ARACO: Revigorarea constructiilor ingineresti, prioritatea-prioritatilor
Data: 1-15 decembrie 2017 2017
Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a dat publicităţii o analiză referitoare la rezultatele înregistrate în acest an şi la perspectivele pentru 2018, ale cărei concluzii se centrează pe necesitatea imperioasă a relansării acestui sector de activitate, fără de care nu poate exista un real progres economico-social. Ceea ce atrage atenţia, înainte de toate, în această analiză vizează reducerea, în anul în curs, comparativ cu 2016, la jumătate a volumului construcţiilor inginereşti, în special în sfera infra- structurii. Chiar dacă în zona imobiliară, a clădirilor de birouri şi a hipermarket-urilor s-au înregistrat sporuri însemnate, chiar de peste 50% faţă de anul 2016, pe ansamblu, se preconizează pentru 2017 o diminuare a volumului de activitate din construcţii de la 9,64 miliarde euro la 8,96 miliarde euro.
Cauza principală a continuării declinului (în 2016 a avut loc o comprimare a activităţii faţă de 2015 cu două procente) o constituie deficitul de mari proiecte finanţate din fonduri publice (bugetare şi prin programele UE), mai ales în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, feroviară şi a parcurilor industriale. De altfel, pe întreaga economie, pe zece luni din 2017, investiţiile publice au reprezentat mai puţin de 5% din produsul intern brut (PIB). Potrivit evaluărilor ARACO, ponderea optimă a construcţiilor în PIB este de circa 10 procente. Pentru a ne da seama cât de mult s-a redus volumul de activitate din construcţii, menţionăm că acest volum a fost în 2008 de 15,3 miliarde euro.
O altă mare problemă cu care se confruntă sectorul construcţiilor vizează forţa de muncă, atât sub raport numeric, cât şi din punct de vedere calitativ. Tot faţă de anul precriză (2008), numărul salariaţilor din construcţii a scăzut de la 414 600 la 377 500 (în 2016). Pentru finalul anului în curs se preconizează o uşoară creştere de circa 4000 de persoane. În acelaşi timp, a scăzut ponderea forţei de muncă înalt calificate şi calificate în totalul angajaţilor din construcţii. Nici salariile nu sunt suficient de atractive. Estimările ARACO pentru finalul anului 2017 menţionează un salariu mediu în construcţii de 2403 lei.
În contextul evocat, principalul indicator de eficienţă economică în construcţii, respectiv productivitatea muncii pe angajat, s-a diminuat de la 3079 euro în 2008 la 2554 euro în 2016. Pentru 2017, se prognozează, din păcate, numai 2331 euro.
ARACO apreciază că, în condiţiile în care resursele financiare publice prevăzute pentru 2018 vor fi alocate efectiv, iar cea mai mare parte va fi direcţionată spre construcţiile inginereşti, sunt şanse ca ponderea acestui sector în PIB să depăşească şase procente. Perspectiva pentru viitorul apropiat nu reprezintă, însă, o certitudine, motiv pentru care ARACO solicită factorilor decizionali la nivel naţional să adopte măsuri pentru revigorarea întregului proces investiţional, ceea ce reprezintă un imperativ major de realizarea căruia depind, esenţial, progresele preconizate pentru 2018 în toate domeniile vieţii economico-sociale a României.