Energie pentru dezvoltare durabila
Data: 1-15 decembrie 2005
In perioada 30.10-6.11 a.c., Universitatea Politehnica Bucuresti a gazduit al doilea eveniment international organizat de The Electrical Engineering STudent's European AssoCiation – EESTEC la Bucuresti, cu tema Energia, totdeauna o provocare – energia pentru o dezvoltare durabila.
La lucrari au participat 20 de studenti din strainatate si 30 din UPB, membri EESTEC. Deschiderea oficiala a fost onorata de dna prof. dr. ing. Ecaterina Andronescu, rectorul UPB, dl prof. dr. ing. Adrian Badea, decanul Facultatii de Energetica, dl dr. ing. Ovidiu Apostol, director ISPE; dl dr. ing. Ion Conecini, presedintele Patronatului Industriei Electrice; dl prof. dr. ing. Petre Dan Lazar, presedintele Fundatiei de Reconstructie Ecologica. Moderatorul manifestarii a fost Cristian Parvulescu, student, presedintele EESTEC Bucuresti.
Motivatia acestui seminar international studentesc a fost faptul ca in acest an au avut loc in toata lumea seminarii, mese rotunde, dezbateri pe teme energetice care constituie o preocupare majora si sta la baza dezvoltarii durabile si mentinerii civilizatiei. Fara diferite forme de energie nu poate fi conceputa dezvoltarea durabila.
Din dezbaterile manifestarii a reiesit faptul ca studentii cer alcatuirea unui program complex de cursuri, prelegeri si aplicatii practice, in scopul pregatirii tineretului pentru sarcinile ce le revin dupa terminarea studiilor in domeniul energetic.
Subiectele tratate pe sectiuni in zilele desfasurarii evenimentului au fost: Integrarea considerentelor energetice, incluzand eficienta, disponibilitatea si accesul in programe socio-economice, in special in politicile sectoarelor mari consumatoare de energie; Dezvoltarea si raspandirea tehnologiilor de energie alternativa in scopul unei largi utilizari a energiei din surse regenerabile; imbunatatirea eficientei energetice in stransa legatura cu dezvoltarea tehnologiilor, incluzandu-le si pe cele privind arderea combustibililor fosili; Diversificarea surselor de energie dezvoltand tehnologii avansate, curate, eficiente, disponibile si rentabile, incluzand tehnologia combustibililor fosili si cea a surselor regenerabile; Acordarea de asistenta tehnica si financiara prin implicarea sectorului privat; Utilizarea surselor de energie specifice si a infrastructurii, pentru diversi utilizatori si incurajarea participarii comunitatii rurale in vederea dezvoltarii generarii distribuite; Accelerarea dezvoltarii, raspandirii si utilizarii eficiente a energiei nepoluante; Eforturi sustinute pentru imbunatatirea functionarii, transparentei si informarii cu privire la pietele de energie, corelarea cererii si a ofertei in scopul dobandirii unei stabilitati si a unei prognoze cat mai bune.