UN AN AL RECORDURILOR
Data: 1-15 decembrie 2008
Daca, in privinta ritmului cresterii economice, 2008 a fost un an record (cele cca 9 procente o confirma din plin), nu este mai putin adevarat ca alaturi de performante de necontestat se afla rezultate, tot record, care nu ne avantajeaza deloc. Deficitele se indreapta – si ele – spre cote fara precedent. Asa cum se profileaza lucrurile, vom avea parte de un deficit bugetar de peste 3 procente (ceea ce va indica depasirea nivelului maxim convenit cu UE), cele patru rectificari (la rindul lor, record) atestind si un deficit la capacitatea de predictie, apoi un ecart de aproape 30 miliarde de euro intre exporturi si importuri in favoarea celor din urma, si, in sfirsit, un „gol“ de peste 14 la suta din PIB la contul curent al balantei de plati. Nu sunt singurele deficite record, dar ele exprima, cit se poate de clar, vulnerabilitati majore ale economiei, exact in perioada in care criza financiara internationala nu ne mai da tircoale, impactul ei fiind din plin simtit in momentul de fata.
Incontestabil, 2008 a fost un an dificil, inclusiv din pricina competitiei electorale care l-a marcat de la inceput pina la sfirsit, dar numeroase progrese sunt – si ele – de ordinul evidentei. Ne referim si la domenii sensibile ale conditiilor de trai, ameliorate prin unele masuri de majorare a salariilor si pensiilor. De aceea, se impune o evaluare echitabila a ceea ce s-a intimplat, fie si numai pentru identificarea corecta a startului pentru 2009.
Din pacate, elementul principal care ar fi orientat puternic activitatea economico-sociala (de care ne ocupam, preponderent, in insemnarile de fata) este – cum se spune – „lipsa la apel“. Este vorba despre faptul ca pasim in 2009 fara un buget national aprobat de Parlament. Consecintele negative ale acestui fapt se vor face simtite inca de la inceputul anului viitor. Si aici avem in vedere nu numai dimensiunile alocarilor (care nu le pot depasi pe cele din 2008), ci si incertitudinile provocate de absenta unei politici fiscale clare, acum in momentele in care, potrivit rezultatelor alegerilor de la 30 noiembrie a.c., se schimba Parlamentul si Guvernul.
Prognozele pentru 2009 indica, la aproape toate capitolele, o relativa inrautatire a situatiei, ne dam seama ca tocmai vulnerabilitatile la care ne-am referit (recordurile negative) ne fac mai putin capabili sa infruntam criza globala. Tocmai de aceea, urgenta urgentelor o constituie asigurarea unui minim de stabilitate politica, strict necesara pentru infruntarea a ceea ce ne asteapta. Este dezideratul major al acestui sfirsit de an, astfel incit la lista recordurilor de nedorit sa nu mai adaugam fie si numai inca unul. (T.B.)
Alte articole

