Ziua natonala a expertizei
Data: 1-15 decembrie 2005
In contextul paneuropean al largirii ariei de aplicatie a principiilor si criteriilor specifice expertizei tehnice, in cursul lunii octombrie a.c. au avut loc la Toulouse, Franta, o serie de manifestari dedicate acestor activitati, iar in data de 14 octombrie a.c., in sala de conferinte a hotelului Palladia din Toulouse, sub inaltul patronaj al domnului Philippe Douste-Blazy, ministru de externe al Frantei si presedintele Marelui Toulouse, si sub presedintia stiintifica si tehnica a unor experti de marca, a avut loc conferinta Ziua Internationala a Expertizei, consacrata activitatii de expertiza in cele 25 de tari ale Uniunii Europene precum si in tarile din Europa de Est.
Principalul organizator al conferintei si promotorul principiilor expertizei extrajudiciare pe plan european a fost Asociatia Expertilor Europeni Agreati, prin domnul Christian Andurand, presedintele AEXEA.
Conferinta s-a desfasurat in trei sesiuni de lucru dedicate atat prezentarilor si dezbaterilor in plen, cat si sedintei Consiliului de Administratie al AEXEA.
De un viu interes s-a bucurat expunerea doamnei dr. Lygia Negrier-Dormont, un promotor neobosit al valorilor scolii superioare romanesti si al progreselor pe care expertiza extrajudiciara le face in Romania.
Prezentarea domnului Michel Olivier, consilier la Curtea de Casatie, a adus unele precizari privind noul statut al expertilor judiciari. In acest sens, foarte importanta este precizarea ca potrivit statutului viitor, calitatea de expert judiciar va fi inlocuita de cea de expert agreat de Curtea de Casatie. Noul Statut al expertului agreat, legea 2004/130-11/2/04 din Franta, precizeaza ca expertul agreat va fi in probatoriu 2 ani si va ramane inscris pe listele Curtii de Casatie 5 ani. Expertul agreat ar trebui sa fie un expert certificat, format printr-un curs, care datorita meritelor sale tehnice si calitatilor pe care le are in acest sens sa fie agreat de Curtea de Casatie.
Presedintele AEXEA, domnul Christian Andurand, a precizat ca principala problema in aplicarea acestor prevederi rezida in formarea acestor experti, formulare asupra careia domnul Michel Olivier a fost de acord. In acest sens vor trebui avute in vedere: formarea tehnica, judiciara si economica a viitorilor experti si, in cadrul acestei pregatiri, formarea teoretica si practica.
Sesiunea a treia a Conferintei a avut ca subiect formarea expertilor, curs realizat deja in premiera in Romania, si necesitatea existentei unui curs unic european, ca perspectiva.
Urmare activitatii desfasurate in cadrul AEXEA, Paris, Societatea Expertilor si Consultantilor SEC-AGIR Bucuresti poate sa intocmeasca si sa depuna dosarul de candidatura la Asociatia Expertilor Europeni Agreati de la Paris persoanelor care vor solicita aceasta.
Participarea la aceste evenimente apropie Romania si in acest domeniu, al expertizei, de cerintele Uniunii Europene si vine chiar in intampinarea acestora prin cursul realizat de catre Societatea Expertilor si Consultantilor SEC-AGIR, care datoreaza presedintelui de onoare dr. ing. Victor Greavu stadiul la care a ajuns si nivelul ridicat al relatiilor nationale si internationale.