Forumul International de Investitii - suport al dezvoltarii economice
Data: 1-15 decembrie 2005
Un important eveniment pentru dezvoltarea durabila a Romaniei a avut loc la Bucuresti in perioada 27-29 octombrie a.c., cu participarea statelor sud-est europene.
Aflat la cea de a cincea editie, Forumul International de Investitii a fost organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in parteneriat cu Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), cu colaborarea Programului German de Promovare Economica si Ocupare a Fortei de Munca in Romania (IBD/GTZ), Consiliul Investitorilor Straini in Romania, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) si alte camere de comert si industrie bilaterale.
La deschiderea lucrarilor, dl José Iacobescu, prim-vicepresedinte CCIR, a prezentat situatia pietei de investitii din tara noastra.
In cadrul forumului s-a transmis un mesaj pentru investitorii straini, in care a fost prezentata situatia mediului de afaceri din tara noastra, a carei activitate se imbunatateste continuu si prin preluarea normelor europene, posibilitatea de a aborda proiecte zonale de investitii in domenii de interes diferite si prin atragerea finantatorilor care au capacitatea de a sustine aceste proiecte.
S-a aratat ca pentru o perioada de doi ani dupa aderarea Romaniei la UE, tara noastra va beneficia de 11 mld. euro din fondurile UE care vor contribui la dezvoltarea economica romaneasca.
Pentru a face fata cerintelor aderarii Romaniei la UE este necesar sa participam cu spirit de raspundere la realizarea programelor cu care sa invingem subdezvoltarea existenta in economia actuala.
Din alocutiunea dlui José Iacobescu retinem: "In urma cu cinci ani, CCIR a lansat initiativa crearii Forumului International de Investitii avand convingerea ca desi se abordeaza un sector dificil, se vor stimula afacerile si investitiile straine si se vor incuraja potentialii finantatori si titularii de proiecte din Romania. Dinamica investitiilor straine in Romania demonstreaza ca increderea in oportunitatea de a plasa capital in tara noastra este o situatie concreta si sustinuta de fapte".
In deschiderea sesiunii au prezentat scurte alocutiuni consilierul personal al ministrului de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si IMM, reprezentanti ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie.
In cadrul lucrarilor s-au prezentat de catre investitorii din tarile membre ale UE si din tarile sud-est europene conditiile specifice oferite potentialilor investitori de mediile de afaceri din tarile lor.
Lucrarile, care s-au desfasurat in conditii pragmatice, au abordat si strategii de interes global, cum ar fi: Strategia pentru protectia mediului, Proprietatea intelectuala si protectia consumatorilor, Capitalul uman din Romania, care reprezinta o resursa valoroasa pentru atragerea investitorilor straini, Tehnologiile viitorului ca surse ale dezvoltarii regionale si nationale, Comertul electronic in dezvoltare continua s.a.
La competitia "Topul investitorului anului 2004 din Romania", organizata de CCIR si camerele de comert si industrie judetene, au fost promovate investitiile de succes.
La categoria Investitii Greenfield, trofeul s-a acordat societatii Saint Gobain Glass Romania (investitie de capital strain).
La categoria Investitii in privatizare, trofeul s-a acordat SC Distrigaz Sud SA (societati comerciale cu capital romanesc majoritar privat) si SC Griro SA (societati comerciale cu capital romanesc majoritar privat).
La categoria Investitii pentru dezvoltare, trofeul s-a acordat SC Automobile Dacia SA (societati comerciale cu capital majoritar strain), Grupului SCR-Serviciile Comerciale Romane (societati comerciale cu capital romanesc, majoritar privat) si SN Nuclearelectrica SA (societati comerciale cu capital de stat).
La categoria Investitia care a generat cele mai multe locuri de munca, trofeul s-a acordat SC Romania Cable Systems SA (societati comerciale cu capital majoritar strain).