Blitz
Data: 16 – 31 decembrie 2016 2016
● Palmares bogat pentru România la cea de-a 65-a ediţie a Concursului internaţional Bruxelles - EUREKA. La Bruxelles (Belgia) s-a desfăşurat recent cea de-a 65-a ediţie a Concursului internaţional Bruxelles - EUREKA, în cadrul Salonului Bruxelles - INNOVA 2016. Cercetarea şi inventica din ţara noastră au participat în Standul României organizat sub egida Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI) cu un număr total de 35 invenţii. În cadrul evenimentului, în standul ţării noastre din cadrul salonului a fost organizată Ziua României, eveniment la care au participat reprezentanţii delegaţiilor străine prezente la salon, organizatorii belgieni, precum şi numeroşi inventatori străini şi public vizitator. Participarea României la acest important eveniment expoziţional a devenit una de tradiţie şi a fost marcată de fiecare dată prin rezultate valoroase. Şi la ediţia din acest an, membrii juriului au apreciat calitatea ştiinţifică şi tehnică ridicată a invenţiilor româneşti şi prezentările sugestive ale inventatorilor români prezenţi, aprecieri concretizate în: 24 Medalii de Aur; 11 Medalii de Argint; 33 Premii speciale.
● Prof. univ. dr. ing. Ion Boldea, membru titular al Academiei Române. Cu prilejul Adunării generale a Academiei Române din cursul lunii noiembrie, prof. univ. dr. ing. Ion Boldea, vicepreşedinte al Filialei ASTR Timişoara, a fost ales membru titular al celui mai înalt for ştiinţific şi cultural al ţării. (Imaginea din articol) Născut la 7 ianuarie 1945 la Lugoj (jud. Timiş), academicianul Ion Boldea s-a remarcat prin contribuţii ştiinţifice importante pe plan intern şi internaţional la dezvoltarea şi aprofundarea cunoaşterii în special în domeniul Maşini şi Acţionări Electrice, atât prin caracterul original al rezultatelor cercetării, cât şi prin importanţa practică a soluţiilor conţinute în lucrările sale. (T.D.B.)
● BEI ar putea acorda României un împrumut de 1 miliard de euro în cadrul PO Infrastructura Mare. Banca Europeană de Investiţii (BEI) evaluează posibilitatea de cofinanţare a investiţiilor în transport în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014 - 2020 în România. Costul total al proiectului este de 6,8 miliarde de euro, din care finanţarea BEI este de 1 miliard de euro. Este un împrumut al programului structural pentru ţara noastră care acoperă componentele de transport ale POIM 2014 - 2020. Anul trecut, Comisia Europeană a adoptat programul POIM pentru România, care reprezintă un pachet investiţional important în valoare de aproape 9,5 miliarde euro din Fondurile Regionale UE care vor fi investite în proiecte de transport, de mediu şi de energie. Aceasta este aproape jumătate din suma de 23 de miliarde de euro alocată României în cadrul Politicii de Coeziune. Alături de cofinanţarea naţională, va fi nevoie de peste 11,8 miliarde de euro pentru a stimula creşterea şi a crea locuri de muncă în ţară. (Sursa: www.clubferoviar.ro)