Academia de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR), la 20 de ani de rodnica si prestigioasa activitate
Data: 1-15 decembrie 2017 2017
Împlinirea, în acest an, a două decenii de existenţă a Academiei de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR) a fost marcată, în Capitală, de o Adunare Generală Extraordinară a prestigiosului for ştiinţific de consacrare şi de unire a eforturilor membrilor în vederea creşterii contribuţiei inginerilor români de pretutindeni la progresul economico-social al ţării noastre. Cum am mai informat, această reuniune a fost marcată de emoţionante momente evocatoare, de transmiterea şi primirea unor mesaje prin care s-a dat expresie înaltei preţuiri de care se bucură ASTR în mediul ştiinţifico-tehnic, dorinţei unanime de colaborare pe plan intern şi extern în numele valorilor caracteristice, din totdeauna, oamenilor de ştiinţă şi cultură, ale idealurilor autenticei intelectualităţi, tehnice şi umaniste.
În cele ce urmează, prezentăm o relatare despre desfăşurarea Adunării Generale Extraordinare a ASTR.
O sărbătoare a întregii comunităţi academice româneşti
După intonarea imnului național, lucrările Adunării au fost deschise de preşedintele ASTR, Mihai Mihăiţă, care a subliniat semnificaţiile reuniunii şi a adresat calde cuvinte de bun venit tuturor participanţilor.
În continuare, prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, președintele Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR), a transmis un mesaj în care a subliniat că ambele foruri academice (ASTR și AOSR) sunt organizații surori, fiind înfiinţate aproape în același timp, potrivit unor legi de funcționare asemănătoare. Ambele sunt moştenitoare ale unor tradiții valoroase. Deși începuturile au fost grele, după 20 de ani, cele două academii se pot mândri cu realizări de seamă. Acum, alături de Academia Română și de celelalte două academii (de Științe Medicale și de Științe Agricole și Silvice), ele se afirmă drept puternice comunităţi academice.
Prof. univ. dr. ing. George Darie, prorector, în numele rectorului Universității Politehnica din București (UPB), Mihnea Costoiu, a felicitat ASTR pentru realizările obţinute şi a subliniat că UPB a fost şi este alături de forul ştiinţific al întregii comunităţi inginereşti din ţara noastră în acţiunile îndreptate spre noi şi tot mai valoroase creaţii tehnice şi tehnologice.
Mesajul rectorului Universității Tehnice a Moldovei (UTM), prof. univ. dr. hab. Viorel Bostan, a fost citit de prof. univ. dr. ing. Radu Munteanu, vicepreşedinte al ASTR. În acest mesaj s-a relevat că membrii ASTR sunt personalități marcante ale ingineriei românești. Conducerea UTM a adresat cele mai calde mulţumiri ASTR pentru fructuoasa colaborare bilaterală şi pentru contribuția la introducerea limbii române în învățământul tehnic din Republica Moldova, la integrarea cercetării în contextul european.
Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti (ASAS), a prezentat mesajul de felicitare din partea instituţiei pe care o conduce, mesaj în care s-a subliniat aportul de excepție al ASTR la progresul științelor inginerești. S-a relevat că este în vigoare un parteneriat între cele două academii deoarece nu poate exista o agricultură modernă fără aportul mecanicii, energeticii, chimiei și al celorlalte ramuri ale ingineriei.
Prof. univ. dr. ing. Radu Munteanu, vicepreşedinte al ASTR, a dat citire şi mesajului transmis de rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. ing. Vasile Ţopa, în care s-a exprimat aprecierea și recunoștința față de modul în care sunt respectate valorile umaniste, s-a subliniat importanța solidarității intelectuale şi s-au transmis urări de tinerețe veșnică și sănătate.
Mesajul rectorului Universităţii din Petroşani, prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai, a fost citit de prof. univ. dr. ing. Nicolae Iliaș. S-au transmis calde felicităti, subliniindu-se că prestigiul ASTR este parte componentă a prestigiului României, conferind acestuia substanţa unor realizări ştiinţifico-tehnice remarcabile. De asemenea, s-a arătat că Universitatea din Petroșani a organizat mai multe evenimente sub patronajul ASTR.
