Intarirea randurilor ASTR, expresie a consacrarii profesionale si a responsabilitatii academice
Data: 16 – 31 decembrie 2016 2016
La sediul central al AGIR, a avut loc ceremonia de înmânare a însemnelor de membru corespondent, de membru de onoare şi de membru asociat al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR) unor personalităţi ale comunităţii inginereşti din ţara noastră, ca o consacrare pentru realizările lor deosebite - contribuţii de seamă la îmbogăţirea cunoaşterii şi la promovarea, în practică, a progresului ştiinţifico-tehnic.
În alocuţiunile de deschidere a ceremoniei, şi - pe parcurs - în prezentarea noilor membri, preşedintele ASTR, Mihai Mihăiţă, şi secretarul general, Valeriu V. Jinescu, au relevat semnificaţiile evenimentului, în context intern şi internaţional, adresând calde şi sincere felicitări celor care primesc însemnele apartenenţei la un for academic de înalt prestigiu.
Consacrăm, în Univers ingineresc, un spaţiu amplu acestei ceremonii, cu convingerea că, astfel, ne îndeplinim - simultan cu îndatorirea de a informa cititorii asupra unui moment cu bogate semnificaţii - menirea de a transmite un mesaj cu pregnante rezonanţe de ordin etico-civic.
Tehnica şi manageriatul
În avanpremieră la o recentă conferinţă de presă, ing. Petru Sorin Buşe a vorbit despre perspectivele reale ale extinderii şi modernizării infrastructurii rutiere şi feroviare în eleganta bibliotecă din sediul central al AGIR. Acolo unde se păstrează pentru prezent şi posteritate volume impresionante care încorporează o parte însemnată a gândirii tehnice româneşti şi universale a avut loc ceremonia înmânării însemnelor de membru asociat al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România inginerului Petru Sorin Buşe.
A luat cuvântul şi a subliniat că onoarea care i se face îl obligă la mai mult şi mai bine. A făcut-o de pe poziţia de ministru al Transporturilor, de factor decizional, dar - mai ales - din perspectiva unei experienţe deosebite care îi conferă autoritatea ştiinţifică şi managerială de a emite predicţii cu mari şanse de a se realiza. Pentru că, într-adevăr, ing. Petru Sorin Buşe - absolvent al Politehnicii bucureştene, specializat în tehnologia specifică industriei de automobile - a avut şi are o carieră profesională de excepţie. Încă de la primul său loc de muncă, firma Electronica din Bucureşti, s-a remarcat prin contribuţii notabile la realizarea de componente electrice pentru companiile Dacia-Renault şi Citroën.
A urmat mai multe stagii de pregătire tehnică, în acelaşi domeniu, la Toyota Motor Corporation Nagoya, Toyota Institute, Toyota Motor Manufacturing of North America, Universities of Toronto&Waterloo. A lucrat apoi la Les Industries Formtech Inc. Quebec (1991 - 1992), SKD Company Milton, Ontario (1992 - 1995), Matcor Automotive Inc, Canada (1995 - 1996), Toyota Motor Manufacturing of Canada (1996 - 2008), Renault Technologies Romania (2008, iar din anul 2009 a îndeplinit, aici, funcţia de director general).
Se ştie prea bine că industria automobilului s-a dezvoltat şi se dezvoltă într-un mediu concurenţial puternic, marile companii în care a lucrat ing. Buşe întrecându-se în promovarea de invenţii şi inovaţii menite să le asigure întâietatea pe cele mai diverse pieţe. Recentele saloane internaţionale auto, inclusiv cel din Bucureşti, au demonstrat, cu prisosinţă, că inovarea este o cursă contracronometru pentru marii producători, decişi să desfăşoare programe de cea mai largă anvergură pentru modernizarea rapidă a fabricaţiei, pentru performanţe competitive, ceea ce înseamnă, înainte de toate, fructificarea resurselor umane de care dispun. Or, ascensiunea profesională a ing. Petru Sorin Buşe a confirmat şi reconfirmat valabilitatea unor asemenea programe.
Cât priveşte domeniul tehnic propriu-zis, sunt de reţinut contribuţiile proaspătului membru asociat al ASTR - la toate firmele unde a lucrat - la reducerea consumurilor, implementarea managementului energetic prin soluţii electronice, inclusiv sisteme HiL. Pe aceeaşi linie a progresului ştiinţifico-tehnic se înscriu şi preocupările sale actuale privind promovarea automobilului electric, domeniu în care firma Renault manifestă un interes deosebit.
