REZISTENTA MATERIALELOR, vol. 1
Data: 1-15 decembrie 2005
Adresandu-se celor care se instruiesc in domeniul ingineriei mecanice (si nu numai), prezenta carte de Rezistenta materialelor circumscrie cunostintele necesare la formarea unei gandiri tehnice, a unei logici ingineresti, care sa poata conduce la parcurgerea disciplinelor de stricta specialitate si sa constituie suportul in activitatea conceptuala, de proiectare si valorificare/exploatare.
Caracterul in mare masura clasic al Rezistentei materialelor a impus o anumita structura recomandata si de practica inginereasca. Volumul 1 este structurat in 9 capitole, continand notiunile, fenomenele, relatiile si metodele de calcul ale solicitarilor simple ale constructiilor ingineresti. Relatiile de calcul deduse teoretic s-au sistematizat sub forma tabelara, la majoritatea capitolelor indicandu-se pe tipuri caracteristice, metodologii de calcul.
Anumite capitole s-au detaliat, tratandu-se mai multe metode, prezentandu-se procedee diferite, rapide, in scopul largirii ariei de cunoastere si fixarii asupra acelora pe care cititorul le considera mai accesibile si mai apropiate gandirii si utilitatii lui.
Insusirea temeinica a Rezistentei materialelor presupunand rezolvarea unui numar cat mai mare de probleme, sfarsitul fiecarui capitol cuprinde un numar de aplicatii de calcul, selectate sau concepute astfel incat sa fie cat mai reprezentative. Multe dintre acestea sunt rezolvate prin diverse metode, existand posibilitatea alegerii celor mai rapide, comode sau specifice gandirii cititorului. In concluziile mentionate la rezolvarea in mai multe variante a aplicatiilor de calcul, se insista asupra laturii economice. Unitatile de masura folosite sunt cele prevazute de Sistemul International de unitati de masura (SI). S-au respectat intocmai standardele de stat in vigoare, cu modificarile survenite in ultima perioada, prevederile Asociatiei de Standardizare din Romania (ASRO) constituind repere fundamentale.
Selectia de anexe cuprinzand caracteristici mecanice si elastice ale materialelor, coeficienti de calcul, caracteristici geometrice ale suprafetelor plane (inclusiv ale profilelor laminate, chiar daca unele au numai scop didactic), o selectie cuprinzatoare a deformatiilor grinzilor solicitate la incovoiere etc., deosebit de utile si absolut necesare, faciliteaza parcurgerea cunostintelor si introducerea cititorului in informarea tehnica.
Recenzia cartii este semnata de profesorii universitari Petru Berce, Augustin Cretu, Mihail Hardau si Vistrian Maties, specialisti recunoscuti in domeniu.
Modul ingrijit de prezentare, sistematizarea permanenta a notiunilor, aplicatiile de calcul concepute sau selectate, cantitatea de informatie tehnica continuta recomanda o carte care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca oricarui specialist.