Consiliul Ştiinţific al AOSR a acordat Diploma şi Medalia de Onoare Academiei de Ştiinţe Tehnice din România şi preşedintelui acestui for ştiinţific, Mihai Mihăiţă. Diplome de Excelenţă au fost acordate de Universitatea Politehnica din Bucureşti şi Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti. Universitatea din Petroşani a acordat o Diplomă Aniversară, iar Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanţa - o plachetă.
Pagini dintr-o istorie a unor remarcabile strădanii
Președintele ASTR, Mihai Mihăiță, a readus în atenţia participanţilor principalele etape ale evoluţiei ASTR, relevând că „nu poate fi decât folositor să privim la trecutul nostru îndepărtat sau apropiat, la ceea ce reprezintă menirea noastră, la ceea ce se întâmplă în societate şi, în funcție de concluzii, să acționăm cu onestitate, cu discernământ. În acest mod, vom dispune de un izvor de putere pentru zilele care ne stau în faţă şi care, cu siguranță, nu vor fi deloc uşoare".
În continuare, preşedintele ASTR a spus:
„La finalul lui decembrie 1989 şi în primele zile din ianuarie 1990 se contura o schimbare radicală, de fond. În această conjunctură, m-am gândit că nu trebuie să trăim numai clipa, ci să ţinem seama și de cerințele zilei de mâine, dintr-o largă perspectivă istorică. Era nevoie să creăm premisele necesare pentru ca ştiinţa şi tehnica să aibă nu numai un rol reactiv, ca efect al «comenzii sociale», ci să contribuie nemijlocit și permanent la progresul societății. Evident era necesar un efort colectiv, dar totdeauna, în vâltoarea unor evenimente de amploarea și profunzimea celor pe care le trăiam, implicarea personală era esențială.
Așa s-a născut ideea de a trece, neîntârziat, la reînfiinţarea Asociaţiei Generale a Inginerilor din România (AGIR) ca reprezentantă globală a inginerilor. A fost primul pas şi, odată cu el, s-au născut ideea şi dorinţa de a se crea premisele înființării unei Academii care să fie, deopotrivă, un for de înaltă consacrare și un suport al dezvoltării ştiinţelor inginereşti, cerută de procesul tranziției cu toate componentele lui politice, economice, științifice, etice.
Un argument puternic l-a constituit faptul că agronomii și medicii aveau propriile academii. La Secţia de Științe Tehnice a Academiei Române, numărul membrilor era limitat, iar toate locurile ocupate.
Forţa ideilor constructive
Reacţiile ostile din primele contacte cu unele «personalităţi» nu m-au descurajat şi, o perioadă, am căutat căi de rezolvare realiste, cu toate că sceptici erau la tot pasul. Încurajările acad. Gheorghe Buzdugan, președintele Secției de Științe Tehnice, și sprijinul acad. Virgiliu Constantinescu, președintele Academiei Române, au fost foarte importante.
Membrii fondatori ai ASOCIAȚIEI ACADEMIA DE ȘTIINȚE TEHNICE DIN ROMÂNIA au fost 28, dintre care au plecat de lângă noi 17.
AGIR a pus la dispoziție spațiul din bd. Dacia nr. 26 și a donat suma de 10 milioane lei necesară pentru constituirea patrimoniului social inițial al Asociației.
După obținerea avizelor de la Ministerul Educației Naționale, Ministerul Cercetării și Tehnologiei, împreună cu Statutul și alte documente, prin Sentinţa civilă nr. 1216/11.12.1997 a Tribunalului Bucureşti - Secţia Contencios administrativ-civilă, s-a acordat personalitate juridică ASOCIAŢIEI ACADEMIA DE ŞTIINŢE TEHNICE DIN ROMÂNIA, ca organizaţie autonomă, neguvernamentală, apolitică şi cu activitate nonprofit.
Pentru sigla și insigna Academiei a fost ales Prometeu, unul dintre personajele celebre ale mitologiei antice, simbol al forței creative a omului. În continuare, de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci s-a obţinut certificatul de înregistrare.
Prin demersuri repetate s-a obținut Hotărârea de Guvern nr. 807/ /21.06.2006, prin care Asociația a fost recunoscută de utilitate publică.
Asociația a funcţionat și și-a îndeplinit obiectivele, fiind recunoscută şi apreciată în ţară şi străinătate. Ca urmare, în luna octombrie 2006, a fost acceptată în Euro-CASE (Consiliul European al Academiilor de Științe Aplicate, Tehnologii și Inginerie), alături de alte 21 de academii tehnice inginereşti din Europa (câte erau la acea dată). În prezent, sunt 23 de academii membre Euro-CASE.
