Pompe de caldura cu sursa subterana
Data: 1-15 decembrie 2008
La Facultatea de Energetica a Universitatii din Oradea, un colectiv condus de dl prof. Marcel Rosca, din care face parte si autorul acestor rinduri, are o puternica activitate in domeniul surselor regenerabile de energie, cu precadere geotermala, si pompe de caldura cu sursa subterana, fiind implicat in numeroase proiecte internationale finantate de Uniunea Europeana. Unul dintre acestea este proiectul GROUND-REACH, care isi propune asistarea efectiva a consumatorilor privind implementarea politicilor UE cu scopul introducerii pompelor de caldura subterane pe piata, atit pe termen scurt, cit si pe termen lung. Astfel, dorim sa constientizam atit persoanele fizice, cit si factorii de decizie de la nivel local si central, asupra beneficiilor pompelor de caldura cu sursa subterana, a importantei lor in indeplinirea obiectivelor comunitatii in functie de recomandarile Protocolului de la Kyoto, precum si de directivele privind performantele cladirilor.
Se pare ca eforturile conjugate ale diversilor reprezentanti ai energiilor regenerabile (solare, geotermale, eoliene) au avut rezultate la nivelul administratiei centrale, ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, anuntind recent inceperea programului Casa verde, prin care se subventioneaza 90% din costurile de instalare a unui sistem ce foloseste acest tip de energii. Este cazul ca toti inginerii din Rominia sa fie bine informati asupra acestor tehnologii.
POMPE DE CALDURA CU SURS? SUBTERANA
Pompele de caldura cu sursa subterana (GSHP) reprezinta o tehnologie fiabila – si standardizata deja in unele tari – de producere a caldurii, a aerului conditionat si a apei calde de consum menajer, care utilizeaza energia subsolului – disponibila oriunde – prin cuplarea pompei de caldura la un schimbator de caldura subteran. Acesta este format din conducte pozate in santuri sau in gauri de sonda (puturi), iar prin interiorul lor circula in circuit inchis o solutie antigel. Pe perioada iernii, GSHP extrag caldura din sol si o introduc in sistemul de incalzire al cladirii. Acest proces poate fi inversat pe perioada verii, astfel incit sa asigure racirea spatiilor. Aparatele de incalzire/racire preferabil a fi folosite sunt ventilo-convectoarele, tevi montate in pardoseli, tavan sau pereti exteriori. Se poate utiliza si un sistem centralizat de ventilare.
Deoarece temperatura solului, la o adincime de citiva metri, ramine aproximativ constanta pe toata durata unui an, indiferent de conditiile atmosferice, GSHP furnizeaza cu eficienta ridicata incalzire, racire si apa calda menajera, economisind energie si reducind emisiile de gaze cu efect de sera, contribuind efectiv la eforturile facute impotriva schimbarilor climatice. Alte avantaje ale GSHP sunt: un mediu inconjurator local mai curat, o valoare de piata crescuta a cladirii, datorita costurilor de exploatare scazute, precum si o calitate ridicata a confortului termic.
Schema alaturata ilustreaza modul in care o unitate de energie continuta intr-un combustibil este transformata de pompa de caldura cu sursa subterana in 2,36 unitati de energie termica utila, indicind astfel faptul ca GSHP pot juca un rol major in utilizarea rationala a energiei, luptind contra incalzirii globale. Aceasta realitate este recunoscuta de tot mai multi cetateni europeni, dovada fiind numarul ridicat al celor care opteaza pentru aceasta tehnologie.
Proiectul european Ground-Reach, cofinantat de Uniunea Europeana prin programul Intelligent Energy for Europe, promoveaza GSHP prin estimarea contributiei lor potentiale la atingerea obiectivelor impuse Uniunii Europene de Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor de CO2 si prin furnizarea de informatii utile despre aceasta tehnologie, prezentate pe parcursul a 20 de intilniri de lucru, care se gasesc postate si pe website-ul proiectului, http://www.groundreach.eu/. Aceste informatii includ, printre altele, legislatia curenta, detalii tehnologice, date referitoare la piata, ultimele noutati, precum si o bine documentata baza de date cu studii de caz demne de urmat.
Alte articole


