Blitz
Data: 1-15 decembrie 2017 2017
● Fonduri europene pentru două noi proiecte de investiţii în România, în domeniul transportului rutier şi, respectiv, al infrastructurii de apă. Peste 76 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională vor fi investite în lucrările ce vor fi efectuate la drumul naţional E79, care traversează ţara şi reprezintă conexiunea cu sudul Europei, respectiv Bulgaria şi Grecia, şi cu nordul ei, adică Ungaria, informează Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Lucrările au în vedere secţiunea de drum ce leagă oraşele Deva, în centrul Transilvaniei, şi Oradea, la graniţa cu Ungaria. De asemenea, aproape 176 milioane de euro din Fondul de coeziune vor fi investite în infrastructura de gestionare şi distribuţie a apei, în numeroase zone urbane din judeţul Vrancea, în estul ţării. Proiectul cu finanţare europeană, ce prevede în principal construcţia şi reabilitarea a zeci de km din reţeaua de distribuţie şi canalizare, va permite unui număr suplimentar de 66 460 de locuitori din regiune să aibă acces la apă potabilă de calitate. De asemenea, circa 57 440 locuitori vor beneficia de un sistem modern de colectare şi tratare a apelor uzate.
● Cinci premii pentru România la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică. Lotul României a obţinut două medalii de argint, două medalii de bronz şi o menţiune la cea de a XI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, desfăşurată în Thailanda, a anunţat Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Premianţii sunt elevi ai Colegiului Național Nicolae Bălcescu din Brăila, Colegiului Național Mircea cel Bătrân din Constanța, Liceului Teoretic Internaţional de Informatică din București, Colegiului Național Ştefan cel Mare din Suceava. Echipa României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cristian Pîrghie (Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava) și prof. dr. Petru Crăciun (inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava). Competiția a reunit 219 participanți din 46 de țări.
● ANCOM: 7,3 milioane de abonați la servicii de retransmisie TV în România, la finalul primului semestru. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) informează că, la jumătatea anului 2017, circa 98% dintre gospodăriile din România beneficiau de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, fiind înregistrați peste 7,3 milioane de abonați, în creștere anuală cu 2,5%. Dintre aceștia, cei mai mulți (4,9 milioane) sunt abonați prin reţele de cablu, 2,4 milioane sunt abonaţi prin reţele satelit (DTH), iar 106.000 sunt abonaţi prin tehnologie IP (IPTV). În mediul urban, serviciile TV sunt recepționate în principal prin rețele de cablu (82% din abonații la servicii TV din mediul urban), în timp ce, în mediul rural, acestea sunt recepționate în principal prin rețele satelit de tip DTH (56% din abonații la servicii TV din mediul rural).