Încă din 2004, a căpătat contur ideea trecerii de la ASOCIAŢIA ACADEMIA DE ŞTIINŢE TEHNICE DIN ROMÂNIA la ACADEMIA DE ŞTIINŢE TEHNICE DIN ROMÂNIA.
Am apelat şi am găsit înţelegere la inginerii din Parlamentul României, reprezentanți ai tuturor partidelor politice în legislatura 2004 - 2008, astfel încât s-a lansat o iniţiativă parlamentară pentru înființarea ACADEMIEI DE ŞTIINŢE TEHNICE DIN ROMÂNIA prin reorganizarea ASOCIAŢIEI ACADEMIA DE ŞTIINŢE TEHNICE DIN ROMÂNIA.
Susţinătorul acestei iniţiative parlamentare a fost senatorul ing. Ion Basgan, cu care am lucrat împreună, de la prima formă a proiectului de lege până la aprobarea lui. Întocmirea proiectului de lege şi obţinerea avizelor de la ministere şi de la Academia Română, modificarea repetată a acestuia la sugestiile celor care avizau, a fost o activitate îndelungată şi migăloasă. (...) În final, Legea nr. 230/2008 a fost aprobată de Parlament și promulgată de preşedintele României la 30 octombrie 2008".
În continuare, preşedintele ASTR a trecut în revistă o serie de mari dificultăţi provocate de intrarea în vigoare a mai multor acte normative, unele dintre ele declarate ulterior ilegale, precum şi demersurile îndreptate spre abrogarea acestora. De asemenea, a prezentat solicitările menite să asigure spaţiul de funcţionare a Academiei, solicitări rămase până în prezent fără rezultat.
Activitate susţinută, sub semnul stimulării creaţiei ştiinţifico-tehnice
Prezentând situaţia actuală, preşedintele ASTR a spus:
„Academia are zece secții de specialitate cu 258 de membri, dintre care 93 titulari, 76 corespondenți, 78 membri de onoare - dintre care 35 sunt din alte țări - și 11 membri asociați. La nivel teritorial s-au constituit Filialele - Timișoara, Cluj, Iași, Brașov și Craiova, din care fac parte membrii Academiei din zonele respective. În baza protocolului de colaborare încheiat cu Asociația Generală a Inginerilor din România, sub îngrijirea Editurii AGIR - editură cu o tradiție de peste 60 de ani în domeniul publicațiilor tehnice - au apărut circa 300 de publicații ale Academiei și membrilor săi. (...)
Caracterul sistematic, metodic de creștere a rolului ASTR în viața societății a fost asigurat într-o măsură semnificativă de desfășurarea anuală a Zilelor Academiei de Științe Tehnice din România în principalele centre cultural-științifice din țară. S-a ajuns la cea de a 12-a ediție, iar tematica a fost și este aleasă cu grijă în vederea abordării, cu finalitate, a unor probleme de actualitate și de perspectivă.
În Academie se desfășoară, permanent, un ansamblu de activități tehnico-științifice precum conferințe, lansări de carte, aniversări și comemorări ale unor personalități, sărbătorirea unor membri ai Academiei și Discursuri de recepție.
Semnificative sunt studiile privind analiza unor sectoare importante ale economiei, cum au fost: mineritul - studiul care s-a discutat și în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, petrochimia și, în desfășurare, sunt cele privind autostrăzile și Calea Ferată Română.
În cei 10 ani de apartenență la Euro-CASE, activitatea noastră pe plan internațional a cunoscut o dezvoltare continuă. Am participat cu specialiști la lucrările unor platforme tehnologice și am propus specialiști pentru diferite proiecte. Perspective de implicare mai activă în viața științifică internațională oferă Consorțiul European al Asociațiilor Academice.
În cadrul proiectului SAPEA, ASTR a organizat work-shop-ul cu tema Bune practici de interacțiune între academii și factorii de decizie politică, desfăşurat la București, în perioada 16 - 17 octombrie 2017. La workshop s-au reunit 60 de delegați din partea celor 100 de academii europene. Din țara noastră au participat reprezentanți de la Academia Română, Academia de Științe Agricole și Silvice și Academia Medicală. Din partea ASTR au participat: Ecaterina Andronescu - senator, Anton Anton - deputat, președintele Academiei, secretarul general Valeriu V. Jinescu, vicepreședintele Florin Tănăsescu și Wilhelm Kappel - reprezentantul nostru în relațiile cu SAPEA.
