Workshop-ul national „Cercetare si expertiza inginereasca la Constanta“ - editia a patra
Data: 16 – 31 decembrie 2016 2016
Universitatea Maritimă din Constanța (UMC) și Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) - Sucursala Constanța, în colaborare cu Asociația Experţilor Extrajudiciari și Consultanți (SETEC) și cu Asociația Corpul Experților Tehnici din România (CET-R) au organizat workshop-ul național „Cercetare şi expertiză inginerească la Constanţa" - ediția a patra, cu tema „Inovarea și creativitatea în societatea cunoașterii".
Scopul urmărit, respectiv crearea unui context profesional necesar identificării de soluții (prin promovarea inovării și creativității) care să faciliteze tranziția la societatea cunoașterii, se poate afirma, a fost atins: în primul rând, prin prezentarea celor 23 de lucrări de un înalt nivel tehnic, în al doilea rând, prin dezbaterile care au avut loc și, în al treilea rând, prin relațiile interprofesionale care s-au creat.
Lucrările prezentate au fost din domeniile de interes general, precum cel al cercetării teoretice și practice și al expertizei inginerești. Ele conțin soluții concrete pentru diferite domenii specifice (maritim, marin, naval, IT, militar, construcții, aviație, industrie, economie, învățământul preuniversitar și universitar, conservarea patrimoniului industrial, expertiză/evaluare etc.). Acest spectru larg de discipline abordate a facilitat selectarea și promovarea unor abordări complexe de tip multidisciplinar și/sau interdisciplinar.
Fiecare lucrare conține propuneri de soluții care se bazează pe creativitate și/sau inovare. Aceasta este una dintre concluzii. O altă concluzie, confirmată în timpul dezbaterilor, se referă la necesitatea realizării unei restructurări adecvate a sistemului educațional și a cercetării astfel încât să faciliteze dezvoltarea inovării și creativității. Pe lângă alinierea la standardele internaționale, prin această restructurare trebuie creat și un context general bazat pe meritocrație (competență, profesionalism, valoare adăugată etc.), moralitate (buna credință, cinste, corectitudine etc.) și moderație (bunul simț, decență, măsură etc.), necesar pentru a se putea obține rezultatele dorite în urma aplicării ei.
Cele mai multe soluții au fost din domeniile reprezentative în zona Dobrogea (maritim, marin, naval) fără a se ignora celelalte domenii.
O soluție importantă pentru învățământul preuniversitar, de exemplu, a fost prezentată de prof. Ion Băraru prin lucrarea Centrul de Cercetări al Elevilor - strategia STEM. Ea se bazează pe realizări deosebite (peste 70 de premii la competițiile NASA și la alte competiții naționale sau internaționale). Au fost prezentate și lucrări privind îmbunătățirea pregătirii viitorilor ingineri (în domeniul ingineriei civile, dar nu numai). Un alt exemplu, în domeniul petrolier, a fost prezentarea unei soluții care se bazează pe o invenție brevetată a autorului lucrării. Utilizarea plasmei non-termice și în alte domenii decât cel naval este o soluție dezvoltată în baza unei colaborări internaționale. O altă noutate a acestei ediții a fost și prezentarea lucrărilor de cercetare din domeniul Forțelor Navale (componentă militară). Lucrarea referitoare la utilizarea managementului riscului (important atât în faza de proiectare, cât și în cea de expertiză) a generat discuții urmate de propuneri de colaborare. O parte dintre lucrările prezentate se bazează pe finanțarea obținută prin accesarea de fonduri europene.
Rețeaua Enterprise Europe - centrul din Constanța (o componentă a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Constanța) a prezentat o ofertă de servicii de consultanță pentru IMM-uri și organizații inovative care doresc să realizeze parteneriate cu organizații similare din Europa.
Un obiectiv major al viitoarei ediții, rezultat în urma dezbaterilor, va fi atragerea și implicarea studenților în organizarea și desfășurarea workshop-ului.
Referitor la creativitate, un moment literar deosebit, similar cu cel de la ediția a doua, a fost asigurat de ing. Dan Norea, președintele Clubului Umoriștilor Constănțeni și membru al Cercului Clubul Inginerilor Epigramiști - AGIR.
Ne oprim aici cu exemplificările referitoare la lucrări, activități, propuneri, concluzii și dezbateri.
Pentru detalii referitoare la lucrări, recomandăm accesarea site-ului BULETINUL AGIR (www.buletinulagir.agir.ro/ ).
Lista completă a lucrărilor, precum și alte informații referitoare la această ediție a workshop-ului (sau la edițiile anterioare), se găsesc pe site-ul www.agir-constanta.ro/categoria/evenimente/.
Comitetul de organizare:
Ing. dipl. Nicolae Fildan - președintele Sucursalei AGIR Constanța - coordonare generală (email: nicolae.fildan@agir-constanta.ro);
Conf. univ. dr. ing. Emil Oanță - președintele Senatului Universității Maritime din Constanța, vicepreședinte al Sucursalei AGIR Constanța - coordonare domeniul cercetare (e-mail: eoanta@yahoo.com);
Ing. dipl. Dorin Oprea - vicepreședinte al Sucursalei AGIR Constanța - coordonarea domeniului expertiză tehnică și evaluare (e-mail: dorinoprea@gmail.com)
Alte articole



