ZIUA CERCETATORULUI SI PROIECTANTULUI DIN ROMANIA
Data: 1-15 decembrie 2006
Eveniment cu semnificatii deosebite, Ziua Cercetatorului si Proiectantului din Romania a fost sarbatorita in fiecare an incepand din 1994, cand a fost recunoscuta oficial prin H.G. nr. 764. Aceasta zi a fost aleasa ca un omagiu adus savantului american de origine romana George Emil Palade, nascut la Iasi in ziua de 19 noiembrie 1912, singurul roman laureat al Premiului Nobel. Aceasta zi constituie pentru cercetatorii romani un prilej de mediatizare a nobilei lor profesii, a realizarilor celor mai importante, de premiere a celor mai bune rezultate ale muncii lor si de exprimare a opiniilor critice privind situatia dificila prin care trece activitatea de cercetare in tara noastra.
Manifestarea de constiinta din acest an a cercetatorilor a fost gazduita de Camera de Comert si Industrie, unde s-a desfasurat Simpozionul Cresterea Economica si Integrarea Europeana prin Cercetare. Manifestarea a fost organizata de Ministerul Educatiei si Cercetarii – Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Academia Romana, Patronatul Roman din Cercetare si Proiectare si Federatia Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare si Proiectare din Romania. Au transmis mesaje Administratia Prezidentiala, primul-ministru, Parlamentul, Academia de Stiinte Tehnice din Romania, alte ministere, institutii si asociatii.
Au fost subliniate doua fapte importante care marcheaza acest eveniment: este ultima data cand cercetatorii si proiectantii romani o sarbatoresc inaintea intrarii in UE si la sfarsitul acestui an se incheie ciclul programelor de cercetare PC6 si se trece la efectuarea de cercetari in cadrul programelor PC7.
Sindicatele din cercetare si-au exprimat nemultumirea ca institutele de cercetare-dezvoltare din subordinea MEdC sunt neglijate, devenind neproductive, in timp ce se dezvolta cercetarea in mediul universitar.
Din comunicatele organizatorilor retinem cateva idei si concluzii.
Fiecare dintre natiunile lumii face eforturi sustinute pentru dezvoltarea conceptiilor intelectuale proprii. Romania trebuie sa intre in aceasta competitie si sa actioneze in aceasta directie. Exista evolutii pozitive printr-o finantare publica substantiala a activitatii de cercetare-dezvoltare, cu tendinta de a se atinge nivelul corespunzator angajamentului asumat pentru anul 2010, prin desfasurarea unui profund proces de modernizare, eficientizare si orientare spre cerintele economiei de piata si ale populatiei, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si integrarii in Aria Europeana a Cercetarii.
Inventatorii, cercetatorii si proiectantii romani au obtinut rezultate remarcabile in competitiile internationale, recunoscute prin numeroase premii care le-au fost acordate. Acestea constituie o dovada elocventa a potentialului de care dispune cercetarea pentru dezvoltare si inovare din Romania, care trebuie promovata mai agresiv pentru a fi valorificata.
In cadrul manifestarii, Ministerul Educatiei si Cercetarii a acordat premii, diplome si importante sume de bani pentru cele mai bune rezultate obtinute in cele 15 programe din Programul National de Cercetare – Dezvoltare – Inovare. Citam proiectele care au obtinut premiul I: Aerospatial, proiecte de cercetare fundamentala, ISS+INCDFLPR, Sistem de masura si achizitie pentru studiul micrometeoritilor si al unor fenomene ce apar in conditii de imponderabilitate destinat explorarilor spatiale cu microsatelitul romanesc GOLIAT; Calist, proiecte experimental-demonstrative, PED,INCDMF-CEFIN, Echipament de testare, verificare a caracteristicilor tehnice ale traductoarelor de presiune in regim tranzitoriu; Calist, proiecte cu dezvoltare tehnologica, PDT, ICPE CA, Sistem performant, computerizat, de masurare, verificare si control al starii plane si a deformatiilor remanente rezultate in urma taierii tablelor cu ajutorul gazului klein, gaz ecologic, in vederea cresterii preciziei si productivitatii procesului; Invent, proiecte cu transfer la agentii economici, PA, INCDTP, Placa microcelulara si procedeu de obtinere a acesteia, utilizata in fabricarea de dispozitive ortetice pentru domeniul medical si sport; Agral, proiecte cu valorificare la agentii economici, INMA Bucuresti, Perfectionarea tehnologiei de mecanizare a lucrarilor de recoltat furaje prin realizarea unei combine tractate; Infratrans, proiecte privind infrastructura calitatii, ICPE SA, Preluarea si aplicarea reglementarilor si ghidurilor elaborate de Comisia Europeana in activitatile de certificare in vederea recunoasterii/desemnarii organismului pentru evaluarea conformitatii in domeniile reglementate privind echipamentele electrice de joasa tensiune si compatibilitatea electromagnetica. Premiul pentru cel mai tanar cercetator a fost atribuit dlui Andrei Sorin Ilie, UMF Carol Davila Bucuresti, student anul V la medicina generala. Premiul pentru IMM-uri a revenit S.C. Pneumatic & Vacuum Technology, iar Premiul pentru colectivul de redactie al unei publicatii romanesti cu factor mare de impact, revistei Journal of Optoelectronics and Advanced Materials.
Alte articole