Cu privirea spre viitor
Vorbind despre zonele din care provin, majoritatea personalităților care fac parte din Academie sunt universitari şi un număr extrem de mic sunt din alte domenii de activitate. Este bine cunoscut că în domenii cum sunt cercetare, proiectare, industrie, construcţii, transporturi, armată, administrație etc., activează ingineri cu realizări deosebite, întru totul îndreptăţiţi să facă parte din Academie. Prezența lor ar aduce un suflu nou în Academie și în orientarea ei către soluționarea unor probleme reale. De asemenea, constatăm că vârsta medie a membrilor Academiei este în jur de 80 de ani, ceea ce confirmă teoria potrivit căreia bătrâneţea nu slăbeşte capacitatea intelectuală şi că activitatea spirituală neîntreruptă întreţine flacăra vie a inteligenţei creatoare. Dar «generaţia mai tânără», cum eufemistic ne place să o numim, care își exprimă sentimentul de admiraţie faţă de noi, cei mai în vârstă, are şi ea dreptul la consacrare. (...)
ASTR - prin membrii săi - își are locul bine definit de suport al calității pregătirii cadrelor tinere, al activității științifice din domeniul tehnicii și tehnologiei, de a participa la acțiunea complexă îndreptată spre reducerea decalajului dintre ceea ce știm și ceea ce facem. (...)
Azi, ca și odinioară, pentru comunitatea umană, esențială e supraviețuirea. Însă, acum, mai mult ca oricând, a supraviețui înseamnă a împărtăși, a pune în comun resurse și cunoștințe, a ocroti bogăția naturii și diversitatea culturilor, a accepta identitatea, dar și diversitatea, pentru a trăi în bună înțelegere, a alcătui alianțe pentru a spori forța disponibilă și a dobândi, împreună, victoria asupra adversității.
Evoluția vieții internaționale confirmă și reconfirmă mereu deviza potrivit căreia «TOTUL NE INTERESEAZĂ PE TOȚI». În acest spirit se impune să dăm dovadă, cu TOȚII, de responsabilitate civică, dăruire şi efort, însoţite de un gând bun şi de credinţă în idealuri. Avem toate premisele necesare pentru a ne afirma mai puternic ca un centru formator de opinie, să ne facem mai bine cunoscute rezultatele activității noastre menite să contribuie efectiv, practic la progresul științei și tehnicii contemporane.
Sunt deziderate care nu pot fi împlinite pe termen scurt, peste noapte, cum se spune. Este foarte important ca aniversarea pe care o celebrăm să constituie un nou început, care să determine realizări tot mai mari ale Academiei, potrivit cerințelor viitorului previzibil, conturat de pe acum de impresionantele cuceriri ale științei și tehnicii.
Nicolae Iorga spunea: «Faptele omeneşti ce nu se leagă între ele sunt fapte care nu sunt». Este o idee generatoare de reflecții, ca premise ale acțiunii, astfel încât încrederea pe care semenii noştri o au în ştiinţă să fie pe deplin justificată de faptele noastre prezente și viitoare.
Consacrarea ştiinţifică obţinută prin apartenența la ACADEMIA DE ŞTIINŢE TEHNICE DIN ROMÂNIA se cere înţeleasă ca o datorie socială şi umană, confirmată prin activităţi şi realizări noi. Să aducem în mijlocul societăţii modele care vor fi urmate de tot mai mulți, să reînviem spiritul de sacrificiu al înaintaşilor, pe care să-i cinstim şi să le continuăm opera. Nu putem accepta situaţia ca răsplata societăţii să fie egală pentru cei care se străduiesc şi pentru cei care stau pe «margine», cârcotesc și pretind să beneficieze de roadele celor competenți, harnici și determinați să slujească binele public.
