Blitz
Data: 1 - 15 decembrie 2015
- Emisiile globale de CO2 au scazut considerabil in ultimii doi ani. Potrivit unui recent raport al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, emisiile de CO2 in 2014 aproape au stagnat, fiind in crestere cu doar 0,5% comparativ cu 2013, dupa cresteri de doar 1,5% in 2013 si 0,8% in 2012. Avand in vedere ca emisiile globale de CO2 au crescut, in medie, cu circa 4% pe parcursul ultimului deceniu, incetinirea este o realizare remarcabila. Autorii studiului au declarat, insa, ca este prea devreme pentru a spune ca este o tendinta generala, subliniind ca lucrurile sunt in flux si ca nu toate tarile inregistreaza scaderi ale emisiilor. India, de exemplu, a inregistrat o crestere a emisiilor cu 7,8%, devenind cel mai mare emitator la nivel global. De asemenea, in China s-au emis aproape un miliard de tone de CO2 anual. In 2014, consumul de energie din combustibilii fosili din lume a scazut, inregistrand emisii totale de CO2 de 35,7 miliarde de tone. Aproape toate tarile din Uniunea Europeana au consemnat scaderi ale emisiilor de CO2, la fel si Japonia, Rusia si Australia.
- Tehnologie care va revolutiona Internetul. Tehnologia Wi-Fi, care nu are o vechime mai mare de 20 de ani, este deja depasita. Potrivit site-ului sciencealert.com, viitorul apartine inovatiei Li-Fi, de 100 de ori mai rapida. Dezvoltata inca din 2011 de un grup de cercetatori de la Universitatea din Edinburgh (Scotia), tehnologia Li-Fi se foloseste de fascicolele de lumina pentru a transmite date. Datele sunt transmise prin intermediul unor lumini LED, care transmit mesaje printr-un cod binar, oferind in laborator viteze de circa 224 GB pe secunda. Dupa testele efectuate in laborator, tehnologia a fost implementata in birouri, dar si in medii industriale, raportandu-se o viteza de transmitere a datelor de 1 GB pe secunda, respectiv de 100 de ori mai repede decat obisnuitul Wi-Fi. Potrivit sciencealert.com, singurul inconvenient pe care il are in fata Wi-Fi-ului, al carui semnal patrunde peretii unei cladiri, este ca Li-Fi nu face inca acest lucru.
- Un grup de parlamentari cere introducerea „Minutului de stiinta“ in jurnalele de stiri. Posturile de radio si televiziune ar putea fi obligate sa introduca in jurnalele de stiri un minut de informatie stiintifica, potrivit unei initiative legislative semnate de 75 de parlamentari de la toate partidele, care invoca faptul ca Romania este pe unul dintre primele locuri la capitolul analfabetism stiintific. „Furnizorii de servicii media audiovizuale cu acoperire nationala vor include zilnic, in principala emisiune de stiri, informatii stiintifice si tehnologice pe durata a cel putin un minut, cu exceptia zilelor in care evenimente de larg interes public ori transmisiunile in direct impiedica difuzarea respectivului jurnal de stiri. Sunt exceptati de la aceasta prevedere furnizorii de servicii media audiovizuale care nu ofera in programele lor jurnale de stiri“, prevede initiativa legislativa.
- 18% din emisiile de gaze cu efect de sera din Romania provin din termocentrale pe carbune. In 2014, cele 12 termocentrale pe carbune care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei au emis 18% din gazele cu efect de sera generate in total. Estimarea apartine specialistilor Greenpeace, care au analizat situatia emisiilor in 22 din cele 28 de state membre UE.