TUR DE ORIZONT
Data: 1-15 decembrie 2009
Retea stiintifica la Marea Neagra
Romania participa la proiectul UpGrade Black Sea Scientific Network, care reuneste 49 de parteneri din tarile riverane Marii Negre (Romania, Rusia, Ucraina, Turcia, Bulgaria si Georgia). Scopul proiectului este infiintarea unei Retele ?tiintifice la Marea Neagra a institutelor de cercetare de mediu si socio-economice, universitati si ONG-uri din statele respective. De asemenea, se urmareste dezvoltarea unei baze de informatii despre Marea Neagra comune tuturor institutiilor partenere. Infrastructura de cercetare Black Sea SCENE va stimula cooperarea stiintifica, schimbul de cunostinte si expertiza si va intari performanta regionala a managementului datelor despre mediul marin. De asemenea, aceasta va sprijini armonizarea procedurilor de evaluare a calitatii datelor marine europene si va adopta standarde internationale ale metadatelor si ale practicilor de management al datelor, furnizind informatii imbunatatite pentru regiunile Marii Negre la nivel european.
Centru National de Supercomputing
Guvernul Romaniei a adoptat o hotarire privind infiintarea, organizarea si functionarea Centrului National de Supercomputing (CNS). Centrul va avea ca atributii combaterea terorismului electronic, prevenirea si minimizarea efectelor dezastrelor naturale si tehnologice, simularea proceselor complexe nucleare, realizarea de simulari de politici social-economice, modelarea si analiza factorilor de influenta a mediului in vederea eficientizarii protectiei acestuia. CNS este o institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, finantata din venituri de la bugetul de stat si din venituri proprii. Activitatea CNS va fi coordonata de un director general, ajutat de un director general adjunct, numiti prin ordin al ministrului comunicatiilor si societatii informationale, pe baza de concurs organizat conform procedurii interne a MCSI.
Program destinat stabilizarii malurilor si versantilor
Administratia Fondului de Mediu (AFM) a publicat, pe site-ul institutiei, Ghidul de finantare destinat unitatilor administrativ-teritoriale care vor sa deruleze proiecte in cadrul Programului privind amenajarea in vederea stabilizarii malurilor si versantilor, valabil pentru anul 2010. Potrivit documentului, proiectele selectate vor primi sume nerambursabile din Fondul pentru mediu, in cuantum de maximum 98 la suta din cheltuielile eligibile totale. Obiectivul programului vizeaza constructiile de aparare impotriva actiunii distructive a apei: lucrari de regularizare a scurgerilor pe versanti, indiguiri, aparari si consolidari de maluri si albii, de torenti, asanari etc. Beneficiarii programului sunt unitatile administrativ teritoriale (comune, orase, municipii, judete), care au in proprietate publica sau privata ori in administrare terenuri cu eroziune de adincime, terenuri afectate de alunecari active, prabusiri, surpari si scurgeri noroioase. Solicitantii pot accesa bani pentru finantarea cheltuielilor eligibile aferente in cazul a cel mult doua proiecte pe sesiune. AFM a anuntat ca acest program poate fi derulat pe durata a una, doua sau mai multe sesiuni, in limita fondurilor prevazute cu aceasta destinatie prin bugetul anual de venituri si cheltuieli al Administratiei si al Fondului pentru mediu.
Alte articole