Știm cu toții, lumea nu este totdeauna dreaptă, mai ales atunci când este vorba despre elite; se manifestă, în cele mai diferite forme, tarele comportamentului uman, invidii, interese reprobabile, jocuri de culise. Experiența acumulată de-a lungul a două decenii ne-a învățat să nu acceptăm niciodată refuzul, atitudinea non-combat, să nu ne împăcam niciodată cu eşecul. Singurul mod în care putem rămâne consecvenți valorilor și idealurilor noastre este să răspundem împrejurărilor schimbătoare cu schimbarea noastră, păstrând nealterat scopul dominant.
Să ne concentrăm eforturile dovedind curaj, clarviziune și perseverență, pentru a corecta erorile, pentru a pune în valoare resursele umane, progresele tehnologice, eficientizarea activităților de dezvoltare și prin participarea la realizarea unei culturi civice. Timpul ne este acum măsurat cu zgârcenie, să avem grijă de două dintre primejdiile redutabile ce ne pândesc deopotrivă: cea a optimismului abuziv și cea a apatiei."
La rândul său, prof. univ. dr. ing. Florin Teodor Tănăsescu, vicepreşedinte al ASTR, s-a referit la intensa activitate a Academiei, menită să ofere factorilor politici de decizie fundamente ştiinţifice în vederea adoptării de hotărâri puse în slujba dezvoltării economico-sociale a României. Această orientare a fost reconfirmată prin expunerile care au sintetizat contribuţiile unui mare număr de specialişti ale prof. univ. dr. Dumitru Fodor, de la Universitatea din Petroşani, membru titular al ASTR, privind Mineritul în contextul dezvoltării durabile a României (lucrare care a primit Premiul AGIR pentru anul 2016) şi dr. ing. Gheorghe Ivănuş, membru titular al ASTR, privind Industria chimică, petrochimică şi de petrol din seria Pagini din istoria industriei româneşti.
Recunoaşterea valorilor, stimulent pentru realizări tot mai importante
Apoi, s-au înmânat, pentru prima dată, Premiile ASTR pentru cinci lucrări de mare valoare ştiinţifică:
♦ Premiul „Gheorghe Manea" - Secția Inginerie mecanică, pentru lucrarea Advanced Thermodynamics of Irreversible Processes with Finite Speed and Finite Dimensions, coordonată de Stoian Petrescu;
♦ Premiul „Constantin Teodorescu" - Secția Mecanică tehnică, pentru lucrarea Modele matematice în inginerie - Probleme de contact. Modelări și simulări numerice în aero-hidrodinamică, de Viorel Bostan;
♦ Premiul „Vasile Cătuneanu" - Secția Electronică - Automatică, pentru lucrarea Optimization in Engineering Sciences: Metaheuristics, Stochastic Methods and Support, de prof. Dan Ştefănoiu, prof. Pierre Borne, prof. Dumitru Popescu, acad. Florin Gheorghe Filip, prof. Abdelkader El Kamel;
♦ Premiul „Traian Negrescu" - Secția Știința și ingineria materialelor, pentru lucrarea Tratat de știința și ingineria materialelor (vol. I - VI), de Remi Șerban, Constantin Dumitrescu, Mihai Ovidiu Cojocaru;
♦ Premiul „Remus Răduleț" - Secția Electrotehnică - Energetică, pentru lucrarea Advanced Solutions in Power Systems: HVDC, FACTS and Artificial Intelligence, coordonată de Mircea Eremia (UPB), Chen-Ching Liu (Washington State University), Abdel-Aty Edris (Santa Clara University), avându-i ca autori pe Lucian Toma şi Constantin Bulac.
De asemenea, s-au acordat medalii aniversare unor membri ai ASTR, precum şi altor personalităţi - dr. ing. Ion Basgan, prof. univ. dr. ing. Adrian Badea și prof. univ. dr. ing. Gheorghe Sin.
Adunarea festivă s-a încheiat cu un scurt concert susținut de un cvartet de coarde din Orchestra Inginerilor Petru Ghenghea.
*
Tuturor participanților li s-a oferit lucrarea Academia de Științe Tehnice din România, 20 de ani de activitate; scurtă istorie în date, elaborată de Mihai Mihăiță, președintele Academiei, și tipărită în excelente condiții grafice la Editura AGIR. Lucrarea redă evoluţia ASTR de la înfiinţare şi până în prezent, remarcându-se numeroasele facsimile ale unor documente oficiale care redau demersurile remarcabile ale celor care au iniţiat procesul de înfiinţare şi, ulterior, de consolidare a Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.