Cât priveşte ţara noastră, este suficient să facem trimitere la istoria fabricării automobilului Dacia pentru a ne da seama de rolul companiei Renault la dezvoltarea, la modernizarea industriei naţionale de automobile. Faptul că ing. Buşe a condus Renault Technologies Romania - domeniu al progresului tehnologic de primă dimensiune - este un fapt prin el însuşi deosebit de concludent. A participat, astfel, activ la finalizarea unor investiţii care permit să se desfăşoare, pe scară largă, cercetări aplicative în domenii de vârf.
În cuvântul său la ceremonia unde i s-au înmânat însemnele de membru asociat al ASTR, ing. Petru Sorin Buşe, în calitate de ministru al Transporturilor, a dat asigurări că experienţa sa tehnică şi managerială este pusă, în întregime, în slujba modernizării infrastructurii de transport, în special în domeniile rutier şi feroviar. Această idee a fost dezvoltată şi aprofundată şi cu prilejul amintitei conferinţe de presă. Prin ceea ce s-a realizat până acum, prin proiectele aprobate, prin asigurarea finanţărilor corespunzătoare s-au creat premise ca în anii imediat următori să se extindă reţeaua de autostrăzi cu sute de kilometri şi să se treacă efectiv la modernizarea căilor ferate, potrivit orientărilor strategice stabilite de Uniunea Europeană.
Competenţă şi responsabilitate
Nu mai puţin încărcate de semnificaţii au fost momentele în care dr. ing. şi dr. ec. Virgil Muşatescu a primit însemnele de membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România. Prin îmbinarea calităţii de inginer cu cea de economist, dedicat încă de la începutul carierei cercetărilor ştiinţifice de vârf, cu implicaţii directe la scară naţională şi internaţională, este cunoscut şi apreciat în cele mai diverse medii decizionale şi din sferele practicii nemijlocite.
Fie şi o simplă trecere în revistă a parcursului său profesional este de natură a contura un profil academic expresiv. Şi-a început cariera didactică în anul 1968, an important pentru evoluţia României, la Universitatea Politehnica din București (Facultățile Energetică și Inginerie în Limbi străine - Catedra UNESCO), a activat apoi la Academia de Studii Economice din București (Facultatea de Administrarea Afacerilor în limbi străine - FABIZ). A fost consultant internațional în domeniul energiei în Macedonia, Albania, Republica Moldova, România, Georgia și în regiunea Balcanilor de Vest. În calitate de membru al echipelor de experți care au realizat strategii energetice pentru Albania, planuri de eficiență energetică pentru Macedonia, și Albania, planuri naționale de dezvoltare a surselor regenerabile pentru regiunea Balcanilor de Vest și Republica Moldova s-a remarcat prin soluţiile originale pe care le-a propus şi pus în aplicare. Fost Senior Energy Advisor la United States Agency for International Development și Team Leader pentru Obiectivul Strategic 1.5 „A more economic sustainable and environmentally sound energy sector" a dat dovadă de o mare capacitate de analiză şi sinteză în conceperea şi realizarea unor obiective la scară mondială. Fost ofițer de proiect pentru Romania și Republica Moldova la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) şi director general pentru sectorul de Energie, Petrol și Gaze și secretar de stat în Ministerul Resurselor și Industriei, a militat activ - cu bune rezultate - pentru promovarea intereselor naţionale, a politicilor de reindustrializare a ţării.
Expert individual, selectat ca membru al Consiliilor Consultative ale Președintelui României (1996 - 1999), al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE (2003 - 2010) și expert ONU membru al „High Level Energy Experts Committee" de pe lângă Consiliul Economic și Social ONU, Comisia pentru Dezvoltare Sustenabilă (1992 - 1996), raportor la două dintre cele patru rapoarte ale Comisiei, consilier științific al Comitetului Național al Consiliului Mondial al Energiei, membru al Comitetului Municipal pentru Energie a adus contribuţii esenţiale la elaborarea unor politici publice de largă viziune strategică.
Autor sau coautor a 28 cărți, manuale, studii și a peste 170 de articole publicate în domeniul energiei și dezvoltării sustenabile, a îmbinat organic abordările teoretice cu modalităţile concrete de realizare a obiectivelor propuse la scară naţională şi internaţională.
