Conferinta Internationala „Educatia si Stiinta Fabricatiei" Sibiu, 6-7 noiembrie 2003
Data: 1-15 decembrie 2003
In zilele de 6-7 noiembrie a.c., la Sibiu s-au desfasurat lucrarile Conferintei Internationale „Educatia si Stiinta Fabricatiei”, la care AGIR a participat, in calitate de coorganizator, alaturi de Universitatea „Politehnica” din Bucuresti si Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Demarand sub corolarul „Rolul universitatilor si al asociatiilor profesionale ingineresti in formarea continua a specialistilor”, conferinta a reunit peste 100 de specialisti din invatamant si industrie din multe orase ale Romaniei, dar si din afara granitelor acesteia.
Specialisti din Bucuresti, Sibiu, Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Oradea, Iasi, Suceava s.a. s-au reunit la Sibiu pentru a dezbate probleme specifice stiintei fabricatiei, dar si ale educatiei continue ingineresti, aceasta In profunda schimbare In preludiul integrarii tarii noastre In Comunitatea Europeana. De altfel, conferinta de la Sibiu a cautat sa gaseasca raspunsuri adecvate, pentru domeniul de pregatire universitara Inginerie industriala, la „Orientarile strategice pentru Invatamantul superior din Romania”, lansate de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului cu cateva zile mai Inainte, mai precis la 4 noiembrie a.c., la Universitatea din Bucuresti, In prezenta premierului Adrian Nastase.
Personalitati consacrate, precum: dr.ing. Mihai Mihaita, presedintele AGIR, prof.dr.ing. Constantin Ispas, decanul Facultatii de Ingineria si Managementul Sistemelor Tehnologice din cadrul Universitatii „Politehnica” Bucuresti, prof.dr.ing. Marian Gheorghe, seful catedrei TCM din aceeasi institutie de Invatamant superior, prof.dr.ing. George Draghici, de la Universitatea „Politehnica” din Timisoara, prof. dr.ing. Dorel Banabic, de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, prof. dr.ing. Dan-Maniu Duse, prorector, prof.dr.ing. Dan Brindasu, sef Catedra T.C.M., de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu s.a., In fruntea unor puternice delegatii de specialisti din domeniile prelucrarilor In sisteme de fabricatie si al managementului Invatamantului universitar tehnic au abordat probleme de inginerie industriala, alaturi de cele specifice pregatirii unor ingineri de o Inalta competenta stiintifica, capabili sa faca fata cerintelor tot mai mari ridicate In actuala faza de integrare europeana a Romaniei. Fotografia alaturata retine un moment din timpul prezentarii lucrarii intitulate „Implicarea Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania In educatia inginereasca continua a specialistilor” de catre dl dr.ing. Mihai Mihaita, presedintele AGIR.
Sub-domeniile care au suscitat interes si In care au fost purtate discutii pe baza lucrarilor elaborate si prezentate de catre participanti au fost: proiectarea, executarea si conducerea echipamentelor tehnologice, conducerea, modelarea si urmarirea proceselor de prelucrare, exploatarea si transportul gazelor naturale, alaturi de cele legate de pregatirea specialistilor cu studii superioare tehnice, precum: dezvoltarea programelor de Invatamant, evaluarea si acreditarea institutiilor de Invatamant superior tehnic, dezvoltarea sistemului perfectionarii continue postuniversitare etc.
In dezbaterea problemelor mentionate, specialistilor romani li s-au alaturat specialisti din Germania, Franta, Belgia, Grecia, Polonia, Slovacia si mai de departe, din Statele Unite ale Americii. Cateva nume trebuie a fi mentionate: Achim Eggert (Germania), R. Boissier, A. Gerard, M. Mesnard (Franta), L. Masalar (Belgia), P. Kopecky (Slovacia), J. Siemek, W. Batko (Polonia), Ch. Franz, J. McCollum (SUA).
In Incheiere se cuvine a reaminti si faptul ca aceasta este cea de-a doua manifestare importanta organizata la Sibiu In toamna acestui an de catre AGIR. Astfel, In zilele de 13 - 14 oct. a.c., In colaborare cu Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, a fost organizat simpozionul „Securitate si sanatate in munca”, In cadrul campaniei coordonate de Agentia Europeana pentru Securitate si Ssanatate In Munca cu sediul la Bilbao (Spania).
Alte articole


