Nevoia de certitudini
Data: 1-15 decembrie 2009
Ne mai despart putine zile de finalul anului. Lasam in urma o perioada marcata, in plan economico-social, de o criza profunda, iar perspectivele pentru 2010 sunt, in continuare, incerte. Dar nu totul a fost neguros, incarcat de pericole, de neimpliniri. Astfel, in bilantul general conturat in prezent se pot inscrie, la loc de seama, finalizarea unor investitii, inclusiv in infrastructura (s-au terminat, totusi, in linii esentiale, citeva zeci de kilometri de autostrada, de drumuri modernizate), consolidarea pozitiilor pe piata externa (cazul remarcabil de la Dacia – Pitesti), s-au inmultit actiunile de protectie a naturii (stau marturie, in acest sens, si peste 3000 de hectare impadurite), inventatorii romani au urcat pe podium cu prilejul unor manifestari expozitionale de anvergura (cum au fost cele de la Geneva si Bruxelles), s-au finalizat proiecte sustinute prin fonduri UE (valorile, desi modeste, se situeaza la aproape o jumatate de miliard de euro, ceea ce conteaza pentru IMM-uri, institute de cercetare, localitati urbane si rurale). Fireste, exemplele n-au fost nici pe departe epuizate, dar si o trecere rapida in revista a ceea ce s-a mentionat arata ca avem resurse semnificative pentru rezolvarea unor cerinte vitale ale prezentului si viitorului societatii romanesti. Un argument puternic in sprijinul unei viziuni realiste il constituie locul si rolul inginerilor in acest proces. Au confirmat-o si reconfirmat-o si lucrarile recentului Congres al AGIR.
Tot o viziune realista se impune si in privinta conturarii perspectivelor. Nu numai specialistii, ci si numerosi alti concetateni, inclusiv din rindurile membrilor AGIR, subliniaza necesitatea de a se elimina, cit mai repede si cu costuri cit mai reduse, asa numitele „nisipuri miscatoare“, respectiv zonele de incertitudine. Din pacate, acestea nu se restring, ci se inmultesc. Astfel, serioase semne de intrebare se pun in legatura cu obiective de interes national de necontestat, cum sunt bugetul pentru anul viitor, indeplinirea obligatiilor asumate prin Acordul stand-by cu FMI pentru a avea acces la urmatoarele transe ale imprumutului de aproape 20 miliarde de euro, imbunatatirea reglementarilor unitare referitoare la salarizarea bugetarilor si la pensii, definitivarea masurilor de ordin fiscal menite sa stimuleze economia, in primul rind impozitul pe profitul reinvestit, cresterea semnificativa a gradului de absorbtie a fondurilor nerambursabile UE, eliminarea restantelor la realizarea principalelor obiective de investitii.
Cu cit toate aceste teme deosebit de preocupante pentru marea majoritate a populatiei tarii se vor clarifica mai repede, cu atit mai mult se va intari certitudinea ca va fi posibil sa depasim dificultatile in care ne zbatem si sa asiguram, in 2010, nu numai oprirea declinului, ci si relansarea cresterii economice.
Alte articole