Cuvântul pe care l-a rostit la ceremonia de înmânare a însemnelor de membru de onoare al ASTR a fost încărcat de concluziile sale personale privind drumul parcurs în viaţă, în activităţile ştiinţifice şi didactice, în demnităţile publice interne şi externe. Este vorba, înainte de toate, despre slujirea unor profesii - cea de inginer şi cea de economist - care s-au dovedit esenţiale pentru progresul umanităţii.
Lecţia vieţii pe care a expus-o la ceremonie a fost formulată succint: „Fii tu însuţi până la capăt!". Oricât de numeroase şi mari ar fi dificultăţile, punerea în valoare a propriilor calităţi profesionale şi, pur şi simplu, umane reprezintă calea cea mai sigură pentru identificarea soluţiilor şi acţiunea practică pentru aplicarea lor.
Concepte şi soluţii
Om al şcolii prin îndelungata sa activitate didactică la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, prof. univ. dr. ing. Cătălin Fetecău, ales membru asociat al ASTR, s-a remarcat, deopotrivă, ca formator al multor generaţii de specialişti în domeniul tehnologiei construcţiilor de maşini şi ca remarcabil cercetător ştiinţific. CV-ul său este impresionant din multe unghiuri de vedere, de la preocupările inter şi multidisciplinare la implicarea în viaţa civică. Iată câteva puncte de reper ale unei deveniri profesionale demne de interes, între care stagii de specializare: 1989, 1990 - Tehnologii moderne în construcţii de maşini, Universitatea din Galaţi; 2002 - Didactica învăţământului la distanţă, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi; 2003 - Elaborarea şi managementul proiectelor, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi; 2003 - Comunicare și relații publice, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi; 2003 - Integrarea europeană şi relaţii comunitare, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi; 2008 - Internal Audit Training - Internal Auditor Qualification for the Quality Management System According to ISO 9001, Galați; 2009, 2011 - Training de Formare a Evaluatorilor Externi în domeniul calităţii învăţământului superior, ARACIS, Bucureşti; 2009 - Implementarea și menținerea sistemelor de management al calității, Galaţi; 2012 - Managementul calității în învățământul superior, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi; 2012 - Scratch, Indentation and Tribology, seminar organizat de CSM Instruments Switzerland, la Institutul de Cercetare-Dezvoltare-Inovare; Produse High-Tech pentru Dezvoltare Durabilă, Universitatea Transilvania din Brașov; 2016 - De la Lider la Lider de Elită, cu Gerard O Donovan, CEO al Noble - Manhattan Coaching Group, Curs leadership, Galați.
În domeniul cercetării, a abordat teme esenţiale, precum: prelucrarea și caracterizarea materialelor polimerice; modelarea şi simularea proceselor de prelucrare a materialelor polimerice; aşchierea metalelor; perfecţionarea constructiv-funcţională a sculelor aşchietoare; teoria generării suprafeţelor prin înfăşurare; biomecanică.
De asemenea, în calitate de membru al unor prestigioase organizaţii profesional-ştiinţifice, al unor structuri de evaluare din învăţământul superior, în relaţiile cu publicaţii de specialitate, de conducător de doctorat şi-a pus în valoare nu numai erudiţia, ci şi calităţile de om al Cetăţii, de participant activ la numeroase acţiuni de interes public. Distincţiile primite stau mărturie a aprecierii de care se bucură în lumea academico-universitară şi în viaţa economico-socială a municipiului Galaţi.
Şi cuvântul profesorului Fetecău la ceremonia de înmânare a însemnelor de membru asociat al ASTR a fost consacrat unor teme profesionale şi existenţiale majore, sintetizate în conceptul de creaţie. Activitatea creativă - a apreciat vorbitorul - nu are limite, ea este proprie oricărui domeniu de activitate în care omul îşi pune cunoştinţele, experienţa, aptitudinile în slujba unor cauze dezirabile. Numai astfel se împlineşte ca fiinţă superioară, ca gânditor şi practician, ca exponent al unei societăţi, al unei ţări. Sintetizând aceste exigenţe, în strânsă legătură cu realităţile din lumea în care trăim, profesorul Fetecău l-a citat pe Lucian Blaga: „Creaţia este unicul sens al tragediei noastre". Parafrazând acest aforism, putem extrage nota de optimism pe care o degajă: tragediile pot fi depăşite tocmai prin creaţie. Omul nu este sclavul fatalităţii, iar marile probleme ale existenţei fiecăruia nu-şi pot găsi soluţii în afara unei activităţi cu adevărat creatoare.
