Workshop-ul national „Cercetare si expertiza inginereasca la Constanta“, editia a treia
Data: 1 - 15 decembrie 2015
Recent, la Universitatea Maritima din Constanta s-a desfasurat cea de-a treia editie a workshop-ului Cercetare si expertiza inginereasca la Constanta, manifestare dedicata sarbatoririi Zilei Cercetatorului si Proiectantului din Romania. Organizatorii evenimentului au fost Asociatia Generala a Inginerilor din Romania - AGIR (prin: Sucursala Constanta, SETEC, Asociatia Corpul Expertilor Tehnici din Romania) si Universitatea Maritima din Constanta. Lucrarile prezentate au fost din domeniul cercetarii teoretice, al cercetarii practice si al expertizei ingineresti. Unele dintre ele au acoperit mai multe domenii (de exemplu, lucrarea prezentata de inventatorul Miron Procop a acoperit toate cele trei domenii). Alte caracteristici comune au fost: abordari interdisciplinare, echipe complexe, focusare pe utilizarea tehnologiilor IT specifice domeniului respectiv etc.
Lucrarile, in detaliu, vor fi publicate in Buletinul AGIR.
Este de remarcat faptul ca lucrarile au fost realizate de cercetatori si experti din diverse domenii de activitate si din diverse organizatii, precum: ? institute de cercetari (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina Grigore Antipa din Constanta, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii din Tulcea); ? universitati (Universitatea Maritima din Constanta, Academia Navala Mircea cel Batran, Universitatea Ovidius din Constanta, Universitatea Politehnica din Bucuresti); ? asociatii profesionale ( SETEC si CET-R); ? firme private (CAMIRO ENGINEERING Constanta, TERMO CONSULT & TRAINING Bucuresti, Neplan AG si EOX ADVANCED SOLUTIONS, CRUCIAL SYSTEMS & SERVICES SRL).
Din prezentarile si discutiile purtate a rezultat ca cercetarea, la nivel local si national, este in plin proces de schimbare in vederea conectarii la cercetarea internationala si la mediul economic romanesc. O confirmare o reprezinta premiile obtinute la concursurile internationale de tinerii cercetatori, precum si proiectele de cercetare prezentate la acest workshop si la alte manifestari similare. Sucursala AGIR Constanta, pentru a sprijini procesul de schimbare, va asigura un mediu virtual de colaborare continua, prin site-ul propriu (www.agir-constanta.ro), si va facilita, prin activitati concrete, accesarea proiectelor europene de finantare pentru cercetare (de exemplu, Programul Operational Competitivitate 2014 - 2020 si Programul Cadru de Cercetare, Inovare Orizont 2020).
O astfel de schimbare este necesara, dar nu si suficienta pentru a putea realiza un progres semnificativ. Este un pas mic. Romania are nevoie de o restructurare de fond pentru a se asigura un nou context economic si administrativ in care sa se poata integra si cercetarea. Cercetarea ar trebui sa devina, in acest nou context, un factor-cheie pentru relansarea economiei prin promovarea/stimularea realizarii de inventii si inovatii care sa permita/asigure valorificarea resurselor naturale si umane locale si/sau nationale in beneficiul cetateanului. Acest lucru ar implica aplicarea principiului subsidiaritatii, in procesul de restructurare, adaptat scopului urmarit. Un guvern tehnocrat, cu suportul ONG-urilor din domeniu, ar putea dezvolta si starta o astfel de restructurare de fond. Acest subiect complex necesita o abordare separata.
Revenind la workshop, in domeniul expertizei tehnice, in mod special pentru componenta judiciara, este necesara o schimbare de fond a reglementarilor legale privind organizarea si functionarea lui. AGIR - CONSTAN?A, in acest sens, va dezvolta/imbunatati tema Expertiza tehnica judiciara/extrajudiciara, consultanta tehnica de specialitate si evaluarea bunurilor - activitati de excelenta inginereasca. Cum le imbunatatim?, prezenta pe forumul de dezbateri de pe site-ul propriu.
In concluzie, ne-am propus o colaborare permanenta cu toti participantii, actuali si viitori, pana la urmatoarea editie a workshop-ului, care ne dorim sa fie pe data de 19 noiembrie 2016.
Alte articole




