Noi „poli“ de crestere tehnologica a Romaniei
Data: 16 – 31 decembrie 2016 2016
Recent, a avut loc o amplă dezbatere intitulată „Noul Iaşi. Capitala Moldovei ca pol major de creştere tehnologică a României", prilej de analiză a stadiului actual şi perspectivelor apariţiei şi consolidării unor centre de promovare a progresului ştiinţifico-tehnic după modelul Silicon Valley. Prin noile investiţii în domeniul IT, s-a lărgit aria de acţiune a ceea ce numim îndeobşte „poli" de creştere tehnologică, respectiv hub-uri IT.
La dezbatere a participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis. În luările de cuvânt, au fost relevate numeroase aspecte de interes general. Între acestea, s-a subliniat că sectorul IT a depăşit trei miliarde de euro, cu o creştere medie anuală foarte mare, peste media sporului produsului intern brut. În condiţiile menţinerii acestui ritm, se preconizează că, până în anul 2020, sectorul IT se va apropia de un volum al cifrei de afaceri de cinci miliarde de euro. O asemenea evoluţie este însă condiţionată de mulţi factori, între care realizarea programelor de investiţii în domeniul infrastructurii rutiere şi feroviare.
Municipiul Iaşi este, alături de Capitala ţării, de municipiile Cluj-Napoca şi Timişoara, un nou centru de dezvoltare tehnologică prin efectele imediate şi de largă perspectivă ale unui program de investiţii bazat pe parteneriatul public-privat şi pe atragerea capitalului străin. O asemenea orientare este preconizată şi pentru dezvoltarea hub-urilor în alte centre din ţară, precum Craiova, Constanţa, Braşov, Sibiu.
Este semnificativ că şeful statului, participând la acest eveniment, a pus accentul pe dinamismul sectorului IT care „trebuie să fie stimulat şi prin integrarea în celelalte industrii cu potențial de creștere, după o strategie coerentă de dezvoltare. (...) România are nevoie de un vector de competitivitate naţională în linie cu dezvoltarea industriilor viitorului, prin punerea laolaltă, de exemplu, a performanţelor industriei auto cu potenţialul inovativ al sectorului IT, pentru a consolida astfel bazele unui nou stadiu al dezvoltării tehnologice, ceea ce se numeşte astăzi Industria 4.0. (...) Trebuie să lucrăm cu toţii, împreună, pentru a obţine asemenea reușite".
Alte articole


