problemele tehnice la cele sociale, afirmându-se ca un observator, un critic subtil şi, în acelaşi timp, profund al societății.
Universitatea Politehnica din București și întreaga comunitate științifică din România au pierdut o personalitate de mare valoare, iar noi, cu toții, am pierdut un bun coleg, un Om deosebit, un prieten.
Va rămâne mereu în memoria celor care l-au cunoscut.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
Alte articole