Vis şi realitate
În ţara lui Aurel Vlaicu, Traian Vuia şi Henri Coandă este firesc ca visul de a cuceri văzduhul să-i anime pe mulţi tineri. Aviaţia a fost, este şi va fi, în România, o expresie dintre cele mai pregnante a modului în care visurile pot deveni realitate, deşi nu totdeauna vremurile au fost faste pentru acest domeniu de activitate în care se concentrează viziunea, perseverenţa, curajul şi cunoaşterea în profiluri umane dintre cele mai admirate şi preţuite.
Acestea sunt condiţiile în care s-a format ca profesionist, ca om, dr. ing. Valentin Silivestru, căruia i s-au înmânat însemnele de membru corespondent al ASTR.
Visul său din copilărie şi adolescenţă, acela de a construi aeronave, s-a împlinit într-o perioadă în care România se afla în plin proces de realizare a unuia dintre obiectivele majore ale modernizării economiei.
Inginerul Valentin Silivestru şi-a început activitatea de cercetare ştiinţifică la cumpăna anilor 70 - 80, ceea ce i-a permis nu numai să-şi împlinească visul, ci şi să demonstreze că opţiunea sa profesională a fost rezultanta unei vocaţii autentice. În acest mod, a dobândit, în 1994, calitatea de cercetător ştiinţific gradul I, iar în 2001, titlul ştiinţific de doctor în domeniul aeronautic. Din 1999 este profesor asociat la Universitatea Politehnica din Bucureşti, Facultatea de Inginerie Aerospaţială.
Cariera profesională a dr. ing. Valentin Silivestru este strâns legată de activitatea pe care a desfăşurat-o şi o desfăşoară la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare COMOTI unde, în perioada 1994 - 2001, a fost director ştiinţific, iar din 2003 şi până în prezent este director general.
Asemenea tuturor celor care au fost primiţi în ASTR (participanţi la ceremonia despre care relatăm), dr. ing. Valentin Silivestru are un CV bogat, centrat pe activităţi ştiinţifice importante într-un domeniu care, totdeauna, „a dat tonul" în ştiinţă şi tehnică, în industrie, în materie de civilizaţie şi cultură. Astfel, s-a specializat la Cursul de Management în Industria Britanică (The British Government Know-How Fund), a efectuat practica la Rolls-Royce Derby şi European Gas Turbine Lincoln şi a absolvit Cursul de management la Open University, tot din Marea Britanie.
Noile cunoştinţe şi abilităţi şi-au găsit reflectarea în calitatea activităţii ştiinţifice concretizate, între altele, în obţinerea a patru brevete de invenţie în calitate de autor principal şi a opt brevete de invenţie în calitate de coautor. S-a remarcat şi printr-o activitate publicistică deosebită în domeniul său de specializare.
Nu putem să nu menţionăm apartenenţa sa, ca membru, în importante asociaţii profesionale, precum: „Trustee board member" CEAS (Council of European Aerospace Societies) (EU level), (2011 - prezent); reprezentant Naţional în „National States Representative Group Clean Sky 1 and 2 JTI Brussels" (2009 - prezent); vicepreşedinte al Asociaţiei Aeronautice şi Astronautice a României (AAAR) (2006 - prezent); membru al ASME (American Society of Mechanical Engineering), (1997 - prezent); membru al AGIR (Asociaţia Generală a Inginerilor din România), (1993 - prezent); membru CCCDI (2015 - prezent). Totodată, a dezvoltat şi consolidat colaborări cu institute şi firme din ţară (Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iaşi, Universitatea Petrol şi Gaze Ploieşti, ICPE-CA Bucureşti, OMV Petrom, Transgaz) şi din străinătate (SNECMA, ONERA, TURBOMECA - Franţa, DLR, GHH Rand - Germania, VZLU Cehia, NUMECA - Belgia, CIAM - Federaţia Rusă).
