Participare romaneasca la cea de-a zecea editie a Conferintei Internationale de Cimatica - Atlanta, 2015
Data: 1 - 15 decembrie 2015
Dupa cum am informat in unul dintre numerele anterioare, in anul 2014 a avut loc un eveniment de marca la nivel european, la izvoarele batranului Danubiu, in Allerheiligen, Germania - World Cymatics Congress. La aceasta manifestare, intr-o companie de o inalta tinuta profesionala, s-a remarcat prezenta unui membru AGIR, lect. univ. dr. Gabriel Kelemen, ale carui rezultate in domeniul cimaticii au fost extrem de apreciate. Congresul a avut menirea de a largi spectrul si directiile prospectarilor mondiale, de a stabili legaturi prin interese stiintifice comune in domeniul trans-disciplinaritatii in general si al cimaticii in special si de a prefigura noi abordari de cercetare privind conexiunea dintre stiintele naturale (dinamica fluidelor, teoria haosului), diverse forme de arta (muzica, euritmie), antropologie, antroposofie sau medicina.
Si iata ca, dupa un an, un nou demers aplicativ pluridisciplinar al cimaticii s-a concretizat la nivel international prin conferinta Cimatica - Stiinta terapiei prin sunet si vibratie (Cymatics - The Science of Sound and Vibrational Healing), care a avut loc intre 5 si 8 noiembrie 2015 in Altanta (SUA). Aceasta a fost gazduita de Academia Istorica de Medicina si organizata de Asociatia Internationala de Terapie prin Sunet (The International Sound Therapy Association - ISTA). Si de aceasta data, reprezentantul Romaniei a fost lect. univ. dr. Gabriel Kelemen, de la Universitatea de Vest din Timisoara.
In cadrul manifestarii, prin prezentari, conferinte, seminarii, expozitii si demonstratii au fost expuse rezultatele remarcabile obtinute prin aplicarea terapiei sunetului pentru buna functionare a organismului uman, dar si in afectiuni precum cancer, Alzheimer sau boli psihice. Prin decernari de premii au fost recunoscute contributiile importante in domeniu.
Evenimentul a reunit reprezentanti importanti ai vietii stiintifice, personalitati de prim rang din diferite domenii, printre care: ? Mandara Cromwell - fondator si presedinte al Asociatiei de Terapie prin Sunet (The International Sound Therapy Association - ISTA), organizator al conferintei anuale Cymatics - The Science of Sound and Vibrational Healing, CEO si presedinte al Cyma Technologies, Inc., nominalizata in 2013 la premiul Thomas Edison Award pentru Inovatie in domeniul Stiintei si Medicinei; ? Howard Levy - muzician, dirijor si profesor, castigator al premiului Grammy; ? John Steward Reid - cercetator in fizica acustica, autoritate in terapia sonica prin sunete audibile, inventator al tehnologiei CymaScope; ? Jeff Volk - editor si producator specializat in publicarea materialelor scrise si video din domeniul cimaticii, avand colaborari cu cercetatori, oameni de stiinta, muzicieni si artisti din intreaga lume.
Lect. univ. dr. Gabriel Kelemen a sustinut conferintele cu titlul Universalitatea Principiul Sfera - Vortex, lansand concomitent albumul bilingv Universalitatea Arhetipului Sfera - Vortex/The Universality of the Vortex-Sphere Archetype publicat la Editura ArtPress, Timisoara, 2015, continand 120 de desene originale. Acesta ilustreaza cronologic dimensiunea cosmogonica a relatiei dintre sfera, tor si vortex, strabatand cele trei registre dimensionale macro-mezo-microcosmice. Conferintele au fost insotite de o proiectie video cuprinzand filmari ale experimentelor efectuate de Gabriel Kelemen, ce ilustreaza concret comportarea fluidelor si pulberilor supuse vibratiei sub influenta acustica. Printre acestea, au fost prezentate in premiera mondiala influentele undelor scalare, culminand cu aparitia chipului uman in fluid. Prezentarile s-au bucurat de un succes remarcabil datorita spectrului larg de cercetare abordat, dar si datorita modului de expunere care a insufletit publicul. De altfel, pentru afisul conferintei organizatorii au ales sa foloseasca o imagine reprezentativa din vasta colectie a cercetatorului roman. Publicul american a primit cu entuziasm cercetarea romaneasca, s-au creat oportunitati de colaborare pe viitor ceea ce creeaza premisele dezvoltarii unor noi directii de prospectare in domeniul ofertant al fenomenelor neliniare.
Cimatica, stiinta care studiaza efectul sunetului (vibratiei) asupra materiei, isi are radacinile la Galileo Galilei, care studiaza formatiunile obtinute in pulberi cuartoase fine presarate pe suprafata unor placi metalice circulare. Ea cunoaste un mare progres prin Ernst Chladni, acustician austriac, care extinde si sistematizeaza varietatea figurilor geometrice obtinute. Ilustrul savant Michael Faraday studiaza mai tarziu interactiunea vibratie - lichid devenind pionier in studierea undelor stationare lichide. Mai apoi, elvetianul Hans Jenny, medic si fizician, vizualizeaza prin fotografiere si filmare propagarea undelor sonore in pulberi sau lichide. El impune termenul cimatica preluat din grecescul kymatika (????????) care inseamna „studiul undelor“ (kyma - ???? - unda). De atunci, au aparut rezultate din ce in ce mai spectaculoase, pe masura ce tot mai multi cercetatori, grupuri si institutii se dedica subiectului.