În alocuţiunea sa de la ceremonia de primire în ASTR, dr. ing. Valentin Silivestru, împărtăşindu-şi experienţa, cu referiri concrete la proiectele pe care le realizează institutul în fruntea căruia se află, a relevat că, în pofida marilor greutăţi determinate de situaţia economico-socială a României, aici în ţara noastră există posibilităţi de afirmare a tinerilor specialişti. Se înregistrează, desigur, mari diferenţe faţă de ceea ce li se oferă în ţările dezvoltate, dar statutul de emigrant rămâne o pecete a cetăţenilor de rangul al doilea, în cel mai bun caz. În acelaşi timp, a conturat perspectivele industriei aerospaţiale româneşti cu dovezi palpabile că tinerii pot - aici, la noi în ţară - să devină specialişti şi să contribuie direct şi tot mai eficient la propria realizare profesională şi, implicit, la progresul economic şi social al României.
Local şi global
Cum s-a văzut din biografiile prezentate până acum, o caracteristică a activităţii noilor membri corespondenţi, de onoare şi asociaţi ai ASTR a constituit-o conectarea propriei activităţi la lumea în care trăim, o lume în care progresul ştiinţifico-tehnic determină transformări profunde în întreaga viaţă economică, atât la scară locală, cât şi la dimensiuni globale. Ceea ce, însă, marchează, la nivel personal, experienţa ing. Dănuț-Emil Jilavu vizează implicarea directă, în funcţii decizionale, în activitatea unei companii multinaţionale, GKN Hoeganaes.
Cel care, în 1995, primea diploma de inginer, absolvent al Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi, este, în prezent, vicepreşedinte operaţional al companiei multinaţionale GKN Hoeganaes pentru Europa şi Asia.
O parte importantă a activităţii o desfăşoară în ţară, la întreprinderea de profil a companiei multinaţionale, întreprindere care s-a dezvoltat în judeţul Buzău. Este vorba despre un puternic centru de producere a unor importante piese şi subansamble realizate pe baza tehnologiilor specifice metalurgiei pulberilor.
Avem de-a face cu un domeniu de certă performanţă naţională şi internaţională, iar ascensiunea profesională a ing. Dănuţ-Emil Jilavu relevă trăinicia învăţământului tehnic superior din România, soliditatea cunoştinţelor acumulate la Universitatea Tehnică din Iaşi. Tocmai pe acest „fond" a fost posibil ca proaspătul membru asociat al ASTR să se perfecţioneze profesional la prestigioase companii de peste hotare şi să dovedească, apoi, în practică o capacitate deosebită de asimilare a noului şi de deschidere, prin contribuţii proprii, la progresul unui domeniu industrial cu largi perspective de dezvoltre. Produsele realizate prin tehnologii dintre cele mai avansate (aplicate şi la întreprinderea buzoiană a companiei GKN Hoeganaes) sunt destinate multor industrii, în rândul acestora remarcându-se cea auto.
Ceea ce defineşte responsabilităţile ing. Jilavu în funcţia pe care o deţine este viziunea strategică. Participă efectiv, cu drept de decizie, la asimilarea de tehnologii şi produse cu obiective pe termen lung, tip de activitate care permite, ca în fiecare etapă, pe termen scurt şi pe termen mediu, să se facă faţă cu succes exigenţelor unei pieţe în care concurenţa este extrem de puternică. Această viziune strategică stă şi la baza dezvoltării de afaceri noi cu capital propriu şi de tip joint-venture. Întreprinderea din Buzău este un exemplu în acest sens.
Implicarea în conducerea societăţii multinaţionale se reflectă şi în politicile bugetare elaborate de ing. Jilavu pentru toate entităţile existente pe un spaţiu geografic considerabil, de la Oceanul Atlantic până la Oceanul Pacific.
În intervenţia sa la ceremonia de înmânare a însemnelor de membru asociat al ASTR, ing. Dănuţ-Emil Jilavu a insistat asupra a ceea ce înseamnă programul ştiinţifico-tehnic în metalurgia pulberilor, prin realizarea de zeci de mii de sortimente de piese şi subansamble, eforturile din prezent fiind menite să consolideze poziţiile de piaţă ale companiei multinaţionale din a cărei conducere face parte.
*
În ceea ce ne priveşte pe noi, ceilalţi participanţi la ceremonie, am înţeles că, într-o lume în care procesele de integrare şi de globalizare tind spre o nouă paradigmă, este tonic să cunoşti oameni care ilustrează convingător că dezvoltarea industriei româneşti se leagă strâns de tendinţele, de evoluţiile pe plan mondial. Este un fragment din realităţile zilelor noastre pe care nu avem dreptul să le ignorăm sau să le minimalizăm.